BOYLH - ΒΟΥΛΗ«Δουλειά» πιάνει η νέα βουλή από το Σάββατο, με «φορτωμένο» πρόγραμμα έως και την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς αυτό περιλαμβάνει την ορκωμοσία των νέων βουλευτών, την εκλογή του προέδρου, τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ολα θα ξεκινήσουν με την ορκωμοσία των βουλευτών, όπως προέκυψαν από τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Την ίδια ώρα της επόμενης ημέρας, η βουλή θα εκλέξει το νέο της πρόεδρο, με τον Νικήτα Κακλαμάνη να προεδρεύει της διαδικασίας, καθώς είναι ο παλαιότερους από αντιπροέδρους της προηγούμενης βουλής οι οποίοι επανεξελέγησαν.

Πώς εκλέγεται ο νέος πρόεδρος

Το προεδρείο της βουλής απαρτίζεται από τον πρόεδρο, επτά αντιπροέδρους, τρεις κοσμήτορες και έξι γραμματείς, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού και εκλέγεται από τα μέλη της. Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, οι δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης.

Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια, μυστικά, με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος.

Ο πρόεδρος θα εκλεγεί το πρωί της Κυριακής, ενώ αφού αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από το βήμα της Ολομέλειας, το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διεξαχθεί συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων, που θα απαρτίζουν το νέο προεδρείο του Κοινοβουλίου. Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, θα προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης.

Οι προγραμματικές δηλώσεις

Η διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (5/10), με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας. Στις συνεδριάσεις των δύο επόμενων ημερών οι υπουργοί θα αναγνώσουν τις προγραμματικές δηλώσεις τους, ενώ θα τοποθετηθούν και βουλευτές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
βουλη

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.