asfalistiko-708_1

Μεγάλες αλλαγές έρχονται για 400.000 ασφαλισμένους, που συνταξιοδοτούνται με διατάξεις περί 35ετίας και οι οποίοι εμπίπτουν στις διατάξεις για σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», για τους εργαζομένους σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ελεύθερους επαγγελματίες που συνταξιοδοτούνται με διατάξεις 35ετίας, έρχονται οι εξής αλλαγές στα όρια ηλικίας (υπό τον όρο ότι έχουν πρωτοασφαλιστεί πριν από το 1992):

  • Αυξάνεται, έως 6 μήνες, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, εφόσον συμπληρώνουν μέσα στο 2015 και μετά την ψήφιση του νόμου το 58ο ή το 59ο έτος, αν πρόκειται για μισθωτούς με ασφάλιση σε Δημόσιο, ΙΚΑ και Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, και το 60ό έτος, αν πρόκειται για ασφαλισμένους στα Ταμεία των ελεύθερων ή ανεξάρτητων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ). Για το εάν θα είναι η 14η ή η 19η Αυγούστου η ημερομηνία η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση του 58ου ή 59ου ή 60ου έτους ηλικίας θα διευκρινιστεί με εγκύκλιο.
  • Θεσπίζεται όριο ηλικίας για όσους έχουν ασφαλιστει μέχρι το 1982. Μέχρι την ψήφιση του Μνημονίου μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35ετίας. Τώρα θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει και το 58ο έτος και να συνταξιοδοτηθούν με τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας. Αυτή η διάταξη εγκλωβίζει χιλιάδες ασφαλισμένους και ανεβάζει την ηλικία αποχώρησης έως και 7 έτη.
  • Αυξάνεται το όριο ηλικίας για τους ασφαλισμένους (κυρίως του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ) που συμπλήρωσαν 37 έτη έως το 2012 αλλά συμπληρώνουν το 60ό έτος μετά το νέο νόμο.
  • Διατηρείται το παλιό καθεστώς για τον υπολογισμό της σύνταξης για τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα, βάσει των καταστατικών διατάξεων των Ταμείων τους, να δηλώσουν αποχώρηση για σύνταξη στην υπηρεσία τους μέχρι 31/12/2014 και να υποβάλουν την αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο 2015, χωρίς να επηρεαστούν από το νέο τρόπο υπολογισμού.  Στην πράξη γλιτώνουν μειώσεις συντάξεων της τάξης του 3% έως 7%.
  • Καταργείται η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25ετία στο Δημόσιο. Με το νέο νόμο, όσοι συμπληρώνουν την ηλικία εξόδου  θα αποχωρούν με αυξημένο όριο ηλικίας.

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.