krasiΟρισμένες φορές παρατηρούμε στον πάτο μιας φιάλης ερυθρού κρασιού ένα καφέ-κόκκινο ίζημα που όλα δείχνουν ότι θα καταλήξει στο ποτήρι μας.

Τι σημαίνει και τι πρέπει να γνωρίζετε;Το ίζημα από ερυθρά στερεά σωματίδια στο μέγεθος χαρτοπόλεμου σχηματίζεται συνηθέστερα στα αφιλτράριστα ερυθρά κρασιά, αλλά κι εν γένει στα κρασιά που μετράνε αρκετά χρόνια στη πλάτη τους. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ενώσεις αλάτων, τανινών, ανθοκυανών και πρωτεϊνών, που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς διαλυμένες μέσα στον οίνο κι οι οποίες, με απλά λόγια, συσπειρώνονται κατά την παλαίωση και λόγω βάρους κατακάθονται στον πυθμένα του μπουκαλιού.

Συνεπώς το μοναδικό πρόβλημα που δημιουργεί ένα ίζημα είναι καθαρά αισθητικό και δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί. Ωστόσο μιας και στα παλαιωμένα κρασιά συστήνεται μετάγγιση σε ειδικές καράφες (decanter) είναι εύκολο να απαλλαγούμε από αυτό, το οποίο ρέει μόνο μαζί με τις τελευταίες σταγόνες του κρασιού.

Υπάρχουν βέβαια και ειδικά χωνάκια με ανοξείδωτη σίτα, τα οποία εκτός του ότι διευκολύνουν την μετάγγιση από το μπουκάλι στην καράφα, φιλτράρουν και το κρασί από το ίζημα, μέχρι την τελευταία σταγόνα του.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.