pantzari-xumosΝέα μελέτη δείχνει ότι εκτός από το σκόρδο και τα παντζάρια είναι σύμμαχοί σας κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αν μέχρι τώρα ψάχνατε αφορμή για να φτιάξετε μια ωραία παντζαροσαλάτα ή για να βάλετε γενικά τα παντζάρια στο τραπέζι σας, πλέον την έχετε: νέα μελέτη έδειξε ότι τα παντζάρια έχουν θαυματουργή δράση κατά της υπέρτασης.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο χορήγησαν σε υγιή άτομα ανόργανα νιτρικά άλατα παντζαριού ή χυμό παντζαριών κι έπειτα προχώρησαν σε εξετάσεις για να δουν την πίεση και τις βιοχημικές μεταβολές στο αίμα τους. Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, τόσο οι κάψουλες, όσο και ο χυμός μείωναν το ίδιο την αρτηριακή πίεση, ενώ φάνηκε ότι όσο πιο υψηλή ήταν η πίεση πριν την κατανάλωση του χυμού παντζαριών, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωσή της. Ακόμη, στους άνδρες η μείωση που σημειωνόταν ήταν μεγαλύτερη από των γυναικών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 250ml χυμού παντζαριών είναι αρκετά για να πετύχουν μείωση της αρτηριακής πίεσης και ο μηχανισμός της δράσης τους είναι ότι τα νιτρικά παντζαριών προάγουν την αύξηση της συγκέντρωσης του νιτρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση των αρτηριών και τη μείωση της πίεσης.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.