ImageHandler

Το τοποθέτησαν στο πόδι μου και είμαι υποχρεωμένος να κινούμαι μόνο μέσα στο σπίτι, δεν μπορώ να βγω ούτε στον κήπο, ενώ έχω προπληρώσει τη χρήση του για τους επόμενους 12 μήνες, λέει ο Χρήστος Σιαφάκας.

Το high – tech βραχιολάκι ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων τέθηκε σε λειτουργία. Ο πρώτος Έλληνας «χρήστης» της ευεργετικής διάταξης του νόμου μιλά αποκλειστικά στο protothema.gr και περιγράφει τη νέα ζωή του έξω από το κελί της φυλακής και πάντως εντός των στενών ορίων του σπιτιού του.

Ο κ. Χρήστος Σιαφάκας ένας από τους προφυλακισμένους για το γνωστό σκάνδαλο της Energa, είναι ο πρώτος «δικαιούχος» του ειδικού αυτού μηχανήματος, ο οποίος έπειτα από 7,5 μήνες στον Κορυδαλλό έχει επιστρέψει στο σπίτι του και παρακολουθείται καθημερινά. «Όταν κάνεις την αίτηση αποφυλάκισης που δικαιούσαι μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μπορείς να θέσεις πλέον και το αίτημα αποφυλάκισης με ηλεκτρονική παρακολούθηση. Αυτό έκανα κι εγώ. Στάθηκα τυχερός και το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε θετικά. Η αστυνομία με μετέφερε στο σπίτι μου όπου ήρθαν κάποιοι εκπρόσωποι της εταιρείας που κάνει την εγκατάσταση. Το τοποθέτησαν στο πόδι μου κι έκαναν μια οριοθέτηση του χώρου. Ο περιορισμός που μου επέβαλλαν είναι να βρίσκομαι στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού μου. Να κινούμαι μόνο μέσα στο σπίτι και όχι στον κήπο. Δεν με ενοχλεί ούτε στο μπάνιο και γενικά δεν με ενοχλεί στην καθημερινότητά μου. Το μέγεθος του είναι μικρό και είναι δεμένο στο πόδι μου» λέει στο protothema.gr ο κ. Σιαφάκας.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και πώς αυτό αντιμετωπίζεται από τους υπεύθυνους; Όπως αναφέρει ο «κάτοχος» του βραχιολιού, «σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης υπάρχει μια συσκευή η οποία είναι τοποθετημένη μέσα στο σπίτι, φανταστείτε σαν ένα φαξ. Αυτή παίρνει το σήμα από το βραχιολάκι και το στέλνει στο κέντρο. Αυτό βάζει τα όρια ας πούμε. Αν κάτι συμβεί, σε παίρνουν τηλέφωνο και τους απαντάς. Έγινε πχ διακοπή ρεύματος και το κατάλαβαν αμέσως. Με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τη ΔΕΗ και σε παρακολουθούν μέσω της μπαταρίας. Αντιλαμβάνονται τα πάντα κι ενεργούν αμέσως».

Ο κ. Σιαφάκας είναι σίγουρα ένας από τους «τυχερούς» που απολαμβάνουν τις ευεργετικές διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα με προσωπικό όμως κόστος καθώς ο κρατούμενος είναι αυτός που αναλαμβάνει να πληρώσει την ημερήσια δαπάνη για την χρήση της συσκευής που ανέρχεται περίπου στα 15 ευρώ. «Η νομοθεσία λέει ότι από την ώρα που το παίρνεις προπληρώνεις κιόλας το μέγιστο υπόλοιπο που έχεις την δεδομένη στιγμή. Δηλαδή εγώ αυτή τη στιγμή ήμουν προφυλακισμένος 7,5 μήνες, βγήκα και η αμέσως επόμενη ημερομηνία αναθεώρησης της προσωποκράτησης μου ήταν στους 12 μήνες. Έχω προπληρώσει το βραχιολάκι μέχρι να κλείσω τους 12 μήνες. Μετά πρέπει να πάρω παράταση. Αυτό ισχύει μόνο για τους υπόδικους. Αργότερα που θα το δίνουν και σε δικασμένους αν κάποιος έχει υπόλοιπο τρία χρόνια θα έχει την υποχρέωση να πληρώσει τρία χρόνια».

Ωστόσο, για να μετακινηθεί εκτός της οικίας του κι εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος όπως π.χ. για να μεταφερθεί στο δικαστήριο επιβάλλεται να καταθέσει νέο αίτημα προς έγκριση στο συμβούλιο των δικαστών ώστε να αλλάξουν τα όρια επιτήρησης.

protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.