n-CITIES-CO2-large570

Οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή υιοθέτησαν μια ιστορική συμφωνία που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία όσον αφορά την μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Το τελικό σχέδιο συμφωνίας παρουσίασε σήμερα Σάββατο στους αντιπροσώπους 195 χωρών η γαλλική προεδρία της διάσκεψης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προτείνει να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να καταβληθεί προσπάθεια να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της COP21 Λοράν Φαμπιούς, εμφανίστηκε πολύ συγκινημένος για τη συμφωνία και λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ του Σαββάτου και οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή ενέκριναν τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


«Κοιτάζω την αίθουσα, βλέπω ότι οι αντιδράσεις είναι θετικές, δεν ακούω καμία ένσταση, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς, ενώ η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέβηκε στο βήμα και μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών σήκωσαν ψηλά τα χέρια τους κρατώντας ο ένας τον άλλο, ενώ η γενική γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή Κριστιάνα Φιγκέρες και η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Γαλλίας Λοράνς Τουμπιανά αγκαλιάστηκαν.

O πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική» ενώ έκανε λόγο για μια «νίκη του πλανήτη».

«Ολόκληρος ο κόσμος ενωμένος στο Παρίσι για μια ιστορική συμφωνία για το κλίμα. Υπερηφάνεια και ευθύνη: μια νίκη για τον πλανήτη. Μ.Β #COP21» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης

Στην ολομέλεια της Συνόδου, ενθουσιώδεις ομιλίες εκφωνήθηκαν σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας, ενώ μονάχα η Νικαράγουα εξέφρασε επιφυλάξεις.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο» δήλωσε η Έντνα Μολέουα, υπουργός Περιβάλλοντος της Νότιας Αφρικής, η χώρα της οποίας προεδρεύει στην ομάδα της G77+Κίνα (134 χώρες), κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή».

Εκ μέρους των αναπτυγμένων χωρών, η Αυστραλή υπουργός Τζούλι Μπίσοπ ευχαρίστησε τον Λοράν Φαμπιούς, «τον πρόεδρό μας»:

«Μπορούμε να επιστρέψουμε στις πατρίδες μας για να εφαρμόσουμε αυτή την ιστορική συμφωνία» τόνισε η ίδια.

«Η ιστορία θα κρίνει το αποτέλεσμα όχι βάσει της σημερινής συμφωνίας, αλλά βάσει των όσων θα κάνουμε αρχής γενομένης από σήμερα» είπε ο Τορίκ Ιμπραχίμ, υπουργός Περιβάλλοντος των Μαλβίδων.

«Κάθε άνθρωπος σε κάθε ήπειρο πρέπει να έχει πρόσβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» υπογράμμισε.

«Γνωρίζω ότι, εμείς όλοι, εμείς θα ζήσουμε καλύτερα χάρη στην συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που βρίσκεται στο Μπουρζέ.

Το σημαντικό της συμφωνίας

Το σημαντικό, όπως υπογραμμίζει μιλώντας στη HuffPost Greece ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής της WWF Ελλάς, στη συμφωνία είναι ότι δεν υπάρχουν παρενθέσεις και αντιδράσεις από τους μεγάλους παίκτες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα για παράδειγμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Το διακύβευμα των διαβουλεύσεων όλες αυτές τις ημέρες δεν ήταν τίποτε λιγότερο από το μέλλον του πλανήτη τόνιζε ο ίδιος σε αναρτήσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της WWF και όπως μας εξηγεί ο στόχος για περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σημαίνει στην ουσία τησταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό σημαίνει πως έμφαση πρέπει πλέον να δοθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη εάν αναλογιστεί κανείς πως προβλεπόταν βάσει αναλύσεων ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έως το 2100 θα φτάσει τους 2,7 βαθμούς Κελσίου, αρκετά πάνω από το συμφωνημένο μέχρι σήμερα όριο των 2 βαθμών.

Δεύτερο μεγάλο νέο της σημερινής συμφωνίας είναι πως θα υπάρχει μια κυκλική διαδικασία αναθεώρησης των στόχων κάθε πέντε χρόνια.

Το κείμενο εγκαθιδρύει έναν μηχανισμό που επιβάλλει στις χώρες να αναθεωρούν κάθε πέντε χρόνια τα σχέδιά τους για περιορισμό ή μείωση των εκπομπών. Μεγάλο θέμα και η ημερομηνία της πρώτης υποχρεωτικής αναθεώρησης, που έχει οριστεί για το 2025.

Ακόμη μια πολύ σημαντική εξέλιξη είναι η χρηματοδότηση, που ήταν και ο μεγάλος βραχνάς των ανεπτυγμένων χωρών και μια νίκη των αναπτυσσόμενων, όπως σημειώνει ο κ. Μάντζαρης, αφού η εναλλακτική λύση της συμμετοχής όλων των χωρών μέσω μιας κοινά συμφωνημένης φόρμουλας δεν υπάρχει πλέον στο κείμενο της συμφωνίας.

«Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο που έχουν υποσχεθεί να χορηγήσουν οι χώρες του Βορρά σε εκείνες του Νότου για τις πολιτικές τους σχετικά με το κλίμα θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο», είπε νωρίτερα ο Φαμπιούς. Το ποσό αυτό θα κινητοποιείται από τις ανεπτυγμένες χώρες για το μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Το ζήτημα της διαφάνειας, δηλαδή της δημιουργίας ενός διαφανούς συστήματος αναφοράς των κλιματικών επιδόσεων κάθε κράτους, είναι ακόμη μια επιτυχία της σημερινής συμφωνίας. Στο σημείο αυτό υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις κρατών όπως η Κίνα που ένιωθαν ότι χάνουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας. Τώρα συμφωνήθηκε ένα ενιαίο σύστημα για όλες τις χώρες που ο έλεγχος θα γίνεται από επιστήμονες και συγκεκριμένα από τη Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (ΙPCC).

Επίσης όπως μας λέει ο κ. Μάντζαρης βρέθηκε η χρυσή τομή στο θέμα των «απωλειών και ζημιών». Πρόκειται για την αναγκαία βοήθεια που πρέπει να δοθεί στις πιο αδύναμες χώρες οι οποίες ήδη έχουν δεχτεί πλήγματα από την κλιματική αλλαγή. Στο σημείο αυτό υπήρχε ο φόβος από τα εκείνα τα μεγάλα κράτη, όπως η Αμερική, που θεωρούνται υπεύθυνα για τις επιπτώσεις στο κλίμα και φοβόντουσαν δικαστικές διαμάχες.

Τώρα όπως προκύπτει, οι ευάλωτες χώρες δεν θα μπορούν να ασκήσουν μήνυση στα μεγάλα και ισχυρά κράτη και να ζητήσουν αποζημιώσεις, αφού θα υπάρχει βοήθεια προς αυτά τα κράτη από το ποσό των 100 δισ. δολάρια.

Είναι η πιο σημαντική συμφωνία έπειτα από αυτή του Κιότο το 1997 και η μεγαλύτερη διαφορά, επισημαίνει ο κ. Νίκος Μάντζαρης, είναι ότι τότε, στο Κιότο και μετά στην Ντόχα, δεν υπήρχε η συμμετοχή της Αμερικής και της Κίνας, αλλά και ο Καναδάς που είχε μπει στην αρχή μετά αποχώρησε. Τώρα μπαίνει όλος ο κόσμος και όσα περισσότερα κράτη επικυρώσουν τη συμφωνία τόσο μεγαλύτερη η πολιτική νομιμοποίηση.

Αυτό που αναμένουμε να δούμε, σχολιάζει ο υπεύθυνος Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής της WWF Ελλάς είναι η δραστική μείωση των ορυκτών καυσίμων. «Ο στόχος που τέθηκε είναι ένα πολιτικό νούμερο» δηλώνει ο κ. Μάντζαρης και εκτιμά πως τώρα θα εξετασθούν άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσφατα ο ίδιος, ανέφερε σε ανάρτησή του στη HuffPost Greece το σχέδιο το οποίο κατέθεσαν οι 20 χώρες που είναι υπόλογες για το 75% των παγκόσμιων εκπομπών CΟ2 από την παραγωγή ενέργειας προβλέπει τον διπλασιασμό των επενδύσεων τους σε έρευνα για την καθαρή ενέργεια για τα επόμενα 5 χρόνια.

Δυστυχώς ο κ. Μάντζαρης μας απογοήτευσε όσον αφορά τις ελπίδες μας για αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο παρ’ ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στην ΕΕ για μείωση της εκπομπής ρύπων μέχρι το 2030 κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού στα μέσα του 2015 η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε με την αδειοδοτική διαδικασία της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» και εξακολουθεί να στηρίζει την επαναλειτουργία της πιο βρώμικης και πιο παλιάς λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ».

Επίσης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών CO2, τα οποία η χώρα δεν δικαιούται, δεδομένου ότι το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής είναι υπεύθυνο για το 35% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της χώρας.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ στην εκπομπή ρύπων.

Με τις αποφάσεις που λαμβάνονται πλέον σε διεθνές επίπεδο τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διστακτικά να χρηματοδοτήσουν ενέργειες και πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τη ρύπανση και ο κ. Μάντζαρης υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής λέγοντας πως μεσολαβεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας καθώς από τους πόρους που μπορούν να προκύψουν από τα έσοδα για τα δικαιώματα εκπομπών αερίων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στους τρεις μεγάλους λιγνιτικούς σταθμούς στης Ελλάδας.

Σε ερώτησή μας για το εάν το εάν η WWF έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της στο αρμόδιο υπουργείο απάντησε πως δεν έχουν γίνει δεκτοί από τον υπουργό.

huffingtonpost

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.