ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΟύτε 3 ώρες δεν πέρασαν από τη συνάντηση του Τ. Αλεξιάδη με εκπροσώπους των αγροτών και το ζήτημα της αύξησης του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ξεκαθαρίζεται στο νέο πολυνομοσχέδιο με τις «ουρές» των προαπαιτούμενων: Η αύξηση ισχύει κανονικά από τις 15 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται οι εξής διατάξεις φορολογικού ενδιαφέροντος:

Αποσαφηνίζεται ότι η αναπροσαρμογή του συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ισχύει για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016.

Βελτιώνεται νομοτεχνικά υφιστάμενη διάταξη που προβλέπει την διατήρηση του μηδενικού επιτοκίου για τους οικονομικά ασθενέστερους μικροοφειλέτες, εφόσον πληρούν αθροιστικά κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ορίζεται ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη θα καθορίζεται από την πράξη προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ.

Προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

Αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Όσον αφορά στο… σήριαλ των Τελών Κυκλοφορίας, το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν έλθει τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα… τραβάνε για πολλές ακόμα ημέρες τα μαλλιά τους διαβάζοντας και ακούγοντας όλα αυτά τα απίθανα σενάρια που κυκλοφορούν. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν στο iefimerida ότι οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να αποτελέσουν ισοδύναμο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, διαψεύδοντας τα σενάρια περί τερατωδών αυξήσεων.

Στόχος παραμένει η επιβάρυνση στα νεώτερα οχήματα, με υψηλές εκπομπές ρύπων, τα οποία κατά τεκμήριο είναι μεγάλα αυτοκίνητα και η ελάφρυνση στα μεσαίου κυβισμού παλαιότερης τεχνολογίας, τα οποία επιβαρύνονται αναντίστοιχα. Σημειώνεται ότι αν και το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην παράμετρο της εμπορικής αξίας για τον υπολογισμό των Τελών, το κριτήριο χαρακτηρίζεται επισφαλές και είναι χαρακτηριστικό ότι σε καμία απολύτως χώρα της Ευρωζώνης δεν χρησιμοποιείται τέτοιο μοντέλο.

Ως προς το επίδομα θέρμανσης, χαρακτηρίζεται θέμα μερικών 24ώρων χαρακτηρίζεται η έκδοση της Απόφασης. Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, το επίδομα θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ήτοι στα 0,35 ευρώ/ λίτρο. Αυτό που θα αλλάξει είναι ο αριθμός των δικαιούχων, που θα είναι οι μισοί από πέρσι, με δεδομένο ότι το κονδύλι έχει “κοπεί” κατά 50%, στα 105 εκατ. ευρώ. Το… “ψαλίδισμα” των δικαιούχων θα γίνει με αυστηροποίηση των εισοδηματικών ορίων, που πλέον θα πέσουν ενδεχομένως στις 15.000 ευρώ για άγαμο, από 30.000 ευρώ πέρσι, με κλιμάκωση στις 20.000 ευρώ για έγγαμο και προσαύξηση 1.500- 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.