ta-potamia-tou-ari-kai-to-alati-tis-ekswgiinis-zwis.w_lΗ ανθρωπότητα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην ανακάλυψη εξωγήινης ζωής έστω και με την μορφή μικροοργανισμών μετά την χθεσινή αποκάλυψη της NASA.

Οι παράξενες γραμμές που αυλακώνουν τις πλαγιές του Άρη μπορεί να είναι ρυάκια αλμυρού νερού, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στον κόκκινο πλανήτη και αυτή με την σειρά της θα ενισχύσει την πιθανότητα να υπάρχει ζωή έστω και με την μορφή μικροοργανισμών.

NASA: Το μυστήριο λύθηκε

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που μελέτησαν τις φασματογραφίες που έστειλε ο δορυφόρος Mars Orbiter που περιφέρεται γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη και ανακοίνωσαν ότι οι γραμμές αποτελούνται από «ένυδρα άλατα» τα οποία μπορούν να σχηματιστούν μόνον αν υπάρχει νερό.

Η NASA έσπευσε να ανακοινώσει ότι «Το μυστήριο του Άρη λύθηκε«: «Πρόκειται για μια σημαντική αποκάλυψη που φαίνεται ότι επιβεβαιώνει ότι νερό ρέει σήμερα στην επιφάνεια του Άρη», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ Τζον Γκράνσφελντ.

Τρεχούμενα νερά και ωκεανοί

Οι επιστήμονες αποδέχονται ευρέως την υπόθεση ότι ο Κόκκινος Πλανήτης διέθετε στο παρελθόν άφθονο, τρεχούμενο νερό και ορισμένοι υποστήριζαν ότι υπάρχει ακόμη νερό —μια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη διατήρηση ζωής— στον Άρη. Στις αρχές του έτους η NASA είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν το μισό βόρειο ημισφαίριο του Άρη καλυπτόταν κάποτε από έναν ωκεανό, το βάθος του οποίου έφτανε ακόμη και το 1,6 μίλι.

Οι αστροφυσικοί υπέθεταν εδώ και καιρό ότι οι γραμμές που εμφανίζονται κατά τους θερινούς μήνες στον Άρη, μπορεί να σχηματίζονται από τη ροή αλμυρού νερού. Οι γραμμές, που μπορεί να έχουν μήκος εκατοντάδες μέτρα και πλάτος περίπου 5 μέτρα εμφανίζονται κατά τη “θερμή” εποχή του πλανήτη και εξαφανίζονται όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Το υγρό νερό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ρέει όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ανεβαίνει πάνω από τους μείον 23 βαθμούς Κελσίου (επειδή αυτό περιέχει πολλά άλατα, δεν παγώνει παρόλο που η θερμοκρασία του είναι κάτω από το μηδέν).

Από που πηγάζει το νερό

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη, πόσο νερό μπορεί να κυλά σήμερα στην επιφάνεια του ‘Αρη και σε πόσα σημεία. Είναι πιθανό ότι σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, δημιουργείται ρέον νερό το οποίο είτε προέρχεται από το υπέδαφος είτε δημιουργείται λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Όποια και αν είναι η πηγή του νερού, ακόμη και αν εμφανίζεται μόνο εποχιακά, αυξάνει την ενδιαφέρουσα πιθανότητα να μπορεί ο Άρης να υποστηρίξει ζωή, κατά πάσα πιθανότητα μικροβιακή.

Προς το παρόν πάντως, οι επιστήμονες δεν έχουν δει με τα μάτια τους, ούτε το νερό να κυλάει, ούτε κάποιο… αρειανό μικρόβιο. Όμως αυξάνεται πλέον η πιθανότητα αυτό να συμβεί στα επόμενα χρόνια. Θα απαιτηθούν πολλές περισσότερες έρευνες για τη χημική σύσταση αυτού του νερού πριν μπορέσουν οι επιστήμονες να απαντήσουν καταφατικά. Ο πλανήτης «δεν είναι απαραιτήτως κατοικήσιμος απλώς και μόνο επειδή υπάρχει νερό — τουλάχιστον όχι για τους γήινους οργανισμούς», σημειώνουν οι ερευνητές.

Πάντως η NASA δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ανακάλυψη νερού να βοηθήσει σε μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη. Υπο την προϋπόθεση ότι το νερό θα είναι αρκετό, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από μελλοντικές αποστολές αστροναυτών που θα επιχειρούσαν να ζήσουν στον πλανήτη.

Διονύσης Σιμόπουλος: Αυξημένες πιθανότητες ύπαρξης ζωής

Η ανακοίνωση της NASA για τον εντοπισμό ύπαρξης νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του ‘Αρη “αυξάνει πολύ την πιθανότητα ύπαρξης μικροβιακής μορφής ζωής στον γειτονικό μας πλανήτη τώρα ή κατά το παρελθόν”, δήλωσε ο επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ.Σιμόπουλο, οι επιστήμονες της ΝΑSA, από τα τέλη ακόμη του περασμένου αιώνα, άρχισαν να προβληματίζονται, όταν η προσεκτική μελέτη των φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης που έστελναν διάφορες διαστημοσυσκευές σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη, τους οδήγησε να βγάλουν το συμπέρασμα ότι σε μικρό βάθος, κάτω από την επιφάνεια, πρέπει να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Η πιθανή ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νερού στο υπέδαφος δημιούργησε ελπίδες να εντοπίσουμε πιθανούς, μικροβιακούς έστω, ζώντες οργανισμούς ή απολιθώματά τους.

Πάγος στο υπέδαφος

Μία άλλη πρόσφατη ανακάλυψη ήταν ο εντοπισμός τεραστίων ποσοτήτων νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος του πλανήτη. Αν οι ποσότητες αυτές έλιωναν, θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν ολόκληρο ωκεανό που θα κάλυπτε ολόκληρο τον ‘Αρη σε βάθος 500 μέτρων.

Τόσο μεγάλες ποσότητες νερού θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στους μελλοντικούς επισκέπτες του ‘Αρη για τις ανάγκες των θερμοκηπίων τους, της διαβίωσής τους, για την παραγωγή πυραυλικών καυσίμων (υδρογόνο – οξυγόνο), αλλά και για την μελλοντική μετατροπή του ‘Αρη σε έναν κατοικήσιμο από τον άνθρωπο πλανήτη, σε λιγότερο από 1.000 χρόνια.

Ενας «Ολυμπος» όσο τρία Εβερεστ

Προς το παρόν, εκτός των ανωτέρω, η μέχρι τώρα εξερεύνηση του ‘Αρη έδειξε την ύπαρξη μιας αραιής ατμόσφαιρας, καιρικών αλλαγών και ανέμων, πάγων στους πόλους, πελώριων χαράδρων και πανύψηλων βουνοκορφών. Η χαρτογράφηση απεκάλυψε, επίσης, μεταξύ άλλων, τον γιγάντιο κρατήρα Ελλάς που, με βάθος οκτώ και διάμετρο 2.300 χιλιόμετρα, θα μπορούσε να “καταπιεί” ολόκληρο σχεδόν το Έβερεστ.

Ακόμα πιο παράξενο είναι ένα βουνό, που ονομάζεται Όλυμπος και είναι το ψηλότερο στο ηλιακό μας σύστημα, τριπλάσιο σε ύψος από το Έβερεστ. Αν ήταν στη Γη, σύμφωνα με τον κ.Σιμόπουλο, η βάση του θα κάλυπτε ολόκληρη την Ελλάδα και το Αιγαίο μαζί.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.