Άννα Ευθυμίου: Προκλητικές οι δηλώσεις του Υπ. Παιδείας για τη Γενοκτονία των Ποντίων…
genoktonia-pontion

Μετά τη συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη στη χθεσινή εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

από τους Τούρκους, ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τις καλύτερες υπηρεσίες στην τουρκική πλευρά για τη μη αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, συνεχίζει να προσφέρει και από τη θέση του Υπουργού Παιδείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ο κ. Φίλης.

Ενώ η Ελλάδα, κατόπιν πολύχρονων πιέσεων του οργανωμένου Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, προσπαθεί να διεθνοποιήσει την ιστορική αυτή πραγματικότητα της γενοκτονίας των Ποντίων και να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, την ίδια στιγμή, ο κ. Φίλης  καταθέτει δημοσίως ως μάρτυρας υπέρ της αντίθετης πλευράς που προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτό.

Άραγε ο κ. Τσίπρας γνώριζε τις θέσεις του κ. Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων πριν τον κάνει υπουργό; Τώρα που τον άκουσε να τις επαναλαμβάνει δημοσίως τις συμμερίζεται και ο ίδιος, διατηρώντας τον στην Κυβέρνηση του; Ποια η θέση των ΑΝ.ΕΛ. και του κ. Καμμένου επί του εθνικού αυτού ζητήματος;

Είναι κάποια ξεκάθαρα ερωτήματα που θέτω δημοσίως προς τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο και περιμένω ξεκάθαρες απαντήσεις. Όχι μασημένα λόγια.

Ως προς τον ψευτοεπαναστάτη κ. Φίλη, πώς είναι δυνατόν να υπερασπίζεται με σθένος μια διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ και επέφερε πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες και να μην υπερασπίζεται το αίτημα των επισήμως καταγεγραμμένων 353.000 σφαγιασθέντων Ελλήνων της Ανατολής επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί;

Αμφισβητεί ο κ. Φίλης το ψήφισμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ή συμμερίζεται την τούρκικη πλευρά που γιορτάζει την ίδια μέρα ως την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων κατά του Ποντιακού Ελληνισμού;

Είστε αντίθετος με το ψήφισμα αυτό της βουλής κ. Φίλη;

Πάρτε ξεκάθαρη θέση κ. Φίλη˙ οφείλει η σημερινή Τουρκία μια συγγνώμη για τα εγκλήματα γενοκτονίας των Νεότουρκων  κατά των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας;

Ήταν «συνωστισμός» κ. Φίλη οι σφαγές των Ελλήνων στην προβλήτα της Σμύρνης;

Έπεφταν μόνοι τους οι Έλληνες στη θάλασσα κ. Φίλη και πνίγονταν;

Συμμερίζεστε κι εσείς κ. Φίλη τις θέσεις αυτές της πρώην βουλευτού της ΔΗ.ΜΑΡ. που αποτελεί κακή ανάμνηση για τους Έλληνες;

Οφείλει η σημερινή Κυβέρνηση κ. Φίλη να διατρανώσει τον αγώνα για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων;

Με τη χθεσινή στάσης σας κ. Φίλη είστε αντίθετος με τον δίκαιο αυτό αγώνα, είστε ανιστόρητος και η συμπεριφορά σας αυτή δε σας τιμά ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ο τρόπος που λειτουργείτε αποτελεί προσβολή για όλους όσους έχουμε τουλάχιστον από έναν νεκρό πρόγονο στους 353.000 σφαγιασθέντες της τουρκικής θηριωδίας των Νεότουρκων της περιόδου 1916 – 1923.

Ως Υπουργός Παιδείας υπονομεύετε τον αγώνα της πατρίδας μας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και προσφέρετε υπηρεσίες προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ντροπή σας κ. Φίλη. Οφείλετε να παραιτηθείτε.»

Δήλωση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη

Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι γνωστή. Η γενοκτονία που υπέστη αδιαπραγμάτευτη. Ως Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, μιας περιφέρειας στην οποία υπάρχουν ακόμη ζωντανοί μάρτυρες που έζησαν στο πετσί τους το διωγμό και τη φρίκη, αλλά και χιλιάδες απόγονοί τους που ξέρουν καλά τις συνέπειες του προμελετημένου εγκλήματος των Νεότουρκων, θεωρώ ότι δηλώσεις που αρνούνται τη γενοκτονία των Ποντίων είναι αν μη τι άλλο ανιστόρητες και ανεδαφικές.

Η θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με την καθιέρωση της ημέρας μνήμης είναι η ελάχιστη συνεισφορά του Ελληνικού κράτους στη διεκδίκηση της δικαιοσύνης για τον Ποντιακό Ελληνισμό που δεν θα πρέπει να σταματήσει πριν αποδοθεί οριστικά το δίκαιο.

Ας μην παίζουμε άλλο με τις λέξεις κι ας επικεντρωθούμε στο να συνταχθούμε όλοι πίσω από τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος απο την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας απο το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Άννα Ευθυμίου: Προκλητικές οι δηλώσεις του Υπ. Παιδείας για τη Γενοκτονία των Ποντίων
anna-eythymiou
Η Άννα Ευθυμίου, με την ιδιότητά της τόσο ως δικηγόρου όσο και ως πολιτευτής Ν.Δ. Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, δηλώνει τα παρακάτω:

«Ο κύριος Φίλης, εκλεγμένος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. παραδέχτηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος έκανε δημόσια δήλωση:
«Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι πόντιοι, από την θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Είναι ανεπίτρεπτο ο Υπουργός παιδείας να αμαυρώνει και να εξευτελίζει την ελληνική ιστορία στο βωμό των ιδεολογικών του συμπλεγμάτων. Αποτελεί ασέβεια και ντροπή η αμφισβήτηση της ομόφωνης ανακήρυξης της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο που ψηφίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 από Βουλή των Ελλήνων.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αλλοιώνει τα ιστορικά γεγονότα όταν αυτά αριθμούν 353.000 θύματα.
Ο κ. Φίλης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της δήλωσης του έμπρακτα.

Και τον ενημερώνουμε ότι: ΝΑΙ ονομάζεται ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.