prosfyges

Η φωτογραφία ενός φιλιού ανάμεσα σε δύο πρόσφυγες, η οποία έγινε τυχαία από έναν ερασιτέχνη Ούγγρο φωτογράφο, κάνει τον γύρο του κόσμου και συγκλονίζει με το μήνυμά της.

Ο φωτογράφος είναι o István Zsíros, ο οποίος εξήγησε στο Slate πώς ακριβώς έγινε.
Το φιλί αντάλλαξαν δύο πρόσφυγες στον σταθμό των τρένων του  Keleti, στη Βουδαπέστη, στις 30 Αυγούστου 2015.
Μέσα σε μια μικρή σκηνή, σαν να έχουν ξεχάσει τον υπόλοιπο κόσμο, βάζοντας στην άκρη τις βαιαιότητες που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, δύο πρόσφυγες έχουν γυρίσει ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και μοιράζονται μια στιγμή τρυφερότητας.


Αυτή η ιδιωτική στιγμή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει γύρω. Δεκάδες υπνόσακοι είναι πεταμένοι στο έδαφος. Οικογένειες, γυναίκες και παιδιά, στρατοπεδεύουν εδώ και μέρες, σε άθλιες συνθήκες. Ο σταθμός του Βουκουρεστίου είναι μια υποχρεωτική στάση για τους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στη χώρα.


Ποιοί είναι αυτοί οι δύο πρόσφυγες που φιλιούνται; Είναι Σύροι; Πού πάνε; Ο  István δεν τους ρώτησε.
«Ηταν η πρώτη φορά που έπαιρνα φωτογραφίες από πρόσφυγες. Ηθελα να τους δω με τα ίδια μου τα μάτια, όχι με τον τρόπο που τους βλέπουν τα μίντια. Ημουν εκεί περίπου για 20-25 λεπτά. Μια ανώτερη δύναμη με έκανε να δω αυτή τη σκηνή και μια θεϊκή δύναμη μου έδωσε την τύχη να πάρω αυτή την εικόνα. Είδα αυτό το ζευγάρι, ήταν πραγματικά συγκλονιστικό, ειδικά μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Ετσι πήρα τη φωτογραφία».

Ο István είναι παθιασμένος με τη φωτογραφία εδώ και δέκα χρόνια και έστησε τη δική του επιχείρηση στη Βουδαπέστη όπου ζει κυρίως από φωταγραφίσεις γάμων.
Στις 13 Σεπτεμβρίου η φωτογραφία του István Zsíros βρέθηκε στη σελίδα «Το Ασυλο αλλιώς», η οποία έχει ανέβει από την ένωση των Ούγγρων φωτογράφων.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.