vouli-anakooin-708_0

Τον… δρόμο της νομοθέτησης πήραν τα μέτρα που συμφώνησε η Αθήνα με το κουαρτέτο των δανειστών και το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, εκτός από τους πλειστηριασμούς, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση καθώς και πολλές αλλαγές στα φορολογικά.

Το χρονοδιάγραμμα για να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης (για τα 2+10 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ΤΧΣ), είναι ασφυκτικό:  Περιλαμβάνει την εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, στο πλαίσιο της κατεπείγουσας διαδικασίας, ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς επεξεργασία και συζήτηση , και τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας  η διαδικασία να ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Στο… μικροσκόπιο των θεσμών
Η ψήφισή του από τη Βουλή, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τους θεσμούς, καθώς στην αμέσως επόμενη φάση, θα αξιολογήσουν τη συμβατότητα των νομοθετημένων μέτρων με όσα έχουν συμφωνηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί σε ένδειξη «καλής συμπεριφοράς» τα μέτρα να είναι ψηφισμένα προτού συνεδριάσει το Euroworking group την Παρασκευή. Παράλληλα, την ερχόμενη Δευτέρα εκτός από το eurogroup θα συνεδριάσει και ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ο οποίος θα δώσει τυπικά την έγκριση για την εκταμίευση των 12 δις ευρώ.

Ερχεται και δεύτερο «πακέτο»
Υπό συγκρότηση βρίσκεται και η δεύτερη δέσμη μέτρων που αποτελεί για την κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο.Οι επικεφαλής των θεσμών για το λόγο αυτό παραμένουν στην Αθήνα και ..ξεσκονίζουν τα χαρτιά τους, με στόχο να οριστικοποιηθεί το τελικά μείγμα.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν στο iefimerida.gr πως η ψήφιση των παραπάνω θα πρέπει να έρθει στο τέλος του μήνα, ενώ όπως εκτιμούν πηγές που έχουν άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης «θα είναι πολύ πιο βαριά». Την ίδια ώρα, δείχνουν  στο «μαχαίρι» των συντάξεων, παρότι επιμένουν πως και το συνταξιοδοτικό «βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση».

«Καυτό» τέλος, θα είναι το μέτωπο της αύξησης της φορολογίας για τους αγρότες όπως και των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, ενώ αναμένεται και η νέα φορολογική κλίμακα στη φορολογία των ακινήτων και η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος.

Κατατέθηκε στην Βουλή

Κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ συν άλλων 10 για τις τράπεζες.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η επιβολή φόρου στο κρασί, προς αντικατάσταση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ειδικότερα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 40 ευρώ ανά εκατό λίτρα τελικού προϊόντος.

Όσον αφορά στις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, τα όρια της αντικειμενικής αξίας κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Στην κατηγορία των ευπαθέστερων, η αντικειμενική αξία του ακινήτου θα πρέπει να μην ξεπερνά τα επίπεδα των 120.000 ευρώ για τον άγαμο και των 160.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση 20.000 ευρώ ανά παιδί έως τρία παιδία.

Παράλληλα, το εισόδημα θα πρέπει να διαμορφώνεται στα επίπεδα των εύλογων δαπανών διαβίωσης ενώ δικαιούται ο οφειλέτης συνεισφορά από το Δημόσιο.

Για τη δεύτερη κατηγορία -όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επιδότησης- το όριο της αντικειμενικής αξίας ορίστηκε τελικώς στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο, στις 220.000 ευρώ για τον παντρεμένο ενώ για κάθε παιδί προβλέπεται προσαύξηση κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι τρία παιδιά.

Αναφορικά με τις 100 δόσεις, περιλαμβάνεται διάταξη που ορίζει ότι οι τρέχουσες οφειλές θα πρέπει να αποπληρώνονται σε 30 ημέρες για το χρονικό διάστημα από 15/12/2015 έως τις 30/06/2016 και σε 15 ημέρες από την 1η Ιουλίου του 2016 έως τις 31/12/2017.

iefimerida,megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.