Ο άλλος κρατείται από τουρκμενικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία
turkaysa1
Ρωσικό είναι το μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi το οποίο κατερρίφθη λίγο μετά τις 10:00 το πρωί την Τουρκία στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας με την Συρία.

Η κατάρριψη έγινε μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στην τουρκική πρωτεύουσα, την οποία ακύρωσε.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία «πολύ σοβαρό γεγονός», αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «αντίδρασης» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Δούμας ζήτησε από όλους τους Ρώσους τουρίστες να φύγουν άμεσα από την Τουρκία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει ότι είναι ρωσικό αεροσκάφος, ενώ όπως τονίζει το Ria Novosti πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι δεν παραβιάστηκε ο τουρκικός εναέριος χώρος. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να αποδείξει ότι το ρωσικό αεροσκάφος βρισκόταν αποκλειστικά στον συριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης του, μετέδωσε το IFAX. «Σήμερα, στο συριακό έδαφος, εξαιτίας πυρών που προέρχονταν από το έδαφος, ένα αεροσκάφος Su-24 που ανήκει στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, συνετρίβη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στην οποία τονίζεται ότι ακόμα αγνοείται η τύχη των πιλότων μετά την εκτίναξή τους από το Sukhoi.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN turk μετέδωσε, επικαλούμενο τοπικές πηγές ότι ο ένας από τους πιλότους, οι οποίοι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος με αλεξίπτωτα, πριν αυτό συντριβεί, βρίσκεται στα χέρια τουρκμενικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ, ενώ ο άλλος σύμφωνα με τοπικές πηγές εντοπίστηκε νεκρός. Βίντεο το οποίο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση στο πρακτορείο Ρόιτερς εμφανίζει έναν ρώσο πιλότο ακίνητο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός.

Από το γραφείο του Αχμέντ Νταβούτογλου σημειώνεται ότι η κατάρριψη έγινε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού το Sukhoi δεν υπάκουσε στις προειδοποιήσεις των Τούρκων πιλότων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για «άγνωστης ταυτότητας αεροσκάφος».

Το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο καταρρίφθηκε στη συρο-τουρκική μεθόριο, έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και διευκρίνισε ότι δύο τουρκικά F-16S έλαβαν μέρος στην κατάρριψή του.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι «ένα μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις», σύμφωνα με προεδρικές πηγές.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πάντως το επιτελείο αναφέρεται σε «άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος».

Το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές», μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα μςε την Ακγυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για σημείο των συνόρων που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου κατοικούν Τουρκμένοι. Η ‘Αγκυρα εδώ και μέρες διαμαρτύρεται για τον βομβαρδισμό της περιοχής από ρωσικά μαχητικά.

Πριν από δύο ημέρες η Τουρκία απηύθυνε σαφείς προειδοποιήσεις μέσω του πρέσβη της στη Μόσχα για την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα, χωρίς να αναφερθεί στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Από επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν.

Αύριο πρόκειται να αρχίσουν οι επαφές Λαβρόφ, ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έλθει απόψε το βράδυ στην Τουρκία. Βασικό θέμα της ατζέντας είναι οι εξελίξεις στη Συρία.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες:

Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου είναι νεκρός, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν με αλεξίπτωτα, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη τους.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ερευνούν την περιοχή για την ανεύρεση των πιλότων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.