kybern 1
Ορκίστηκαν παρουσία του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη της νέας κυβέρνησης.

Οι 12 εξ αυτών ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο και οι υπόλοιποι με πολιτικό όρκο.

Ο θρησκευτικός όρκος των νέων μελών της κυβέρνησης:

Δεν ορκίστηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας διότι εκρεμμεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση της θέσης του.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.

kybern 2

Ποιοι παραμένουν – ποιοι έρχονται – ποιοι μετακινούνται – ποιοι φεύγουν

Σταθεροί στις θέσεις τους παρέμειναν Γ. Σταθάκης, Χρ. Βερναρδάκης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Π. Σκουρλέτης, Γ. Τσιρώνης, Ευ. Τσακαλώτος, Τρ. Αλεξιάδης, Κ. Φωτάκης, Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Φωτίου, Ρ. Αντωνοπούλου, Ν. Κοτζιάς, Π. Καμμένος, Δ. Βίτσας, Ν. Παρασκευόπουλος, Αλ. Φλαμπουράρης, Ν. Παππάς, Στ. Κοντονής, Γ. Αμανατίδης, Τ. Κουίκ και Όλγα Γεροβασίλη.

Στους “νεοεισερχόμενους” συγκαταλέγονται ο Νίκος Φίλης στο υπουργείο Παιδείας ως υπουργός, ο Γ. Χουλιαράκης ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο Μάρκος Μπόλαρης ως αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι υφυπουργοί, Γιάννης Μπαλάφας (Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Αλέξης Χαρίτσης (Οικονομίας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ), Θ. Τζάκρη (Οικονομίας αρμόδια για τη Βιομηχανία), ο Θεοδόσης Πελεγρίνης (υφυπουργός Παιδείας), ο Αναστάσιος Πετρόπουλος, (Εργασίας για θέματα κοινωνικής ασφάλισης) και ο Δημήτρης Καμμένος (Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων).

Την ίδια ώρα αναβαθμίστηκαν έξι μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης από υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έγινε αναπληρωτής υπουργός Υγείας στη θέση του Ανδρέα Ξάνθου που και έγινε υπουργός Υγείας. Ο Νίκος Τόσκας από υφυπουργός Άμυνας έγινε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο Δημ. Παπαγγελόπουλος από υφυπουργός Δικαιοσύνης έγινε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Επίσης ο Χρήστος Σπίρτζης αν και διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του είδε το υπουργείο του να αυτονομείται κάτι που συνέβη και στις περιπτώσεις του Θ. Δρίτσα στο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και του Ευ. Αποστόλου στο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο πλέον αναβαθμισμένος ωστόσο θεωρείται ο Νίκος Φίλης, ο οποίος από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε απευθείας στη θέση του υπουργού Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές μετακινήσεις, εκτός από τον Παύλο Πολάκη που από το Διοικητικής Μεταρρύθμισης πήγε στο υπουργείο Υγείας, ο Δ. Μάρδας βρέθηκε από αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να είναι υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς μετά από τις έντονες αντιδράσεις για την πολιτική του στο υπουργείο Παιδείας, άλλαξε πόστο και μετακινήθηκε στο Πολιτισμού διατηρώντας πάντως το αξίωμα του υπουργού.

Θέση άλλαξε και ο Νίκος Ξυδάκης, που από αναπληρωτής υπουργός Παιδείας για θέματα Πολιτισμού, έγινε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα.

Υπουργείο αλλά όχι και αξίωμα άλλαξε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που από υπουργός Υγείας έγινε υπουργός Εσωτερικών, ενώ και η Σία Αναγνωστοπούλου “μετακόμισε” από αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα και έγινε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.

Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν Γ. Πανούσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Π. Σγουρίδης, Τ. Κουράκης και Παναγιώτης Νικολούδης, ενώ η απουσία από τα κυβερνητικά έδρανα του Νίκου Βούτση πιθανόν να σχετίζεται με την μετακίνησή του στην προεδρία της Βουλής.

megatv

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.