sxesiΌσα μπορούμε να κάνουμε για να να χτίσουμε υγιείς, ανθεκτικές και θετικές σχέσεις από τη Life Coach Ελένη Χριστοδούλου.Ο ορισμός της συνήθειας είναι: “μια προκαθορισμένη ή τακτική τάση ή πρακτική και ειδικότερα αυτή που είναι δύσκολο να εγκαταλείψεις”. Μόλις γεννηθεί ριζώνει μέσα μας και είναι πολύ δύσκολο να σπάσει…Αυτό περιλαμβάνει συνήθειες που εφαρμόζονται και στις σχέσεις μας, θετικές ή αρνητικές. Αρκεί μια πιο προσεχτική ματιά για να γίνει κατανοητό ότι οι θετικές συνήθειες γίνονται το θεμέλιο των θετικών σχέσεων, αυτών που οι περισσότεροι από εμάς επιθυμούμε να έχουμε με τους/τις συντρόφους μας. Όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι κακές συνήθειες, η σχέση κλειδωνίζεται. Εδώ όμως μιλάμε για όσα μπορούμε να κάνουμε για να να χτίσουμε υγιείς, ανθεκτικές και θετικές σχέσεις. Ας δούμε, λοιπόν, 9 συνήθειες – πολύτιμους βοηθούς:

1. Αλληλοσεβασμός
Ο σεβασμός είναι μία από τις πιο σημαντικές συνήθειες των θετικών σχέσεων, γιατί δημιουργεί εμπιστοσύνη και δείχνει αποδοχή. Η έλλειψη σεβασμού αποδυναμώνει σταδιακά τους δεσμούς εμπιστοσύνης και βάζει εμπόδια στην επικοινωνία. Η σχέση γεμίζει διαφωνίες, επιχειρηματολογία που συχνά οδηγεί σε καυγάδες, εντάσεις και λόγια που ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα λέγαμε μεταξύ μας. Σιγουρέψου ότι παρακολουθείς τη σκέψη σου και πως αυτές γίνονται λέξεις, κάθε φορά που θέλεις να μιλήσεις στον άλλο για να εκφράσεις ένα αίτημα, μια αντίρρηση, μια γνώμη. Αυτό που θα πεις θα έχει θετικές ή αρνητικές συνέπειες;
2. Περιορίζω όσα μου ‘κλέβουν’ την προσοχή
Ανάμεσα στη δουλειές μας, στις υποχρεώσεις του σπιτιού, στα οικονομικά άγχη, στην γκρίνια του παιδιού, στο γυμναστήριο και το super market, δεν έχουμε αρκετό χρόνο για τον άλλον. Αφήνοντας όλους τους περισπασμούς να υπάρχουν κάθε στιγμή και να διακόπτουν κάθε επικοινωνία με το σύντροφό μας, ακυρώνουμε κάθε οικειότητα και συνεννόηση. Το να είμαστε διαρκώς απασχολημένοι με οτιδήποτε, έχει παρατηρηθεί ότι μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ των ζευγαριών.
Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις όσα σου αποσπούν την προσοχή όσο είσαι με το σύντροφό σου: κλείσε την τηλεόραση, όταν τρώτε μαζί το βράδυ, άφησε το κινητό σου μακριά, όταν συζητάς μαζί του ώστε να αντιληφθεί ότι πραγματικά αφιερώνεις χρόνο, βεβαιώσου ότι έχεις ολοκληρώσει όσα αφορούν τη δουλειά σου, πριν επιστρέψεις σπίτι.

3. Απαντώ σε αυτό που με ρωτάει ή ζητάει ο σύντροφός μου
Ξέρεις ότι 86% των ευτυχισμένων παντρεμένων ζευγαριών έχει καταγραφεί ότι ανταποκρίνεται στο σύντροφό του όταν αυτός του απευθύνεται, ενώ 30% των δυστυχισμένων ζευγαριών κάνει ακριβώς το αντίθετο; Κάνε κάτι απλό: δείξε την προσοχή σου ακούγοντας και απαντώντας στο σύντροφό σου όταν αυτός κάνει μια ερώτηση και θυμήσου να φέρεις στο σπίτι αυτό που σου ζήτησε όταν σε πήρε τηλέφωνο. Είναι, πραγματικά, πολύ απλό να δείξεις τη φροντίδα σου και την προσοχή σου, ανταποκρινόμενος σε κάτι που σου ζήτησε ο σύντροφός σου.
4. Αναγνωρίζω και εκτιμώ τις ποιότητες του συντρόφου μου
Όταν ξεκινάμε μία σχέση εκθειάζουμε όλες τις αρετές και τα προτερήματα του συντρόφου μας. Σταδιακά αγνοούμε όλα αυτά που μας έκαναν να τον ερωτευτούμε, με αποτέλεσμα να σπάει η συναισθηματική σύνδεση μαζί του. Ο θαυμασμός και η εκτίμηση των θετικών του χαρακτηριστικών, ειδικά όταν εφαρμόζουμε τη συνήθεια να την εξωτερικεύουμε και να την εκφράζουμε στο σύντροφό μας, τον κάνει να νιώθει καλά και δυναμώνει το μεταξύ μας δέσιμο. Αντίθετα, η έμφαση στα αρνητικά, στα λάθη και στις αδυναμίες, ζημιώνει σταδιακά τη σχέση, φτάνοντάς τη, συχνά, σε διάλυση.
5. Παραμένω συνδεδεμένος μέσα στην ημέρα
Οι περισσότεροι είμαστε πολύ απασχολημένοι με τις δουλειές και τις υποχρεώσεις μας. Πιθανόν να είσαι μια τέτοια περίπτωση. Ωστόσο, μέρος του να έχεις μια θετική και ευτυχισμένη σχέση είναι να δείχνεις την τρυφερότητα και την αγάπη σου ακόμα και όταν είσαι μακριά από το σύντροφό σου. Όταν δημιουργείς μία σχέση, ουσιαστικά κάνεις προτεραιότητα στη ζωή σου το σύντροφό σου. Μην επιτρέπεις τίποτε να φθείρει αυτή τη σχέση, ακόμη και αν προκύψει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα στη δουλειά, ακόμη και αν αποκτήσετε ένα παιδί – που θα αλλάξει τις ζωές και των δύο. Δημιούργησε ευκαιρίες για επικοινωνία και σύνδεση με τον άλλο, στέλνοντας ένα μήνυμα ή email, κάνοντας ένα τηλέφωνο για να εκφράσεις αυτό που νιώθεις γι’ αυτόν.

6. Περνάω χρόνο χωριστά
Όταν κάποιες απογοητεύσεις κάνουν την εμφάνισή τους στη σχέση (κάτι που θα γίνει κάποια στιγμή) το να περάσεις λίγο χρόνο χωριστά μπορεί να αποδειχτεί υγιές και παραγωγικό. Η αλήθεια είναι ότι τα υγιή ζευγάρια αναγνωρίζουν τη σημασία της ‘απόστασης’. Αναγνωρίζουν ότι αυτή η πρακτική μεγαλώνει την εκτίμηση και την αγάπη για τον άλλον, ενώ, παράλληλα, του δίνουμε τη δυνατότητα να βρει αυτό που θέλει στη σιωπή. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εξαφανίζεσαι από το σπίτι και τη ζωή του, μπορεί όμως να σημαίνει ότι του δίνεις χρόνο και χώρο να δει μια ταινία μόνος του, να διαβάσει ένα βιβλίο χωρίς να είσαι δίπλα, να περάσει χρόνο με τον εαυτό του.
7. Συγχωρώ τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του συντρόφου μου
Οι αδυναμίες και οι ελλείψεις είναι οι χαραμάδες της ανθρώπινης ύπαρξης. Η σχέση δεν έχει σκοπό να αναδείξει την τελειότητα του ανθρώπου, ούτε να συμπληρώσει την ύπαρξή του. Μπορεί να συνειδητοποιείς ότι αυτός ή αυτή που θεωρούσες τέλειο/α στην αρχή, έχει κάποιες ιδιορρυθμίες, κάποια χαρακτηριστικά που πατάνε τα δικά σου κουμπιά. Το να έχεις μια υγιή σχέση, η οποία είναι δική σου επιλογή, σημαίνει ότι αποδέχεσαι τις αδυναμίες του συντρόφου σου, συγχωρώντας τις και αγαπώντας τον όπως είναι.

8. Κάνω εκπλήξεις
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στη σχέση, όλα αυτά που στην αρχή ήταν καθημερινότητα, τα δωράκια, οι εκπλήξεις, τα κόλπα ξελογιάσματος και οι ίντριγκες, σταματούν – και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ωστόσο, πιάνουμε τον εαυτό μας να ανησυχεί συχνά για τη ρουτίνα και την επανάπαυση. Άφησε τον αυθορμητισμό να λειτουργήσει. Οι εκπλήξεις προς το σύντροφό μας, είτε είναι μεγάλες, είτε είναι μικρές, δείχνουν ότι “προσπαθούμε”, ότι αφιερώνουμε χρόνο και ενέργεια στη σχέση και σε αυτόν. Μπορεί να μην είσαι ο τύπος της έμπνευσης ή της δημιουργικότητας (δεν πειράζει!), αλλά στο διαδύκτιο κυκλοφορούν πολλές ιδέες.

9. Μαζί για έναν κοινό στόχο
Οι υγιείς σχέσεις εστιάζουν στο να βάζουν και να πραγματοποιούν βραχυπρόθεσμους ή/και μακροπρόθεσμους στόχους. Η αδράνεια, ο εφησυχασμός και η απουσία εξέλιξης, κατά 99% θα οδηγήσει στη θλίψη και στη μιζέρια. Αντί να περιμένετε μαζί τη μιζέρια, κάθησε με το σύντροφό σου και σκεφτείτε: που θέλετε να είστε στα επόμενα 5, 10, 20 χρόνια; Ονειρευτείτε μαζί. Πώς θέλετε να είστε; Πού θέλετε να είστε; Στηρίξτε τους στόχους σας σε αυτά που θέλετε εσείς, όχι οι άλλοι. Εστιάστε την προσοχή σας στα δικά σας θέλω, σε όσα σας ενώνουν, σε όσα σας κάνουν μαζί ευτυχισμένους και χαρούμενους, σε όσα σας προσφέρουν την αίσθηση της ολοκλήρωσης.

Δες το διαφορετικά!
…βάλε στοργή
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν υγιείς σχέσεις είναι απόλυτα στοργικοί ο ένας προς τον άλλο. Στοργή σημαίνει, είμαι κοντά σου και αυτό είναι σημαντικό γιατί παράγει εμπιστοσύνη και αγάπη. Είμαι κοντά σου γιατί αυτό μας κάνει μαζί πιο δυνατούς, πιο δημιουργικούς και μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να συνδεθούμε ουσιαστικά.
…αντιμετώπισε με χιούμορ τα λάθη
Ναι, οι σχέσεις είναι ένα σοβαρό θέμα στη ζωή μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλη την ώρα είμαστε σοβαροί…ακόμα και τη στιγμή που γίνονται λάθη. Επίλεξε το χιούμορ ως στάση για να δεις μερικά, χαζά και ασήμαντα λάθη του συντρόφου σου. Βρες τρόπο να διασκεδάσεις με αυτά και να γελάσεις μαζί τους.
Ελένη Χριστοδούλου
Η Ελένη είναι Certified Life Coach, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Coaching (ICF) και του ICF Greece Chapter. Δραστηριοποιείται ως coach μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, workshops και σεμινάρια, ενώ αρθρογραφεί τακτικά. Στόχος της είναι να υποστηρίξει συστηματικά όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, παρέχοντάς τους τα εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν τους δικούς τους στόχους. Πιστεύει ότι το “κλειδί” βρίσκεται στη δύναμη των λέξεων. Γιατί “αν βρεις τον τρόπο να πεις κάτι, τότε μπορείς να το ζήσεις”.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.