tourk-russia-708Οι σοβαρές συνέπειες με τις οποίες απείλησε ο Πούτιν την Τουρκία φαίνεται πως χτύπησαν πρώτα τους Τούρκους που ζουν ή πρέπει να επισκεφθούν τη Ρωσία.

Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι βλέπουν να έχει αλλάξει δραματικά η ζωής τους στη Ρωσία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ακόμα και για τη ζωή τους. Μάλιστα υποστηρίζουν πως η κατάσταση που θα βιώνουν αυτοί θα είναι όλο και πιο δύσκολη όσο συνεχίζεται ο ψυχρός πόλεμος και το διπλωματικό παιχνίδι ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν.

«Υπό κράτηση 16 ώρες μέχρι να με απελάσουν»
Ενδεικτικές είναι και οι μαρτυρίες που καταγράφει ο Guardian. H Vildan Seçkiner επισκεπτόταν για πρώτη φορά τη Ρωσία και περίμενε να θαυμάσει από κοντά τα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης. Τελικά η 32χρονη συνελήφθη στο αεροδρόμιο Sheremetyevo της Μόσχας. Την είχαν υπό κράτηση για 16 ώρες, την απείλησαν (όπως υποστηρίζει) και στην συνέχεια την απέλασαν. Το έγκλημά της όπως αναφέρει ήταν η τουρκική υπηκοότητα.

Το ταξίδι τελείωσε στον έλεγχο των διαβατηρίων, επειδή είμαι από την Τουρκία
Η Seçkiner είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια που ζει στη Ρουμανία, είχε προγραμματίσει να δώσει μία διάλεξη σε μια μικρή ομάδα φοιτητών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Ρωσία. Τελικά χρειάστηκε να την ακυρώσει, αφού το ταξίδι της τελείωσε στον έλεγχο των διαβατηρίων. Από την αστυνομία της είπαν πως δεν μπορούν να της επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα, αφού δεν είχε κάνει κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο, ωστόσο της έκαναν σαφές πως ο πραγματικός λόγος της απαγόρευσης εισόδου ήταν το τουρκικό διαβατήριό της .

Παρουσιάζουν την Τουρκία να επιθυμεί την ανοικοδόμηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και γι αυτό θέλει να προσαρτήσει την Κριμαία!

Αφηναν πίσω δουλειές, συζύγους, φιλενάδες 
«Όταν με πήγαν στην αίθουσα των transit, είδα και άλλους Τούρκους πολίτες που περίμεναν να απελαθούν από τη Ρωσία. Κάποιοι από αυτούς ήταν εξαντλημένοι, αφού είχαν συμπληρώσει 48 ώρες αναμονής. Κάποιοι από αυτούς εργάζονταν στη Μόσχα και όπως μου είπαν έχουν αφήσει αρκετά προσωπικά αντικείμενα, τα οποία δεν γνώριζαν πότε και αν θα τα έπαιρναν πίσω. Αλλοι επισκέπτονταν τις Ρωσίδες συζύγους ή φιλενάδες τους, αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία στο αεροδρόμιο» αναφέρει η Seçkiner στον Guardian.


Το παραλήρημα από μερίδα των ρωσικών ΜΜΕ
Και ενώ ο διπλωματικός πόλεμος συνεχίζεται, χιλιάδες Τούρκοι που ζουν στη Ρωσία φοβούνται πως πλέον η ζωή τους έχει αλλάξει για πάντα. Ενδεικτικό είναι πως συγκεντρώθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα περισσότερες από 2.000 online υπογραφές από Ρωσίδες που είναι παντρεμένες με Τούρκους ζητώντας από τα ρωσικά ΜΜΕ να σταματήσουν την προπαγάνδα εθνικού μίσους κατά των Τούρκων. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως η ρωσική τηλεόραση ζει το δικό της παραλήρημα αφού προβάλλονται εκπομπές που παρουσιάζουν την Τουρκία να επιθυμεί την ανοικοδόμηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και γι αυτό το λόγο θέλει να προσαρτήσει την Κριμαία!
Την ίδια ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν σελίδες που απευθύνουν έκκληση στις υπηρεσίες μετανάστευσης να επιτρέψουν στους Τούρκους πολίτες να παραμείνουν στη χώρα και να συνεχίσουν να εργάζονται.

Τέλος οι νέες άδειες εργασίας
Στην περιοχή της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, οι περιςςότεροι πολίτες είναι τουρκικής καταγωγής. Γι αυτό και πολλές τουρκικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην περιοχή περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια. Αν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Κρεμλίνο δεν εμποδίζουν τουρκικές εταιρείες να λειτουργούν στην περιοχή, ωστόσο δεν αναμένεται να εκδοθούν άλλες άδειες εργασίας για Τούρκους πολίτες που δεν βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Το «χτύπημα» μέσω τουρισμού
Η Μόσχα, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει μετά την κατάρριψη του Su-24 ο Βλάντιμιρ Πούτιν, προχώρησε σε οικονομικές κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία και μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται και οι ακυρώσεις όλων των πτήσεων τσάρτερ από την Τουρκία στη Ρωσία. Ωστόσο το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί η τουρκική κοινότητα της Ρωσίας.

Εξαντλητικοί έλεγχοι και γραφειοκρατία 
Ο Orhan Gazigil, εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στη Μόσχα, υποστήριξε πως έχει γίνει δέκτης παραπόνων από Τούρκους πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για συνεχείς και εξαντλητικούς ελέγχους σε επίσημα έγγραφα (πχ διαβατήρια), αλλά και για πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν από τη στιγμή που ξέσπασε ο ψυχρός πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες.


Υπενθυμίζεται πως η πρεσβεία έγινε στόχος και άγνωστοι πέταξαν αυγά, μπογιές και πέτρες στην πρόσοψη του κτιρίου την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχουν περίπου 80.000 Τούρκοι πολίτες που ζουν σήμερα στη Ρωσία, αναφέρει ο Gazigil. Φυσικά τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν πλέον και πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ο οποίοι όμως για ευνόητους λόγους δεν θέλουν να μιλήσουν και κρατούν την ανωνυμία τους.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ περιέγραψε τα οικονομικά αντίποινα κατά της Τουρκίας ως το «πρώτο βήμα». Οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία απαγορεύτηκαν, τα κοινά «ενεργειακά»προγράμματα καθώς και πολλά κατασκευαστικά έργα «πάγωσαν». Ομως το πιο οδυνηρό για την τουρκική οικονομία θα είναι η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ, ενώ την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Ρώσους πολίτες να μην επισκεφθούν την Τουρκία. Υπενθυμίζεται πως μόνο την περασμένη χρονιά περίπου 4,4 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφθηκαν την Τουρκία.

Γολγοθάς και για τους φοιτητές
Την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα καλέσει όλους τους Ρώσους φοιτητές που σπουδάζουν σε τουρκικά πανεπιστήμια μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών να επιστρέψουν πίσω. Βέβαια το υπουργείο δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις κατά των Τούρκων φοιτητών που βρίσκονται στη Ρωσία, όμως ήδη υπάρχουν αναφορές για «προβλήματα» και ο φόβος έχει εγκατασταθεί στην τουρκική φοιτητική κοινότητα.

Στην πόλη Saratov, η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση σε φοιτητική εστία το περασμένο Σάββατο. Εγιναν έρευνες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στα δωμάτια περίπου 20 φοιτητών, η επιλογή των οποίων είχε γίνει βάσει εθνικοτήτων. Μάλιστα έγιναν καταγγελίες, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πως οι φοιτητές ρωτήθηκαν αν έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών, ελέγχθηκαν τα έγγραφα τους και στη συνέχεια τους ζητήθηκε από τις Αρχές να υπογράψουν σε λευκά χαρτιά. Στο Voronezh πάντως ζητήθηκε σε φοιτητές από την Τουρκία να υπογράψουν έγγραφα πως  εγκαταλείπουν εθελοντικά τις σπουδές τους.

Ο φόβος έχει εγκατασταθεί στην τουρκική φοιτητική κοινότητα

Σε ένα γκρουπ στο Facebook για Τούρκους φοιτητές που σπουδάζουν στη Ρωσία είχαν αναρτηθεί συμβουλές όπως να μην πηγαίνουν σε νυχτερινά κέντρα ή κινηματογράφους.
Από την πλευρά της η ένωση Τούρκων φοιτητών εξέδωσε ανακοίνωση με συμβουλές για το πως θα πρέπει να αντιδράσουν οι φοιτητές σε περίπτωση ελέγχου από τη ρωσική αστυνομία.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά και να δείχνουμε σεβασμό κατά τη διάρκεια ελέγχων από τους αστυνομικούς. Θα πρέπει να τους δείξουμε τι εστί τουρκική φιλοξενία. Ας υποδεχθούμε τους αστυνομικούς με ένα χαμόγελο και να τους προσφέρουμε, αν αυτό είναι δυνατό, ένα φλιτζάνι τούρκικο τσάι».


Καμία διάθεση από Ερντογάν και Πούτιν για επαναπροσέγγιση
Παρά το γεγονός πως και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση,  Πούτιν και Ερντογάν δεν δείχνουν να έχουν καμία διάθεση για επαναπροσέγγιση.
Από τη μία ο Ερντογάν προσπάθησε να μιλήσει με τον Πούτιν τηλεφωνικώς μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος δεν απάντησε ποτέ. Επίσης ο Τούρκος ηγέτης ζήτησε από τον Πούτιν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, αλλά εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές «όχι».
Από την πλευρά του ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως θα μιλήσει με τον Ερντογάν μόνο όταν αυτός είναι έτοιμος να ζητήσει συγγνώμη, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε να κάνει. Στη συνέχεια ο Πούτιν κατηγόρησε την Τουρκία για συνδιαλλαγές (πετρέλαιο) με το Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω υποστηρίζοντας πως η Ρωσία έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό προκειμένου να προστατέψει τους διαδρόμους του παράνομου εμπορίου του πετρελαίου. Ο Ερντογάν όμως σήκωσε το γάντι και δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν η Ρωσία δώσει αποδείξεις για τα όσα καταγγέλλει.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.