Στον κινηματογράφο Γρεβενών…

james bond 007Σκηνοθεσία: ΣΑΜ ΜΕΝΤΕΣ
Σενάριο: ΤΖΟΝ ΛΟΓΚΑΝ, ΝΙΛ ΠΕΡΒΙΣ, ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΟΥΕΪΝΤ & ΤΖΕΖ ΜΠΑΤΕΡΓΟΥΟΡΘ
Ηθοποιοί: ΜΟΝΙΚΑ ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ, ΣΑΜ ΜΕΝΤΕΣ, ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΡΕΓΚ, ΝΑΟΜΙ ΧΑΡΙΣ, ΡΑΛΦ ΦΙΝΣ, ΓΙΕΣΠΕΡ ΚΡΙΣΤΕΝΣΕΝ, ΜΠΕΝ ΓΟΥΙΣΟ, ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΚΟΤ, ΚΡΙΣΤΟΦ ΒΑΛΤΖ, ΛΙΑ ΣΕΪΝΤΟΥ
Διάρκεια: 148 λεπτά
Πρεμιέρα: Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015
Χρονολογία παραγωγής: 2015
Είδος ταινίας: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
Χώρα παραγωγής: ΑΓΓΛΙΑ & ΗΠΑ
Καταλληλότητα ταινίας: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ 12

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα από το παρελθόν οδηγεί τον Τζέιμς Μποντ σε μια εγκληματική αποστολή στην Πόλη του Μεξικού, και τελικά στη Ρώμη όπου συναντά την Λουτσία Σκιάρα, την όμορφη και απαγορευμένη χήρα ενός κακόφημου εγκληματία. Ο Μποντ διεισδύει σε μια μυστική συνάντηση και ανακαλύπτει την ύπαρξη μιας εγκληματικής οργάνωσης γνωστή ως SPECTRE. Εν τω μεταξύ, πίσω στο Λονδίνο, o Μαξ Ντένμπιχ, ο νέος επικεφαλής του Κέντρου για την Εθνική Ασφάλεια, αμφισβητεί τις ενέργειες του Μποντ και τις ικανότητες της MI6, με επικεφαλής τον Μ. Ο Μποντ στρατολογεί συγκαλυμμένα την Μανιπένι και τον Q για να τον βοηθήσουν να αναζητήσει την Μάντελεϊν Σγουάν, την κόρη του παλιού εχθρού του K. Γουάιτ, ο οποίος μπορεί να κρατά το κλειδί για να ξετυλίξει τον ιστό της SPECTRE. Ως κόρη δολοφόνου η Μάντελεϊν καταλαβαίνει τον Μποντ με έναν τρόπο που οι άλλοι δεν μπορούν. Όσο ο Μποντ επιχειρεί να μπει στην καρδιά της Spectre, μαθαίνει για μια ανατριχιαστική σύνδεση μεταξύ του ιδίου και του εχθρού που αναζητά.

Δείτε το trailer:

O ”AΣΤΑΚΟΣ” ΤΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ
Πρόκειται για μία φεστιβαλική ταινία, που ανήκει στο αποκαλούμενο art cinema. Το ελληνικό σινεφίλ κοινό επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον πολυσυζητημένο «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου, την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του δημιουργού του «Κυνόδοντα», που έφυγε από τις Κάννες τον περασμένο Μάιο με το Βραβείο της Επιτροπής.

Ουρές σχηματίστηκαν κατά το πρώτο δεκαήμερο προβολής της στους κινηματογράφους που την πρόβαλλαν. Παρατηρήθηκε μάλιστα αύξηση των εισιτηρίων κατά τη δεύτερη εβδομάδα προβολής της, γεγονός που σημαίνει ότι το feedback που παίρνει από τους θεατές είναι θετικό. Όπως είναι φυσιολογικό για κάθε ταινία –πόσο μάλλον για μία ταινία του Λάνθιμου– άλλοι θα βγουν από την αίθουσα ενθουσιασμένοι, άλλοι σιχτιρίζοντας και άλλοι θα θέλουν χρόνο για να τη σκεφτούν. Το καλό πάντως είναι ότι ο Έλληνας σινεφίλ δεν γύρισε την πλάτη σε μία φεστιβαλική ταινία με ελληνική υπογραφή.

Ακόμη πιο θετικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι η Feelgood Entertainment θα προβάλλει παράλληλα τον «Αστακό» και σε δώδεκα επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, που μέχρι στιγμής δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν την ταινία. Η εμπορική επιτυχία όμως του «Αστακού» δεν σταματά στην Ελλάδα.

Εντυπωσιακή ήταν η πορεία της ταινίας τις πρώτες εβδομάδες προβολής της και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Αγγλία και την Ιρλανδία έκοψε μέσα σε δύο εβδομάδες 750.000 εισιτήρια! Σε αυτό βοήθησαν και οι καλές κριτικές που πήρε από έγκυρα βρετανικά έντυπα, όπως ο Guardian που χαρακτήρισε τον «Αστακό»… «κομψό και εκκεντρικό, στο γνωστό πλέον στιλ του Λάνθιμου.»

Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλασσε στην ταινία και η Ιταλία με 50.000 εισιτήρια σε 48 αίθουσες, ενώ εντυπωσιακό άνοιγμα έκανε και στην Ολλανδία που έκοψε 16.000 εισιτήρια την πρώτη εβδομάδα προβολής της. Στη Γαλλία κινήθηκε πιο μέτρια κόβοντας 17.500 εισιτήρια, αλλά σε 126 αίθουσες. Έκπληξη αποτέλεσε η πορεία της ταινίας στην Αυστραλία, που αν και προβλήθηκε σε οκτώ μόνο αίθουσες, κατάφερε να φέρει στα ταμεία την πρώτη εβδομάδα 100.000 δολάρια!

Μέσα σε όλα αυτά ο «Αστακός» του Λάνθιμου συνεχίζει να διεκδικεί βραβεία ανά τον κόσμο. Μόλις χθες, 3 Νοεμβρίου, απέσπασε επτά υποψηφιότητες στα Βρετανικά Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου, τα περίφημα BIFA. Η ταινία διεκδικεί τα βραβεία: Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Παραγωγής, Ανεξάρτητης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου (Κόλιν Φάρελ), Β’ Γυναικείου Ρόλου (Ολίβια Κόλμαν) και Β’ Ανδρικού Ρόλου (Μπεν Γουίσοου). Τα BIFA θα ανακοινωθούν στις 6 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά το ενδιαφέρον εστιάζεται στα BAFTA, τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, και τα Όσκαρ που ακολουθούν.

Φαίνεται ότι η αλληγορική και «λοξή» αυτή ρομαντική ιστορία του Λάνθιμου κερδίζει τους θεατές και χαρίζει στον ίδιο πλέον μία πιο υψηλή θέση στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα. Το ευτύχημα με τον Λάνθιμο είναι ότι ξεκινάει τη διεθνή καριέρα του παίζοντας με τους όρους του. Κι αυτό επιβραβεύεται.
Το trailer:

Ζήσε την απόλυτη κινηματογραφική περιπέτεια στον κινηματογράφο Γρεβενών έως Τετάρτη 25 Νοεμβρίου:kin

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.