newego_LARGE_t_420_54559921_type13031

Οι τιμές των τροφίμων κατακρημνίζονται και οι ευρωπαίοι αγρότες – μηδέ των ελλήνων εξαιρουμένων, εξεγείρονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), οι μεγάλες τιμές των βασικών ειδών διατροφής, έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας.

Η πτώση των τιμών τον τελευταίο χρόνο, εκτιμάται ότι κινείται στα επίπεδα του 21%. Ο Οργανισμός έχει κατασκευάσει ένα σταθμισμένο δείκτη, που παρακολουθεί τις τιμές στις διεθνείς αγορές των πέντε μεγάλων ομάδων των βασικών ειδών διατροφής (σιτηρά, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτικά έλαια και  ζάχαρη).Προβλέπονται  μεγαλύτερες συγκομιδές σιταριού και ρυζιού στην Κίνα και το Μεξικό, αλλά και πιο πλούσιες σοδειές σιταριού στην Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για το σύνολο του 2015, προβλέπεται να ανέλθει σε 2,5 δισεκατομμύρια τόνους, μόλις 1 τοις εκατό κάτω από το περσινό ρεκόρ.

Από την άλλη η ευρωπαϊκή γεωργία βρίσκεται σε αδιέξοδο. Οι αγρότες έχουν πληγεί από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από το ρωσικό εμπάργκο που είχε μια δραματική επίδραση στις τιμές στο βόειο κρέας, στο χοιρινό κρέας και στο γάλα. Οι κυρώσεις έχουν πλήξει ισχυρά την ευρωπαϊκή οικονομία, αφού η Ρωσία είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός προορισμός στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μετά τις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10 % του συνόλου της ευρωπαϊκών εξαγωγών.Παράλληλα, οι  ξηρασίες σε βασικές ευρωπαϊκές αγροτικές περιοχές, έχουν επίσης μειώσει τις σοδειές δημητριακών, φρούτων και λαχανικών. Στην Γαλλία, ο υπουργός Γεωργίας εκτιμά, ότι περίπου το 10% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων – περίπου 22.000 μονάδες  – βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης, με συνολικό χρέος των € 1.000.000.000 ($ 1,12 δισ). Από την άλλη πλευρά, μερικές χιλιάδες μικροί τυροπαραγωγοί έχουν εξαφανιστεί από τις πολυεθνικές, οι οποίες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τον έλεγχο της παραγωγής του γαλλικού τυριού. Ενώ σε ανάλογη θέση βρίσκονται και οινοπαραγωγοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό των κινέζων, των νοτιαμερικάνων, αλλά και των οινοπαραγωγών από την Β. Αμερική.

Η χρεοκοπία των γεωργών

Οι γάλλοι αγρότες μπλοκάρουν αυτοκινητόδρομους στην Βόρεια και την Νοτιοδυτική Γαλλία ενώ οι Γερμανοί, κάνουν λόγο για ζημιές που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η ευρωπαϊκή γεωργία έχει να αντιμετωπίσει έναν έντονο ανταγωνισμό από τα κινεζικά εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα και όχι μόνο, αφού και Τουρκία, Αίγυπτος και χώρες της Νότια Αμερικής, έχουν πιέσει με τις χαμηλότερες τιμές λόγω ισοτιμίας. Οι ιταλοί αγρότες αισθάνονται τον ανταγωνισμό από τις κινεζικές ποικιλίες ρυζιού, ενώ σε ακόμα χειρότερη θέση είναι και οι αγρότες σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι επανέρχεται το θέμα των ποσοστώσεων.

Η Sieta van Keimpame, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού συνδικάτων παραγωγών γαλακτομικων προϊόντων, ανέφερε σε συνέντευξή της με ευρωπαίους δημοσιογράφους, ότι «οι τιμές έχουν μειωθεί 30-40 τοις εκατό για τους περισσότερους αγρότες και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε, ότι πολλά από τα αγροκτήματά μας βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκωπίας».

Στην Κομισιόν ωστόσο, τα αιτήματά τους δεν συγκινούν τους υπεύθυνους χάραξης γεωργικής πολιτικής που υπογραμμίζουν ότι οι ευρωπαίοι αγρότες λαμβάνουν ήδη αρκετές επιδοτήσιες.

Οι παραγωγοί γάλακτος της Ευρώπης, όπως υπογραμμίζουν ευρωπαϊκές πηγές, λαμβάνουν ετησίως 820 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις. Το ποσό αυτό, υπογραμμίζουν οι Βρυξέλλες, δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη στήριξη των αμερικανών αγροτών, οι οποίοι λαμβάνουν έμμεσα 66 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μέσω προγραμμάτων διανομής γάλακτος στα σχολεία.

imerisia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.