γραφειο - δημοσιοΕνα σχέδιο σοκ με την επιβολή μόνιμων, ειδικών, πιο σκληρών, capital controls, για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο την διεύρυνση της χρήσης

πλαστικού χρήματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής, επεξεργάζονται στο ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα μπορούν να εισπράττουν μόνο τα μισά λεφτά τους σε μετρητά και τα υπόλοιπα θα μπορούν να τα ξοδεύουν μόνο με κάρτα.

Ουσιαστικά το σχέδιο προβλέπει την επιβολή μόνιμων capital controls, με το όριο αναλήψεων σε μετρητά για συνταξιούχους και υπαλλήλους του Δημοσίου να μειώνεται σε 150 ευρώ την εβδομάδα, από 420 ευρώ σήμερα. Τα υπόλοιπα χρήματα από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη θα μπορούν να καταναλώνονται μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Παράλληλα, το σχέδιο αυτό θα συνοδεύεται από κίνητρα για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως για παράδειγμα πίστωση για αγορές σε ποσοστό 20%-30% που θα παρέχουν μεγάλα σούπερ-μάρκετ και άλλες εταιρείες, οι οποίες θα έχουν έρθει νωρίτερα σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ.

Το σχέδιο προβλέπει εξαιρέσεις οι οποίες αφορούν τα άτομα άνω των 75 ετών, αλλά και κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών όπου -όπως είναι φυσικό- η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών είναι περιορισμένη.

iefimerida

2 thoughts on “Σχέδιο σοκ για μόνιμα, σκληρά, capital controls σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους”
  1. Οι συνταξιούχοι Έλληνες διπλωμάτες δεν είναι άνθρωποι που το βάζουν κάτω με το που θα βγουν στη σύνταξη. Κατ’ αρχήν θεωρούν βέβαιο ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα τους ανακαλέσει πάλι στην ενεργό υπηρεσία, βαφτίζοντάς τους «Πρέσβεις εκ Προσωπικοτήτων» (=σύναξη σοφών οι οποίοι δήδεν συμβουλεύουν τον Υπουργό τους για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, έστω και αν στην πραγματικότητα δεν θα τους ρωτήσει ποτέ ο Υπουργός τους για το παραμικρό μέχρι να λήξει η θητεία τους ή να πεθάνουν). Υπάρχουν βέβαια και οι άλλοι, οι οποίοι πλησιάζουν κάποιο εθνικιστικό κόμμα που έχει ελπίδες να συγκυβερνήσει ως «τσόντα» σε κάποιο κυβερνητικό συνασπισμό, οπότε αυτόματα ένας τέτοιος τυχερός γίνεται «Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπουργού».

    Οι συνταξιούχοι Πρέσβεις δείχνουν προς τα έξω ότι έχουν αυτοπεποίθηση, ότι έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα, ποστάρουν στο Facebook φωτογραφίες από το σκάφος τους, το εξοχικό τους, την καλή ζωή τους και ως ένα βαθμό προσπαθούν να δημοσιοποιήσουν τις πολιτικές τους θέσεις, με χιλοειπωμένες ιστορίες τους σε κονσερβαρισμένες διαλέξεις, για το Σκοπιανό ή τον Μιλόσεβιτς, λες και αυτά είναι τα καθημερινά θέματα που απασχολούν τον Έλληνα ή τη διεθνή πολιτική.

    Σε μια από αυτές τις συναντήσεις τους, για οργανωτικά θέματα και υποβολή ιδεών για δημόσιες συζητήσεις, εκτύπωση των ιδεών τους με κόστος 1,50 Ευρώ το εξώφυλλο για διανομή 1.000 εντύπων στον κόσμο, μπας και ο κόσμος τους ακούσει, ένας συνάδελφός τους πρότεινε, ως συμφερότερη οικονομικά και τεχνολογικά προσφορότερη τη λύση της ανάρτησης των σχετικών κειμένων σε ιστοσελίδα, κατάλληλα σχεδιασμένη, τη https://diplomaticcircleblog.wordpress.com/ (όπως ήταν αρχικά προτού πέσουν οι διαμαρτυρίες – μετά άλλαξε) ώστε να είναι σε υψηλή επισκεψιμότητα της Google (με τεχνικές της Search Engine Optimization και λέξεων κλειδιών ή keywords) και να εμφανίζεται μπροστά σε απλούς χρήστες του Ιντερνετ τη στιγμή που ψάχνουν ή επεξεργάζονται κάτι σχετικό στο διαδίκτυο.

    Κάποιος Πρέσβης που το βλέμμα του έπαιζε, πετάχτηκε και είπε «τι είναι αυτά που λέτε;» και «εδώ έχουμε το λογότυπό μας, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Συνάθροισης το Μάιο 2015. Αυτό το λογότυπό μας από μόνο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ιστοσελίδα μας, και τα υπόλοιπα που μας προτείνει αυτός, δεν έχουν νόημα».

    Στ συνέχεια ο δυστυχής που είχε την πρωτοβουλία να προσφέρει τη βοήθειά του, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της συνάθροισης να του δώσει το λογότυπο για να το αναρτήσει στην ιστοσελίδα https://diplomaticcircleblog.wordpress.com/ (όπως ήταν αρχικά προτού πέσουν οι διαμαρτυρίες – μετά άλλαξε), εκείνος τον παρέπεμψε στον «αμφισβητία που κρατούσε το λογότυπο», ενώ ο κάτοχος του λογοτύπου τον παρέπεμψε με τη σειρά του πάλι στον Πρόεδρο της Άτυπης Συνάθροισης επειδή, όπως είπε, «ο Πρόεδρος είναι ο Θεματοφύλακας του Λογότυπου». Παράλληλα του έγραψε στο email «μη με ενοχλήσετε άλλο με τα ανόητα emails σας γιατί εγώ δεν παιδιαρίζω».

    Ο Πρόεδρος της άτυπης συνάθροισης, στον οποίο είχε κοινοποιηθεί το προσβλητικό email (με το…«μη με ενοχλήσετε άλλο με τα ανόητα emails σας γιατί εγώ δεν παιδιαρίζω»), αντί να επαναφέρει την τάξη και να ζητήσει συγγνώμη για την απρέπεια, αποκαθιστώντας τον δυστυχή που είχε προσφερθεί αφιλοκερδώς να στήσει το μπλογκ https://diplomaticcircleblog.wordpress.com/, του επεσήμανε ότι στο συγκεκριμένο μπλογκ υπήρχαν φράσεις με κριτική προς δομή ιστοσελίδων, με τις οποίες, κατά τη γνώμη του, γινόταν απαξίωση της ικανότητας α) της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών και β) του Συνδέσμου Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων, να φτιάχνουν πετυχημένες ιστοσελίδες (δηλαδή είχαν οι ιστοσελίδες αυτές επισκεψιμότητα μηδέν, σύμφωνα με το http://www.alexa.com).

    Δηλαδή ο Πρόεδρος της Άτυπης Συνάθροισης των Πρέσβεων, σαν μόνη έγνοια είχε το πως θα συνεχιστεί η επίδειξη αλληλεγγύης προς όλους τους άλλους Πρέσβεις, εν ενεργεία ή συνταξιούχους, ως προς την τεχνική των ιστοσελίδων τους, αποσιωπώντας την προσβολή που έγινε στο συγκεκριμένο συνάδελφό τους, μόλις προσπάθησε να τους προσφέρει αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους για την ανάρτηση ιστοσελίδας (=για να τους ξεστραβώσει).

    Πολλοί από αυτούς τους Πρέσβεις θα έχουν άλλους πονοκεφάλους τώρα με τη φορολόγηση διαμερισμάτων και ακινήτων στο Λονδίνο (ΕΝΦΙΑ) ή με το μέγιστο όριο αναλήψεων 150 ευρώ για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους (τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιούνται με πιστωτική κάρτα).

  2. Αυτή τη φορά το παράκαναν με τις παρανομίες στο Υπουργείο Εξωτερικών Δημιουργούν, συντηρούν, ενημερώνουν και κοινοποιούν λίστες συνταξιούχων διπλωματικών υπαλλήλων με μνείες προσβλητικές για μέλη, όπως ότι δεν είχαν πάρει προαγωγή επί 20-25 χρόνια στην ενεργή υπηρεσία και ότι, έτσι, αποκαλούνται τώρα “συνταξιούχοι Γραμματείς Πρεσβείας” ή «συνταξιούχοι Σύμβουλοι Πρεσβείας Α” και επομένως “όχι Πρέσβεις”, χωρίς να τους έχει δώσεις κανείς άδεια ή χωρίς να υπάρχει συναίνεση, κατά παράβαση του Νόμου Ν. 2472/1997 περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

    Συγκεκριμένα κυκλοφορεί μία «Αλφαβητική κατάσταση αφυπηρετησάντων διπλωματικών υπαλλήλων» έκδοσης ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία δημιουργίας του 18/11/2015 (όπως αναγράφεται στο κάτω αριστερό άκρο εκάστης δεύτερης σελίδας), το οποίο περιλαμβάνει περίπου 200 ονοματεπώνυμα συνταξιούχων διπλωματικών υπαλλήλων ταξινομημένα στις εξής στήλες: «ονοματεπώνυμο», «βαθμός», «αποχ.» «διεύθυνση κατοικίας» και «τηλέφωνα».

    Ειδικότερα, στη στήλη «βαθμός» υπάρχουν καταγεγραμμένες οι εξής ενδείξεις:

    – ΠΡΣ (δηλ. Πρέσβης)
    – ΠΥΑ (δηλ. Πληρεξούσιος Υπουργός Α’)
    – ΠΥΒ (δηλ. Πληρεξούσιος Υπουργός Β΄)
    – ΠΥΑ σκέτο. (δηλ. Πληρεξούσιος Υπουργός Α’
    – ΠΥΒ σκέτο (δηλ. Πληρεξούσιος Υπουργός Β’).
    – ΠΡΕΣΒΗΣ ε.τ.
    – ΣΠΑ (δηλ. Σύμβουλος Πρεσβείας Α’)
    – (ΣΠΑ) (δηλ. Σύμβουλος Πρεσβείας Α’ «εντός παρενθέσεως»).
    – ΓΠΒ (δηλ. Γραμματέας Πρεσβείας Β΄).

    Η δημιουργία λίστας με την παράθεση, παραπλεύρως του ονοματεπωνύμου, των εκφράσεων «Σύμβουλος Πρεσβείας Α’», ή «Γραμματέας Πρεσβείας Β’», αποτελεί μια βαρύτατη παραβίαση του Ν. 2472/1997 όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα «περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», και παράλληλα «δυσφήμιση» (Ποιν. Κώδικα) ορισμένων ατόμων, ήδη συνταξιούχων, τα οποία διαπομπεύονται, σε άγνωστο αριθμό αποδεκτών του καταλόγου, με ενδείξεις ότι δεν προήχθησαν στην καριέρα τους πέραν του βαθμού του Γραμματέα Πρεσβείας Β’ ή του Συμβούλου Πρεσβείας Α’ Τάξεως (ΣΠΑ’) και δημιουργεί δυσμενείς εντυπώσεις ως προς τα άτομα στα οποία αναφέρεται, ανάλογα με εκείνα ενός αποσπάσματος ποινικού μητρώου το οποίο δεν θα έδειχνε απόλυτα καθαρό, σε σχέση με τους λοιπούς.

    Όπως επισημαίνεται στο http://tinyurl.com/hrpmg8z το άρθρο 2 του Ν. 2472/1997 όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα ορίζει: «Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου νοούνται ως:

    α) “Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, κάθε πληροφορία που αναφέρεται στο υποκείμενο των δεδομένων.
    ……………….
    θ) “Τρίτος”, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημόσια αρχή ή υπη¬ρεσία, ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός, εκτός από το υποκείμενο των δεδομένων, τον υπεύθυνο επεξεργασίας και τα πρόσωπα που είναι εξου¬σιοδοτημένα να επεξεργάζονται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, εφόσον ενεργούν υπό την άμεση εποπτεία ή για λογαριασμό του υπεύθυ¬νου επεξεργασίας.

    ι) “Αποδέκτης”, το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, η δημόσια αρχή ή υ¬πηρεσία, ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός, στον οποίο ανακοινώνονται ή μεταδίδονται τα δεδομένα, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για τρίτο ή όχι.

    ια) “Συγκατάθεση” του υποκειμένου των δεδομένων, κάθε ελεύθερη, ρητή και ειδική δήλωση βουλήσεως, που εκφράζεται με τρόπο σαφή, και εν πλήρη επίγνωση, και με την οποία, το υποκείμενο των δεδομένων, αφού προηγουμένως ενημερωθεί, δέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν. Η ενημέρωση αυτή περιλαμβάνει πληροφόρηση τουλάχιστον για τον σκοπό της επεξεργασίας, τα δεδομένα ή τις κατηγορίες δεδομένων που αφορά η επεξεργασία, τους αποδέκτες ή τις κατηγορίες αποδεκτών των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και το όνομα, την επωνυμία και τη διεύθυνση του υπεύθυνου επεξεργασίας και του τυχόν εκπροσώπου του. Η συγκατάθεση μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε, χωρίς αναδρομικό αποτέλεσμα».

    Το άρθρο 4 του ίδιου νόμου αναφέρει: «1. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για να τύχουν νόμιμης επεξεργασίας πρέπει:
    ………
    β) Να είναι συναφή, πρόσφορα, και όχι περισσότερα από όσα κάθε φορά απαιτείται εν όψει των σκοπών της επεξεργασίας»

    Επίσης όπως επισημαίνεται στο http://tinyurl.com/hrpmg8z το άρθρο 12 του ίδιου νόμου ορίζει: «1. Καθένας έχει δικαίωμα να γνωρίζει εάν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τον αφορούν αποτελούν ή αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας. Προς τούτο, ο υπεύθυνος επεξεργασίας, έχει υποχρέωση να του απαντήσει εγγράφως.

    2. Το υποκείμενο των δεδομένων έχει δικαίωμα να ζητεί και να λαμβάνει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας, χωρίς καθυστέρηση και κατά τρόπο εύληπτο και σαφή, τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α) Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν, καθώς και την προέλευσή τους.

    β) τους σκοπούς της επεξεργασίας, τους αποδέκτες ή τις κατηγορίες αποδεκτών.

    Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε συναφείς υποθέσεις, στο παρελθόν, έχει επισημάνει εγγράφως στο Υπουργείο Εξωτερικών τον παράνομο χαρακτήρα παρόμοιων ενεργειών που καταλήγουν σε δημιουργία καταλόγων με δεδομένα προσώπων, τα οποία ουδέποτε σας έχουν δώσει την απαιτούμενη από το νόμο συγκατάθεση για ανάλογες μη επιτρεπόμενες από το νόμο ενδείξεις, σε δημοσιευόμενα και κυκλοφορούντα σε άγνωστο αριθμό αποδεκτών, προσωπικά δεδομένα τους, διατυπωμένα με αιχμές κατά προσβλητικό τρόπο για τη σταδιοδρομία τους.

    Στο http://tinyurl.com/hrpmg8z διατίθεται έτοιμη – σε υπόδειγμα – η αίτηση/καταγγελία προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κατά του Υπουργείου Εξωτερικών, προς χρήση εκ μέρους κάθε ενδιαφερόμενου ή θιγόμενου από την παραπάνω πρακτική, καθώς και υπόδειγμα «αγωγής αστικής ευθύνης κατά του Υπουργείου Εξωτερικών, για διεκδίκηση αποζημίωσης, λόγω ηθικής βλάβης.

    Στο μεταξύ, ένα μέλος των Συνταξιούχων Πρέσβεων, γνωστός για την πετυχημένη δικαστική διεκδίκησή του, ποσών ηθικής βλάβης από το Υπουργείο Εξωτερικών, είχε κατά νου να δώσει στοιχεία και σχέδια για δικαστική διεκδίκηση Ηθικής Βλάβης με αγωγές αποζημίωσης από συνταξιούχους Πρέσβεις οι συντάξεις των οποίων έχουν μειωθεί κατά πολύ και συνεχώς μειώνονται, με αποτέλεσμα να θίγεται η αξιοπρέπειά τους αφού μεταβάλλονται σε ζητιάνους για καταβολή των φόρων ΕΝΦΙΑ κλπ (με επιχειρήματα από απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας από μειώσεις συντάξεων”. Αλλά μπροστά σε συνεχείς υπεροπτικές συμπεριφορές των εν ενεργεία και συνταξιούχων Πρέσβεων, ο εν λόγω συνάδελφος δεν θα τους πει απολύτως τίποτα. Καλά να τα πάθουν να δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται μέχρι τα 300 ευρώ και να μην έχουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Τέτοια σκληρότητα που είχαν δείξει όταν είχαν τις μεγάλες θέσεις και ήταν κομμάτια της εξουσίας…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.