Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για το ύψος της αποζημίωσης για ηθική βλάβη

12 Οκτωβρίου, 2015 by Σταματίνα

ar-708_7

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (μικρός σχηματισμός) με την υπ΄αριθμ. 1/2015 απόφασή της έκρινε ότι στο πλαίσιο της αρχή της αναλογικότητας, μπορεί να ελέγχει το ύψος της αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί, μόνο στις

περιπτώσεις εκείνες που η αποζημίωση υπερβαίνει τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας του δικαστηρίου της ουσίας (Εφετείου).

Με άλλα λόγια ο Α.Π. θα ελέγχει μόνο αν η αποζημίωση που επιδικάζεται από το Εφετείο είναι υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά μικρή.

Παράλληλα, όμως με άλλη δεύτερη απόφασή της, την υπ΄ αριθμ. 9/2015, η Ολομέλεια (μικρός σχηματισμός και πάλι) παρέπεμψε τον εν λόγω ζήτημα στην πλήρη (μεγάλη) Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση, ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η κρίση του Εφετείου ως προς το ύψος της αποζημίωσης (χρηματικής ικανοποίησης) για ηθική βλάβη πρέπει να μην παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, ούτε «να υπερβαίνει τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας, που αποτελεί, γενική αρχή του δικαίου».

iefimerida

This entry was posted on Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, 2015 at 18:42 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply