“Νερώνει” το φόρο στο κρασί η κυβέρνηση; –
mpgialas ΜΠΓΙΑΛΑΣ 2
Επανεξετάζει η κυβέρνηση το μέτρο της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης από το βήμα της Βουλής, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η κυβέρνηση “σε ό,τι αφορά το διάλογο δεν φοβάται. Να κάνουμε διάλογο και με τους αγρότες να κάνουμε διάλογο και στη Βουλή. Γι΄αυτό και επανεξετάζουμε το μέτρο και αύριο από τον υπουργό Οικονομικών θα ακούσουμε τα συγκεκριμένα μέτρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Αλεξιάδης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι πρόκειται για ένα τέλος 0,30 ευρώ ανά φιάλη (δηλαδή ανά 750 ml) και ότι “δεν αφορά μόνο τα ελληνικά, αφορά και τα εισαγόμενα. Αφορά όλα όσα είναι στο εμπόριο”.

“Δεν επιβάλλεται στην ιδιωτική κατανάλωση. Αυτός που παράγει κρασί για το σπίτι του, για τους προσκεκλημένους, δεν επιβάλλεται εκεί ο φόρος”, πρόσθεσε.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της ημέρας καθώς το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται το μέτρο, τίθεται απόψε σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μπγιάλας, πρότεινε αντί για το κρασί να επιβληθεί φόρος σε “όλα τα οινοπνευματώδη υψηλής περιεκτικότητας αλκοόλ”, όπως ουίσκι, τζιν και βότκα.

“Το ουίσκι φορολογείται ήδη ως ειδικός φόρος κατανάλωσης, άρα δε νομίζω ότι είναι κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα να μπουν 20-30 λεπτά σε κάθε φιάλη. Ένα εισαγόμενο προϊόν είναι”, είπε ο βουλευτής μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε “όλα τα οινοπνευματώδη υψηλής περιεκτικότητας αλκοόλ”, ενώ πρότεινε επίσης, “αν πιέζει τόσο πολύ η κατάσταση” και “δεν μπορούν να συμπληρωθούν τα ποσά… να μπει και ένα ποσό στα τσιγάρα”.

Παρά τη διαφωνία του, ο κ. Μπγιάλας δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη σχετική διάταξη, ακόμη κι αν δεν τροποποιηθεί. “Είπα την πρόταση, δεν σημαίνει ότι θα διαφοροποιηθώ στην πολιτική μου στάση”, ανέφερε.

Αντίθετος στον φόρο στο κρασί δήλωσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οινοπαραγωγός Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τόνισε, στην ίδια εκπομπή, ότι για τις χώρες τις μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το κρασί “είναι πολιτισμικό προϊόν, δεν είναι αλκοολούχο ποτό”.

“Είναι τόσο παράλογο να φορολογείς ένα γεωργικό προϊόν, το οποίο μέσα στην κρίση έχει αύξηση”, είπε, μιλώντας για “εύκολη λύση”.

“Ας αφήσουμε τα χαζά, να πιάσουμε την παρανομία. Αυτό χρειαζόμαστε στη χώρα, δεν χρειαζόμαστε να τσακίζουμε τους νόμιμους”, υπογράμμισε και πρόσθεσε: “Βάλτε τα στο ουίσκι και στη μπύρα που δεν είναι προϊόντα ελληνικά”.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.