Νέες εξελίξεις
rvsia - ρωσια

Παραιτήθηκε από τη θέση του ο επικεφαλής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας, Γκριγκόρι Ροντσένκο, μετά από κατηγορίες για «οργανωμένο ντόπινγκ» στο ρωσικό αθλητισμό, ο οποίος έχει κληθεί να δώσει άμεσα εξηγήσεις για να αποφευχθεί ο αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Το σκάνδαλο αφορά και άλλες χώρες και άλλα αθλήματα, όπως προειδοποίησε η ανεξάρτητη επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) τη Δευτέρα, με τις αποκαλύψεις της σε μια «εκρηκτική» έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Το έγγραφο περιγράφει ένα διεφθαρμένο σύστημα ελέγχου ντόπινγκ από «πάνω προς τα κάτω» στη Ρωσία, όπου το κράτος χρησιμοποιεί το «οργανωμένο ντόπινγκ» και όπου το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας, από το οποίο απέσυρε τη διαπίστευσή του ο WADA, παρουσιάζει στο τέλος παραποιημένα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον WADA, 1.417 δείγματα που διατηρούσε το εργαστήριο καταστράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2014, την παραμονή της επίσκεψης της ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας στη Μόσχα.

Ο Ροντσένκο υπέβαλε την παραίτησή του στο Ρώσο υπουργό Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, και στη θέση του τοποθετήθηκε η Μαρία Ντικούνετς. «Ο Ροντσένκο αποφάσισε να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη» δήλωσε ο Μούτκο.

Στις 300 σελίδες της έκθεσης που δημοσίευσε η ανεξάρτητη επιτροπή, αναφέρεται μια κατάσταση διαφθοράς στο ρωσικό αθλητισμό και στο εργαστήριο της Μόσχας, όπου δίνονταν λεκτικές διαταγές από τον υπουργό Αθλητισμού, υπήρχε συνεχής παρουσία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τα αποτελέσματα με τα «θετικά» δείγματα δεν ανακοινώνονταν από την ομοσπονδία στίβου, ενώ υπήρχαν και δωροδοκίες στελεχών για την απόκρυψη «θετικών» δειγμάτων.

Τέλος να σημειωθεί ότι ακυρώθηκε η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους εκπροσώπους αθλητισμού της χώρας στο Σότσι λόγω καιρικών συνθηκών (δεν πέταξαν τα αεροπλάνα).

Στη συνάντηση επρόκειτο να παρευρεθεί και ο αρχιπροπονητή της ρωσικής Ομοσπονδίας Στίβου, Γιούρι Μπερζακόφσκι.

Πάντως αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στο Μινεράλνιε Βόντι όπου θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της ρωσικής Ολυμπιακής επιτροπής, Αλεξάντερ Ζούκοφ.

δολ, αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.