islamic-708

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις αυξήθηκε κατά 80% πέρυσι, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, επισημαίνει σήμερα μελέτη του Institute for Economics and Peace (Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης).

Σύμφωνα με τον δείκτη της παγκόσμιας τρομοκρατίας, 32.658 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις το 2014. Το 2013, 18.111 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ που έχει τη βάση της στη Νιγηρία και η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχουν προκαλέσει περισσότερους από τους μισούς θανάτους, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία καταγράφει τις επιθέσεις, τους θανάτους και τις ζημιές που προκαλούνται σε 162 χώρες.

Η μελέτη ορίζει την τρομοκρατία ως “την απειλή ή την πραγματική χρήση παράνομης στρατιωτικής βίας και άσκηση βίας από μη κρατικό παράγοντα για την επίτευξη ενός πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού ή θρησκευτικού στόχου μέσω του τρόμου, του εξαναγκασμού ή του εκφοβισμού”.

“Η τρομοκρατία έχει αυξήσει τη δύναμή της σε πρωτοφανή ρυθμό”, δηλώνει ο Στιβ Κιλέλια, εκτελεστικός πρόεδρος του Ινστιτούτου.

Η αύξηση του αριθμού των νεκρών ήταν 61% το 2013.

Η μελέτη δείχνει ότι η τρομοκρατία εντοπίζεται κυρίως σε πέντε χώρες: το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και τη Συρία, οι οποίες μετρούσαν συνολικά το 78% των νεκρών το 2014.

τρομοκρατίας. Η χώρα έχει ταυτόχρονα τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων και τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων που έχουν καταγραφεί ποτέ σε μια χώρα.

Η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών –πάνω από 300%– καταγράφεται αντίθετα στη Νιγηρία, με 7.512 νεκρούς.

Ο κίνδυνος να πέσει κάποιος θύμα επίθεσης είναι πολύ μικρότερος στις χώρες της Δύσης, όπου οι ενέργειες αυτές είναι πιο πιθανόν να διαπράττονται από μοναχικούς λύκους που υποκινούνται από τον πολιτικό, τον φυλετικό, τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και τον εθνικισμό, παρά από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Βρετανία ήταν η χώρα της Δύσης που έχει βιώσει τις περισσότερες ενέργειες αυτού του τύπου, κυρίως σε σχέση με τους ρεπουμπλικανούς παραστρατιωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ωστόσο, οι επιθέσεις στο Παρίσι, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ΙΚ, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 129 ανθρώπων, μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, εκτιμά ο Κιλέλια. Οι επιθέσεις αυτές “από πολλές απόψεις αποτελούν μια καμπή στους κόλπους της Ευρώπης. Αυτό δείχνει ότι το ΙΚ έχει τα μέσα να πραγματοποιεί πολύπλοκες και αιματηρές επιθέσεις στην Ευρώπη”.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το οικονομικό κόστος της τρομοκρατίας ανήλθε το 2014 σε 52,9 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς έχει δεκαπλασιαστεί από το 2000.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.