enfia2016

Αλλαγές, στην πλειοψηφία τους αρνητικές, έρχονται για τους Έλληνες στη φορολογία των εισοδημάτων του 2015, οι οποίες αναμένεται να δηλωθούν στις αρχές του 2016. Τι θα ισχύσει με τα αδήλωτα κεφάλαια, τα ενοίκια, τον ΕΝΦΙΑ, τις αντικειμενικές αξίες και τους αγρότες.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή τις διατάξεις του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, τη σύνδεση του αφορολόγητου πλαστικού χρήματος και το περιουσιολόγιο.

Μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Μέτρα τα οποία προβλέπονται στο Μνημόνιο και νέα μέτρα για πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. Ευρώ, όπως επιβάλει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της ερχόμενης διετίας. Το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια να αυτοκαταγγελθούν πληρώνοντας ακόμη και δέκα χρόνια μετά φόρο χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Μελετάται και έξτρα μείωση φόρου για τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις και ομόλογα Δημοσίου. Ακολουθεί το περιουσιολόγιο με απειλή κατασχέσεων για όσους δεν δηλώνουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Εισόδημα
Τον Ιανουάριο θα πρέπει να ψηφιστεί η διάταξη για την αναδρομική αύξηση των φόρων στα εισοδήματα από ενοίκια για το 2015. Από 1ης Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το αφορολόγητο θα συνδεθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

ΕΝΦΙΑ

Από τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο θα αρχίσει η είσπραξη του νέου φόρου ακινήτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα πολλών δόσεων. Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ με φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αγγίζει και ακίνητα στο εξωτερικό.

Αντικειμενικές αξίες
Εχουν συσταθεί ειδικές επιτροπές προκειμένου να εισηγηθούν την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών. Με βάση το Μνημόνιο, οι νέες αντικειμενικές ακίες θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νωρίτερα για μεταβιβάσεις, δύσκολο για το νέο φόρο ακινήτων.

Αγρότες
Το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Τον Οκτώβριο του επόμενου έτους καταργούνται οι επιστροφές φόρου για το αγροτικό ντίζελ, ενώ ήδη αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου στο 55%.

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.