κοψαχειλης τΟ Υπεύθυνος του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος Βουλευτής Γρεβενών, κ. Τιμολέων Κοψαχείλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι επτά μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και στο χώρο της Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, παρόλη την «πανηγυρική» και ορθή, κατά τα άλλα, σύσταση χαρτοφυλακίου Αναπληρωτή Υπουργού για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας.

Η αλήθεια των αριθμών και των πράξεων είναι χαρακτηριστική:

  • Δραματική μείωση στην εξαιρετικά αυξητική τάση της υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ. Από 59% (ποσοστό πληρωμών έναντι των νομικών δεσμεύσεων) ήτοι 362,1 εκατομ. € τον Ιανουάριο του 2015 αυξήθηκε μόλις στο 64% (403,6 εκατομ. €) τον Αύγουστο του 2015, δηλ. μόνο 9% (41 εκατομ. €), τη στιγμή που το ΕΣΠΑ βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής του και υπολείπονται προς πληρωμή τουλάχιστον άλλα 200 εκατομ. ευρώ, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν λόγω της αδράνειας και της ασταθούς οικονομικής κατάστασης που είχαν δημιουργήσει. Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο μεταξύ Αυγούστου του 2013 και Ιανουαρίου του 2015, ο ρυθμός υλοποίησης του ΕΣΠΑ αυξήθηκε από το 36,5% στο 59%, ήτοι κατά 61%.
  • Το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων για την Έρευνα για το έτος 2015 (59 εκατ. €) παρά το ότι θεωρητικά έχει εγκριθεί καλύπτοντας μικρό μέρος των αναγκών για την ολοκλήρωση των έργων, λόγω έλλειψης ρευστότητας, δεν μπορεί να ενεργοποιήσει πληρωμές πιστοποιημένων δαπανών των έργων ΕΣΠΑ, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό αδύνατη την ολοκλήρωση τους.
  • Απραξία, οπισθοδρόμηση και καθυστέρηση στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Ενώ είχαν προ-εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και προ-δημοσιευτεί από το Νοέμβριο του 2014, εμπροσθοβαρείς δράσεις προϋπολογισμού 128 εκατομ. €, οι εν λόγω δράσεις ακυρώθηκαν χωρίς να αναφέρονται ποτέ οι λόγοι ακύρωσής τους. Συμπληρωματικά, με μεγάλη καθυστέρηση, προτάθηκαν αλλαγές στο περιεχόμενο της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης αλλά και των προς υλοποίηση δράσεων, οι οποίες, όπως αναμενόταν, δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 θα ξεκινήσει τουλάχιστον μετά το α’ εξάμηνο του 2016, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο χρονικό χρηματοδοτικό κενό για τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις.
  • Επιλεκτική εφαρμογή του Ν.4310/2014 για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, με αποκορύφωμα, μεταξύ άλλων, το θεσμικό ατόπημα, με «την υπογραφή του ΓΓ», που αναβάλει σχετική διάταξη για την εξέλιξη, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, νέων επιστημόνων και ερευνητών, οι οποίοι επέλεξαν να παραμείνουν στη χώρα μας, αντί να μεταναστεύσουν σε ιδρύματα του εξωτερικού.
  • Ελλιπή και με την πρακτική της «σταγόνας – σταγόνας» χρηματοδότηση του τακτικού προϋπολογισμού των Ερευνητικών Κέντρων, παρά τη σχετική πρόβλεψη του ν.4310.
  • Ακύρωση αποσπάσεων στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, εξειδικευμένου και με υψηλά προσόντα επιστημονικού προσωπικού που είχε επιλεγεί από άλλους δημόσιους φορείς (Υπουργεία, Διαχειριστικές Αρχές, Περιφέρειες, κα) κατόπιν σχετικής ανοικτής προκήρυξης και διαδικασίας. Αντίθετα αποσπάστηκαν και τοποθετήθηκαν στα τέλη Αυγούστου, και για «πρώτη φορά», εκπαιδευτικοί από την Α’ και Β’ Εκπαίδευση.

Οι ανωτέρω περιπτώσεις αποτελούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από «αυτά» που συνέβησαν το 7μηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ανέδειξαν την παντελή έλλειψη προγραμματισμού, πρωτοβουλιών και δράσεων σ’ έναν από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς τομείς που έχει να αναδείξει η χώρα μας, τον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας. Και αυτά επισφραγίστηκαν με την υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από τη «σκιώδη» ΓΓΕΤ που είχε έδρα στο Υπουργείο Παιδείας και κόστισε στο ελληνικό δημόσιο κάποιες χιλιάδες ευρώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.