φπα - εφοριαΤο ενδεχόμενο να βρεθούν από τα έσοδα του Υπουργείου Πολιτισμού τα ισοδύναμα ώστε να μην επιβληθεί ο 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, άφησε ανοικτό ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνηση.

«Έχει δρομολογηθεί η αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Μέσα από αυτούς τους πόρους μπορούν να βρεθούν κάποια από τα ισοδύναμα, για παράδειγμα στο παράλληλο Υπουργείο Παιδείας με το περίφημο 23% του ΦΠΑ στην εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαλτάς από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, αποκαλύπτοντας μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού για τα ισοδύναμα.

Ανέκδοτο το πρώτο ισοδύναμο για το ΦΠΑ στα σχολεία

Ωστόσο, κατά… 1.000% θα πρέπει να αυξηθούν τα εισιτήρια στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, για να αντικατασταθεί ο ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, κάτι που προφανώς δεν είχε υπόψιν του ο υπουργός Πολιτισμού όταν έριξε τη βόμβα στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε παρουσιάσει στους δανειστές το υπουργείο Οικονομικών επί των ημερών του Γ. Βαρουφάκη, όντως υπήρχε πρόβλεψη αύξησης των εισιτηρίων στους χώρους πολιτισμού, ως μέρος των μέτρων που μπορούσε να λάβει τότε η κυβέρνηση. Ποια ήταν η πρόβλεψη εσόδων; Μόλις 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση!

Πόσα χρειάζονται για να καλυφθεί η άρση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση; Σύμφωνα με την Έκθεση του ΓΛΚ, που συνόδευσε το επίμαχο μέτρο, μόνο για τα σχολεία έχουν υπολογιστεί 264 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ από τα φροντιστήρια υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν άλλα 50- 60 εκατ. ευρώ. Άρα μιλάμε για ισοδύναμα που πρέπει να καλύψουν πάνω από 300 εκατ. ευρώ κι ως τούτου η τοποθέτηση του Α. Μπαλτά μόνο ως πυροτέχνημα μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αναφερόμενος γενικότερα σε θέματα του υπουργείου του, σημείωσε ότι υπάρχουν οι μεγάλες υποδομές (στην Αθήνα υπάρχει το Μέγαρο Μουσικής, το ίδρυμα Νιάρχου, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, υποδομές στην Πειραιώς), αλλά «λείπουν οι μικρές υποδομές μέσα από τις οποίες μπορούν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μικρότερες ομάδες.

«Θα βοηθήσουμε αυτά τα σχήματα, γιατί κτιρια φαίνεται ότι υπάρχουν» πρόσθεσε.

Ο Υπουργός είπε ακόμη ότι πρέπει «να δημιουργήσουμε στενότερη συνάφεια πολιτισμού και παιδείας» και ότι «υπάρχει δυνατότητα η δική μας παραγωγή πολιτισμού να φιλοξενηθεί και να διαπρέψει έξω από τα σύνορα της χώρας».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.