Με 181 ψήφους εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης

ΒΟΥΤΣΗΣ
Στη μυστική ψηφοφορία που έγινε στη βουλή, συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Ο κ. Βούτσης έλαβε 181 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και 3 άκυρα.


Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Νικήτας Κακλαμάνης που προέδρευσε της διαδικασίας έδωσε ευχές στον κ. Βούτση για το δύσκολο έργο που έχει να διεκπεραιώσει τόσο η βουλή όσο και ο νέος πρόεδρός της και τον κάλεσε να κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις του.

«Ευχαριστώ από καρδιάς για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη που μου δώσατε», είπε αρχικά ο κ. Βούτσης και συνέχισε με μία συμβουλή- αν και όπως είπε δεν του… πήγαινε να πει τη συγκεκριμένη λέξη- προς τους βουλευτές, ζητώντας τους στη συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων να τηρηθεί ο άτυπος κανόνας της δημοκρατικής αλληλεγγύης για ψήφιση προεδρείου και οι ψήφοι να είναι πάνω από 151 για όλους τους αντιπροέδρους.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Καμμένος, πάντως, απέστειλε επιστολή στο προεδρείο – την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης – σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση. Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου, δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Στην ομιλία του, ο κ. Βούτσης δεν παρέλειψε να αφήσει κάποιες αιχμές για την προκάτοχό του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού μιλώντας για τη λειτουργία της βουλής ανέφερε «Χωρίς τυπολατρείες, αλλά και με την κατά το δυνατόν αποφυγή εκτάκτων καταστάσεων. Κάποιοι δεν συνειδητοποιούν πως ό, τι αποφασίζουμε εδώ μέσα επηρεάζει τις ζωές των πολιτών».

Ακόμη, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο ώστε να διαλευκανθούν υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής. Η κοινωνία το ζητάει και οι πολίτες το απαιτούν: Δεν επιτρέπεται να μένουμε στην επιφάνεια όσον αφορά στα σκάνδαλα. Θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για την απόδοση ευθυνών. Δεν πρέπει να μένουν σκιές και υπόνοιες. Όταν λέμε ότι θέλουμε η Βουλή να αναβαθμιστεί, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βασική προϋπόθεση είναι να συσχετίσουμε τους προβληματισμούς της κοινωνίας με τις δράσεις μας. Θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι διαβουλεύσεις με τους φορείς, με ομάδες πολιτών και κοινωνικές συλλογικότητες. Δεν μπορεί να αγνοούμε την σπουδαιότητα της αντιπαράθεσης που δημιουργούν θέματα όπως το προσφυγικό ζήτημα. Δεν μας αξίζει ένας ιδιότυπος επαρχιωτισμός. Πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες και να δοθούν ευκαιρίες στους επιστήμονες. Η χώρα δεν θα πρέπει να φαντάζει στα μάτια των νέων ανθρώπων ένα μαυσωλείο ιδεών. Η λειτουργία του καναλιού έχει στόχο την αμεσότητα, την υποστήριξη πλήθους δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών των πολιτών. Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ και ινστιτούτα. Είμαστε η Βουλή των Ελλήνων. Η Βουλή πρέπει να είναι αρωγός και θετικό υπόδειγμα για την παραγωγή ήθους και ανθρωπιάς. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η κρίση δημιούργησε απόγνωση, ανήμπορη οργή, φόβο».


Ποιός είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής

Μετά από τη θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Νίκος Βούτσης αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της Βουλής.

Ο νέος πρόεδρος, που έλαβε 181 ψήφους στην ψηφοφορία της Κυριακής, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας τριών παιδιών, του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου. Απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας από 1975 έως το 2010.

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Υπήρξε Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.

Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.