ποντιοι γρεβεναΝα διατηρηθεί και να διαδοθεί η ποντιακή διάλεκτος μέσα από το θέατρο επιθυμεί ο Σύλλογος Ποντίων και Μικρασιατών Γρεβενών και προς αυτήν την κατεύθυνση δημιουργεί ξανά θεατρικό τμήμα.

Από το 2001 οπότε πρωτολειτούργησε το θεατρικό τμήμα και για περίπου 10 χρόνια, ο σύλλογος παρουσίαζε έργα του Αριστοφάνη στην ποντιακή διάλεκτο.

Μια μικρή παρέα ξεκίνησε αυτό το ταξίδι δειλά δειλά. Ο Πλούτος του Αριστοφάνη, οι Εκκλησιάζουσες, ο Φώτ’ αγάς και άλλα θεατρικά έργα παρουσιάστηκαν στην πόλη της Βέροιας, της Καστοριάς αλλά και της Κοζάνης αφήνοντας θετικές εντυπώσεις.

Όπως μας διηγείται η πρόεδρος του συλλόγου Βαρβάρα Μασμανίδου, το ταξίδι αυτό «σταμάτησε μετά από δέκα χρόνια λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισαν». Η αγάπη τους για την ποντιακή διάλεκτο όμως ήταν η κινητήριος δύναμη, ώστε αυτή τη στιγμή να ξεκινούν ξανά αναζητώντας νέα θεατρικά και κυρίως κωμωδία.

«Η ποντιακή διάλεκτος είναι μια διάλεκτος με χιούμορ», μας είπε τονίζοντας πόσο πολύ ταιριάζει η μετάφραση του Αριστοφάνη στα ποντιακά. Στόχος του συλλόγου είναι να δημιουργηθεί και παιδικό θεατρικό τμήμα.


pontos-news

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.