athina-ee-simaies-panagopoylos_giannis-708_0Εγγραφο εννέα σελίδων, που συντάχθηκε στις 10 Αυγούστου, και αναφέρεται σε σχέδιο του ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Το έγγραφο επικεντρώνεται σε τρία μέτρα:

την παράταση της διάρκειας κάποιων δανείων της χώρας
τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την πορεία ΑΕΠ
ανώτατο όριο ή την αναβολή των πληρωμών τόκων
«Τα μέτρα αυτά παρέχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε η εξυπηρέτηση του χρέους να ξαναγίνει βιώσιμη», σημειώνει.

Σύμφωνα με αυτό, δεν εξετάζεται η μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, μια επιλογή που έχει αποκλειστεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης τον Ιούλιο.


Το έγγραφο διανεμήθηκε στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την Ευρωπαική Επιτροπή, αλλά όχι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Λειτουργεί υπό την παραδοχή πως οι ετήσιες ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδα παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ ετησίως, ένα κατώτατο όριο, το οποίο το ΔΝΤ έχει κρίνει βιώσιμο. Μέχρι τώρα η συσχέτιση της βιωσιμότητας του χρέους γινόταν με τον λόγο ετήσιου κόστους από το το σύνολο αξίας χρέους προς ΑΕΠ.

«Αυτό είναι ένα τεχνικό έγγραφο που συντάχθηκε από το προσωπικό, τον Αύγουστο. Εκείνη την εποχή τα θεσμικά όργανα βρίσκονταν σε επίπεδο εργασίας. Το χαρτί δεν απεστάλη στα κράτη μέλη και ποτέ δεν συζητήθηκε στο Eurogroup ή της Ομάδας Εργασίας αυτού», ανέφερε εκπρόσωπος του ESM.

Η ύφεση της χώρας το τρέχον έτος προβλέπεται να είναι πιο ρηχή από το αναμενόμενο, ενώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειάστηκαν λιγότερα χρήματα από τα 25 δισ. ευρώ, που είχαν αρχικά δεσμευτεί γι΄αυτό τον σκοπό.

Ωστόσο, αξιωματούχοι αναφέρουν πως όσα περιγράφονται στο έγγραφο αποτελούν βάση για συζητήσεις, ρίχνοντας φως στα θέματα που κυριαρχούν στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι συνομιλίες για το χρέος αναμένονται στις αρχές του 2016.

Το έγγραφο του ESM επικεντρώνεται στις επιλογές ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους και τα προγράμματα εξόφλησης τόκων στο μέλλον. Αν και αυτό δεν θα μειώσει το ποσό της οφειλής, θα βελτιώσει άμεσα την ικανότητα της Αθήνας να ξεπληρώσει.

Το έγγραφο προσδιορίζει ιδιαίτερα την περίοδο 2023-2043 ως τις πιο προβληματικές δεκαετίες για την Ελλάδα, όταν οι ακαθάριστες εγχώριες ανάγκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν να υπερβούν το 15%. Υποδηλώνει πως στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αποπληρωμές του χρέους θα μπορούσαν να «κλειδώσουν» σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του ΑΕΠ, ούτως ώστε η χώρα να αποπληρώσει περισσότερο χρέος εάν η οικονομία αποδώσει καλύτερα και λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο εξετάζει το ενδεχόμενο απόσβεσης, τις προγραμματισμένες πληρωμές χρέους στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2033 και στο 1,5% την περίοδο 2034-2044. Τυχόν χρέος που θα εκκρεμεί θα χωριστεί στη συνέχεια σε ισόποσες δόσεις, η αποπληρωμή των οποίων θα ξεκινήσει το 2044.

Λαμβάνοντας υπόψιν το έγγραφο για την κατάσταση της οικονομίας, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να μειώσουν την καθαρή παρούσα αξία του χρέους της Ελλάδας κατά 52,5%, με ποσοστό 6,1% να προέρχεται από την παράταση της περιόδου ωρίμανσης.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.