kokkino-kreas

Οι «ένοχοι» σε μια χαμηλή λίμπιντο μπορεί να είναι πολλοί, από κάποια φαρμακευτική αγωγή μέχρι προβλήματα στη σχέση, το κάπνισμα, οι διαταραγμένες ορμόνες… Μέσα σε όλα, όμως, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί και η διατροφή να παίζει ρόλο. Με τον ίδιο τρόπο που κάποιες τροφές μάς ανεβάζουν, άλλες μας ρίχνουν. Κι επειδή είναι αρκετά σημαντικό να ξέρουμε τους λόγους που αποφεύγουμε κάποιες τροφές, πάμε να δούμε τι κάνουν στη λίμπιντό μας τα παρακάτω.

Κόκκινο κρέας, γάλα
Λόγω των πρόσθετων ορμονών που περιέχουν πολλά κρέατα, μπορεί να προκληθεί ανισορροπία στα ορμονικά επίπεδα, όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες, αν και κάτι τέτοιο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό που είναι, όμως, σίγουρο είναι ότι ένα τεράστιο μπέργκερ θα σας κάνει πιο νωθρούς, οπότε προσέξτε και πάλι τις ποσότητες. Λόγω του ότι το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και ψευδάργυρο, που βοηθούν στο χτίσιμο μυών και στην αποβολή λίπους, προτιμήστε άπαχα κομμάτια κρέατος, χωρίς να το παρακάνετε. Κι επειδή, εκτός από το κρέας, το γάλα μπορεί επίσης να αποτελεί ορμονική βόμβα, φροντίστε να κάνετε επιλογές που φέρνουν ισορροπία στην καθημερινότητά σας και να παίρνετε το ασβέστιό σας και από άλλες πηγές, έτσι ώστε να μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση γάλακτος.

Αλκοόλ
Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, αν και περισσότερο καταστρέφει τη σεξουαλική απόδοσηκι όχι τόσο τη λίμπιντο, αφού όσοι έχουν πιει λίγο παραπάνω έχουν έντονη σεξουαλική επιθυμία, αλλά μπορεί να δυσκολευτούν να φτάσουν σε οργασμό ή να έχουν στύση. Να σημειώσουμε πάντως, πως η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, γι’ αυτό απλώς ελέγξτε το.

Προϊόντα σόγιας
Η πολλή σόγια, παρ’ όλο που είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, μπορεί να επηρεάσει ταεπίπεδα τεστοστερόνης, ρίχνοντάς τα και να μειώσει την ποσότητα σπέρματος. Αν και τα φυτο-οιστρογόνα της σόγιας δεν έχουν τις τρομακτικές επιδράσεις που μπορεί να διαβάσετε αρκετές φορές, αν παρατηρείτε πρόβλημα στη σεξουαλική σας επιθυμία, μαζί με τα υπόλοιπα που θα σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας, δοκιμάστε να μειώσετε και τα προϊόντα σόγιας, αν τα καταναλώνετε σε μεγάλο βαθμό.

Τρανς λιπαρά
Τα τρανς λιπαρά που βρίσκουμε σε επεξεργασμένες τροφές και στις περισσότερεςτηγανητές, έχουν τόσες πολλές αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό και την υγεία, που μοιάζει λάθος να εστιάσουμε στη λίμπιντο. Η αλήθεια είναι, όμως, πως τα τρανς λιπαρά συμβάλλουν στη μείωσή της, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, ενώ φαίνεται πως επιδρούν στο σπέρμα, αλλά και στην κύηση.

Σοκολάτα
Από τη μία είναι πλούσια σε ανανδαμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη, δυο συστατικά που βοηθούν στην απελευθέρωση των ορμονών χαράς, γνωστές και ως ενδορφίνες. Από την άλλη, όμως, το κακάο περιέχει μεθυλοξανθίνες, οι οποίες μπορούν να μας προκαλέσουν λήθαργο και να μειώσουν τη λίμπιντο.

Ανάμεσα στις διάφορες τροφές και ουσίες που ρίχνουν τη λίμπιντο, βρίσκουμε πολύ συχνά τημέντα, τη γλυκόριζα και την κινίνη (η οποία υπάρχει στα αναψυκτικά ποτά τόνικ). Στην πραγματικότητα, όμως, ο άνθρωπος χωνεύει πολύ μικρή ποσότητα από αυτά, οπότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αναφέρεται, επίσης, ότι η πεσμένη λίμπιντο μπορεί να οφείλεται και στο χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα, γι’ αυτό μην απαρνείστε τα καλά λιπαρά στη διατροφή σας, τα οποία θα βρείτε στους ξηρούς καρπούς, στο ελαιόλαδο, στα λιπαρά ψάρια κ.ά. Κι επειδή η λίμπιντο είναι ουσιαστικά μια αντανάκλαση της γενικότερης υγείας σας, αν αισθάνεστε ότι η ερωτική επιθυμία σάς έχει εγκαταλείψει, μιλήστε με ειδικό. Οι διατροφικές συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αν δεν βρείτε την αιτία του. Κι όπως σε όλους τους τομείς της υγείας, μια γενικότερη καλή και ισορροπημένη διατροφή, πάντα μπορεί να βοηθήσει προς το καλύτερο.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.