gallia 222

Βράδυ Παρασκευής και ένα μαύρο VW Polo σταματά έξω από το θέατρο Μπατακλάν του Παρισιού στις 21:40 τοπική ώρα. Τρεις βαριά οπλισμένοι άντρες κατεβαίνουν και λιγότερο από τρεις ώρες αργότερα αφήνουν πίσω τους 89 νεκρούς και 99 βαριά τραυματισμένους ανθρώπους. Τι συνέβη όμως στο ενδιάμεσο;

Μια αρκετή πιστή απεικόνιση των συμβάντων έδωσε ένας 30χρονος διασωθείς από την Αγγλία που μίλησε στο ραδιόφωνο του BBC για την τρομακτική εμπειρία που έζησε, αλλά και άλλοι μάρτυρες. “Έμοιαζε με σφαγείο”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι εισαγγελείς του Παρισιού έχουν ήδη ξεκινήσει την επίπονη προσπάθεια να συμπληρώσουν το παζλ των συμβάντων με βάση μαρτυρικές καταθέσεις, ωστόσο μια μερική εικόνα μπορεί να διαμορφωθεί από τις εξιστορήσεις όσων κατάφεραν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με το BBC και τις μαρτυρίες που επικαλείται, οι ένοπλοι φαίνεται ότι εισήλθαν στο κτίριο από την κεντρικό είσοδο στις 21:40, περίπου 30-45 λεπτά αφότου το ροκ συγκρότημα των Eagles of Death Metal είχαν ξεκινήσει την συναυλία τους.

Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες, εθεάθησαν πτώματα στο πεζοδρόμιο κοντά στην είσοδο. Η πρώτη κίνηση των δραστών φαίνεται πως ήταν να πυροβολήσουν εναντίον όσων στέκονταν στο μπαρ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν τρεις φίλοι στην εφημερίδα Liberation.

Οι τρεις τους φαίνεται πως παρακολουθούσαν τη συναυλία από το μπαλκόνι και θυμούνται ότι είδα μια κίνηση του πλήθους από κάτω “όπως το φύσημα του ανέμου σε στάρι” καθώς ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί τι ακριβώς συνέβαινε και έτρεξε μακριά από τους τρομοκράτες.

Ένας άλλος θεατής, ο Φάχμι βρισκόταν στο πλήθος στο επίπεδο της σκηνής όταν άκουσε θόρυβο που νόμισε ότι ήταν κροτίδα. “Αρχικά νόμισα ότι ήταν μέρος της συναυλίας, αλλά μετά γύρισα και είδα κάποιον που είχε μόλις δεχθεί σφαίρα στο μάτι”, είπε στη Liberation.

Πολλοί έπεσαν στο πάτωμα, αλλά δεν υπήρχε μεγάλο περιθώριο κάλυψης στο θέατρο. Οι ένοπλοι πυροβολούσαν στην τύχη τους ανθρώπους που είχαν ξαπλώσει. Φαίνεται επίσης ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες σκαρφάλωσε στις σκάλες και σκότωσε περισσότερους θεατές στο μπαλκόνι, πιθανώς χρησιμοποιώντας ένα οπτικό σημείο που θα τον βόλευε ώστε να στοχεύει κόσμο προς τα κάτω.

Εν μέσω σύγχυσης και πανικού, ένας φρουρός ασφαλείας άρχισε να φωνάζει στον κόσμο να τον ακολουθήσει σε μια έξοδο ασφαλείας στα αριστερά της σκηνής, σύμφωνα με άλλον ένα διασωθέντα που μίλησε στη Liberation. Πολλοί άνθρωποι μπόρεσαν να διαφύγουν από εκεί, ορισμένοι πολύ βαριά τραυματισμένοι, με την έξοδό τους να καταγράφεται από κινητά τηλέφωνα ανθρώπων που διέμεναν στις απέναντι πολυκατοικίες.

Ο δημοσιογράφος του Europe 1, Τζούλιεν Πιρς -που μίλησε στο CNN- έπεσε στο πάτωμα κοντά στη σκηνή για τουλάχιστον δέκα λεπτά ενώ η επίθεση συνεχιζόταν.

Την ώρα που οι ένοπλοι γέμιζαν τα όπλα τους, ενθάρρυνε μια ομάδα περίπου δέκα ανθρώπων να επιχειρήσουν διαφυγή πηδώντας πάνω στη σκηνή. Βρέθηκαν σε ένα μικρό δωμάτιο παγιδευμένοι και περίμεναν μέχρι την επόμενη διακοπή των πυροβολισμών για να βγουν και να κατευθυνθούν προς την έξοδο κινδύνου, στην άλλη πλευρά από την οποία βρίσκονταν.

Ο κ. Πιρς μάλιστα εξήλθε του κτιρίου μεταφέροντας μια βαριά τραυματισμένη γυναίκα στους ώμους του.

Όπως αναφέρουν οι τρεις φίλοι που μίλησαν στη Liberation περίπου 50 άνθρωποι βρήκαν τρόπο να ανέβουν στην ταράτσα και να μείνουν εκεί για πάνω από δυο ώρες έως ότου η αστυνομική επιχείρηση είχε ολοκληρωθεί.

Άλλοι κρύφτηκαν σε γραφεία ή κλειδώθηκαν σε τουαλέτες, αναμένοντας να έρθει βοήθεια.

Ωστόσο -σύμφωνα με το άρθρο του BBC- πολλοί άνθρωποι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να μείνουν ακίνητοι ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες.

Η Τερέσα Σεντ είπε στο βρετανικό δίκτυο: “Ένα παίδί είχε χτυπηθεί άσχημα και βογγούσε, προσπαθούσαμε να του πούμε να μείνει ήσυχος, να μείνει ζωντανός και να μην κινείται γιατί κάθε φορά που φαινόταν κίνηση κάπου αυξάνονταν οι πυροβολισμοί”.

Και μετά από κάτι το οποίο έμοιαζε με αιωνιότητα, είπε η κα Σεντ, η αστυνομία ξεπρόβαλε. Άλλος διασωθείς υποστήριξε ότι ξαφνικά μπόρεσε να δει την είσοδο της αρένας πίσω του να ανοίγει σιγά σιγά.

“Δεν ήξερα τι ερχόταν, μετά είδα φακούς και σκέφτηκα πρέπει να είναι η αστυνομία”. “Στέκονταν πίσω από αλεξίσφαιρες ασπίδες, δεν είπαν τίποτα και μας έλεγαν να μείνουμε ακίνητοι. Σχημάτισαν μια περίμετρο στο πίσω μέρος της σάλας και πρόταξαν τα όπλα τους στο μπαλκόνι όπου βρίσκονταν ακόμα οι τρομοκράτες”, είπε.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, ένας αστυνομικός πυροβόλησε έναν από τους δράστες και το αλεξίσφαιρο γιλέκο του ανατινάχθηκε. Οι άλλοι δυο ανατινάχθηκαν μόνοι τους.

Τελικά, όπως είπε στο ραδιόφωνο του BBC ο 30χρονος Βρετανός, η αστυνομία έκανε νεύμα στον κόσμο να σηκώσει τα χέρια του για να διαπιστώσουν ποιοι είναι ζωντανοί. “Ήταν απίστευτη η ανακούφιση”, κατέληξε.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.