ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣΠαραμένει θολό το τοπίο για τη χορήγηση του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης, με το υπουργείο Οικονομικών ακόμα να εξετάζει πως θα το μοιράσει φέτος στους δικαιούχους, παρά το γεγονός ότι το κρύο έκανε την εμφάνισή του. Σχεδόν δέκα ημέρες από την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από την κυβέρνηση για το πόσοι και ποιοι θα πάρουν το επίδομα.

Η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης κινείται σε χαμηλά επίπεδα, όπως και η τιμή του, γεγονός που μπορεί να εξηγεί την καθυστέρηση του υπουργείου Οικονομικών, αναμένοντας τη σταθεροποίηση της τιμής.

Το πετρέλαιο είναι φθηνότερο 20% σε σχέση με πέρυσι λόγω της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, Οι τελικές τιμές του προϊόντος κυμαίνονται από το 0,85 μέχρι το 0,88 ευρώ το λίτρο, πτωτικές τάσεις, ενώ την πρώτη μέρα έναρξης πώλησής του, τον Οκτώβριο του 2014, το εύρος ήταν ανάμεσα στο 1,06 με 1,09 ευρώ το λίτρο.

Αυτό που φαίνεται να έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών αφορά τη μείωση του επιδόματος και του αριθμού δικαιούχων, ενώ η μεγάλη ανατροπή είναι ότι πρώτα θα προβαίνουν στην αγορά της ποσότητας και μετά να λαμβάνουν το χρηματικό ποσό, σε αντίθεση με το μέτρο που ίσχυε μέχρι πέρσι που υπήρχε προκαταβολή της επιδότησης.

Δηλαδή, φέτος χιλιάδες πολίτες θα πρέπει να αγοράσουν το πετρέλαιο και μετά να επιδοτηθούν, προκειμένου να μετατεθεί για το 2016 ολόκληρη η δαπάνη του επιδόματος και αφορά τα 105 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 210 εκατομμυρίων συνολικά) που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016.

“Ψαλίδισμα” και στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το υπουργείο εξετάζει ο εισοδηματικό κριτήριο για τον εργένη να πέσει κάτω και από τα 12.000 ευρώ, δηλαδή να ψαλιδιστεί πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή περίοδο, πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά πήραν το
επίδομα του 0,35 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν από πέρυσι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

-Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη
περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.

-Κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και
ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

-Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και
ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

-Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερόμενου το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή
43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

πρώτο θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.