συριζα ρηγαςΟλοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του νέου γραμματέα και την συμπλήρωση των θέσεων της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία στο εξής θα αριθμεί 17 μέλη.

Τον πλήρη έλεγχο του κόμματος έχει αποκτήσει, πλέον, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αποδείχθηκε από τις διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής.

Η αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη, καθώς και η αδυναμία -προς ώρας έστω- των «53» να παίξουν καταλυτικό ρόλο, έχει καταστήσει τους Προεδρικούς τους μοναδικούς…παίκτες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, τουλάχιστον φάνηκε κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών και κυρίως από τη διαδικασία εκλογής των «οκτώ» για τη συμπλήρωση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Στην ψηφοφορία πρώτος εξελέγη ο Χάρης Γολέμης με 60 ψήφους, εκ των «53». Ωστόσο,  τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο πασοκογενής Αντώνης Κοτσακάς, αποδεικνύοντας έτσι σε ένα μεγάλο βαθμό το μετασχηματισμό που πραγματοποιείται στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στην κορυφή του.

Οι συσχετισμοί και τα…στρατόπεδα
Στην 17μελή Πολιτική Γραμματεία μετέχουν «ex officio» οι Αλέξης Τσίπρας και Παναγιώτης Ρήγας. Πρόκειται για το νέο γραμματέα, ο οποίος εξελέγη με ψήφους 149 υπέρ, 41 λευκά εκ μέρους των «53» και 2 άκυρα, ενώ συνολικά ψήφισαν 192.

Έπειτα από την εισήγηση του πρωθυπουργού, ώστε να αποφευχθεί ο δυισμός κόμματος-κυβέρνησης μετέχουν ακόμα:  τρεις υπουργοί (Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ ο Νίκος Φίλης δεν απεδέχθη την πρόταση επικαλούμενος φόρτο εργασίας), τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκλεγεί σε παλαιότερη διαδικασία (Ράνια Σβίγκου, Γιάννης Μπουρνούς, Νάσος Ηλιόπουλος και Πάνος Λάμπρου) και οι οκτώ -από τους δεκαεννιά που έβαλαν υποψηφιότητα και που εκλέχθηκαν στη χθεσινοβραδυνή ψηφοφορία.

Πρόκειται για τους:  Χ. Γολέμη με 60 ψήφους, Αντ. Κοτσακά με 59, Ν. Σκορίνη με 51, Π. Καραγιώργο και Ν. Παυλίδη με 40, η Μ. Φραγκάκη με 36 και ο Μ. Υδραίος με 34 ψήφους.

Από την… ανθρωπογεωγραφία ενολίγοις της Πολιτικής Γραμματείας διαπιστώνει κανείς ότι δύσκολα θα υπάρξει διαφωνία του κόμματος, σε πρόταση / απόφαση του Αλέξη Τσίπρα ή της κυβέρνησής του.
Οι ψήφοι δε, που μπορεί να καταμετρηθούν “κατά” της όποιας πρότασης της ηγεσίας φαίνεται να είναι μόνο 6 στους 17. Πρόκειται για τα μέλη των «53» που είναι οι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Λάμπρου, Ράνια Σβίγκου, Χάρης Γολέμης, Μιχάλης Υδραίος και Μανώλης Σαρρής. Όσοι δηλαδή και οι «53» που μετέχουν στο όργανο.

Όλοι οι υπόλοιποι ανήκουν στους προεδρικούς ή στην Ενωτική Κίνηση (Ν. Σκορίνης, Π. Καραγιώργος και Ν. Παυλίδης) ή προτάθηκαν από «Πλατφόρμα 2010 – Μπαλάφας» (Μ. Φραγκάκη).

Οι…μνηστήρες για μια θέση στη Γραμματεία
Ενδιαφέρον τέλος, είχε ότι στη χθεσινή ψηφοφορία «έσπασε» και μια παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προτάθηκαν για να συμπληρώσουν την Πολιτική Γραμματεία δεν προήλθαν μόνο από τις τάσεις δηλαδή τους «προεδρικούς» ή τους «53», αλλά αυτοπροτάθηκαν και αρκετοί! Γεγονός που προσέδωσε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ψηφοφορία.

Οι υποψήφιοι για τη συμπλήρωση των 8 θέσεων στην Πολιτική Γραμματεία ήταν, κατά αλφαβητική σειρά, οι: Μαρία Γκασούκα, Κώστας Γκουτζαμάνης, Χαράλαμπος Γολέμης, Δημήτρης Δημητριάδης, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Έφη Καλαμαρά, Πέτρος Καλκανδής, Πέτρος Καραγεώργος, Αντώνης Κοτσακάς, Χαρά Ματσούκα, Στέλιος Παππάς, Νίκος Παυλίδης, Μανώλης Σαρρής, Νίκος Σκορίνης, Στάθης Στασινός, Δημήτρης Στούμπος, Πάνος Τριγάζης, Μιχάλης Υδραίος και Μαρίκα Φραγκάκη.

Χαρακτηριστική, τέλος, ήταν και η «μάχη» κορυφής μεταξύ του Χάρη Γολέμη (που προέρχεται από τους 53) και του ΠΑΣΟΚογενή Αντώνη Κοτσακά, που όμως στηρίχθηκε πλήρως από την ηγετική ομάδα. Ήταν «μάχη» που δεν αφορούσε τους δύο «μονομάχους» αλλά τις τάσεις που εκπροσωπούν και όπως όλα δείχνουν είναι το σαφέστερο σημάδι ότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν συνέχεια.

Η Πολιτική Γραμματεία διαμορφώνεται ως εξής:

  1. ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ
  2. ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  3. ΓΟΛΕΜΗΣ ΧΑΡΗΣ
  4. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  5. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
  6. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
  7. ΚΟΤΣΑΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
  8. ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ
  9. ΜΠΑΛΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
  10. ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  11. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
  12. ΣΑΡΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
  13. ΣΒΙΓΚΟΥ ΡΑΝΙΑ
  14. ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
  15. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
  16. ΥΔΡΑΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
  17. ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ


iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.