LAFAZANHS - TSIPRASΚαι τύποις ναυαγούν οι διερευνητικές εντολές μετά και την διαπίστωση στην συνάντηση Μεϊμαράκη-Θεοδωράκη ότι είναι αδύνατη η

δημιουργία κυβέρνησης υπό την παρούσα Βουλή. Στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου που ανοίγεται ο απηνής πόλεμος του Αλέξη Τσίπρα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ολα τα κόμματα ετοιμάζονται πυρετωδώς για την εκλογική αναμέτρηση η οποία – όπως εκτιμούν παράγοντες από το μέγαρο Μαξίμου, την προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και κόμματα και συνταγματολόγοι – προλαβαίνουν να γίνουν και στις 20 Σεπτεμβρίου, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στα χαρακώματα Τσίπρας-Λαφαζάνης

Στα χαρακώματα είναι ο Αλέξης Τσίπρας με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη με την μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Αριστερής Πλατφόρμας να βρίσκεται στο απόγειό της. Η νέα κίνηση υπό το όνομα «Λαϊκή Ενότητα» εμφανίστηκε δυναμικά με 25 βουλευτές. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Π. Λαφαζάνης κατήγγειλε την κυβέρνηση η οποία «πήρε την πρωτοβουλία αυγουστιάτικα να παραιτηθεί και αυγουστιάτικα να προχωρήσει σε εκλογές»Έκανε λόγο για πιεστικές εκλογές, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προχωρά σε αυτές, για να μην καταλάβει ακόμα ο λαός τις συνέπειες του Μνημονίου που υπέγραψε και συνομολόγησε.

Τσίπρας: Εριξαν την κυβέρνηση αλλά πια είμαστε απαλλαγμένοι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε λάβρος κατά των αποχωρούντων από το κόμμα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, δηλώνοντας περίπου… ανακουφισμένος από την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας.

Ανακοινώνοντας επί της ουσίας τον «ΣΥΡΙΖΑ 2» ο Αλέξης Τσίπρας στην δίωρη συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου, σημείωσε ότι πλέον το κόμμα – μετά την αποχώρηση των διαφωνούντων – μπορεί να δημιουργήσει ένα «ευκρινές πολιτικό στίγμα, απαλλαγμένο από τα συντηρητικά κατάλοιπα και αυταπάτες».

Κατηγόρησε μάλιστα τον Π. Λαφαζάνη ότι κινείται σε μια… εικονική πραγματικότητα. «Δεν είναι επαναστατικό να επιλέγεις την απόδραση από την πραγματικότητα ή τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας. Επαναστατικό είναι να ανοίγεις δρόμους, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν», δήλωσε, πετώντας το «γάντι» στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Ο κ. Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση ανέφερε πως ο ΣYPIZA έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια νέα σχέση με την κοινωνία που τον στηρίζει, ενώ, παράλληλα, τόνισε πως η Αριστερά δεν είχε ποτέ την πολυτέλεια να επιλέγει τον χρόνο ή τις συνθήκες που θα δώσει τις μάχες.

Ο Α. Τσίπρας πρότεινε τη συγκρότηση τριών επιτροπών: εκλογικού προγράμματος, κατάρτισης ψηφοδελτίων και επικοινωνίας ενώ όπως αποφασίστηκε την Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία, ενώ θα υπάρχει σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής τις επόμενες μέρες.

Οι παραιτήσεις ενώπιον Τσίπρα

Η κόντρα είχε ξεκινήσει νωρίτερα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κατηγόρησαν τον πρώην υπουργό και τους «οπαδούς της δραχμής» ότι αφού διέσπασαν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έριξαν την κυβέρνηση, διασπούν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνουν δε ότι ήταν μια απόφαση από καιρό ειλημμένη.

Η ατμόσφαιρα «μύριζε μπαρούτι» από την έναρξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, στην Κουμουνδούρου.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η Πολιτική Γραμματεία με μέλη που αναφέρονται στην Αριστερή Πλατφόρμα, οι βουλευτές της οποίας ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Τότε η Σόφη Παπαδόγιαννη σηκώθηκε όρθια, ανέγνωσε την παρακάτω δήλωση με την οποία κατηγορούν τον κ. Τσίπρα για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησαν, παραιτούμενα.

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της Αριστερής Πλατφόρμας τονίζουν ότι η παραίτηση του Πρωθυπουργού και η επιλογή εκλογών ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Επικρίνουν σφόδρα τον Αλέξη Τσίπρα για παραβιάσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν ότι «δεν είχε νόημα η παραμονή μας σε ένα όργανο που έχει διαλυθεί».

Αναλυτικά η δήλωση την οποία υπογράφουν εκ μέρους της Π.Γ. της Αριστερής Πλατφόρμας Στάθης Λεουτσάκος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Αντώνης Νταβανέλλος:

«Η χθεσινή παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης καθώς και η επιλογή των πρόωρων εκλογών, ερήμην του κόμματος και ενάντια στις αποφάσεις του, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Μετά από μια σειρά παραβιάσεων του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επιλογή να υιοθετήσει η κυβέρνηση ένα νέο σκληρό μνημόνιο, μετά την ωμή παραβίαση της απόφασης της ΚΕ για έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που εισηγήθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος, στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε με ευθύνη του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου. Ως εκ τούτου δεν έχει νόημα η παραμονή μας σε ένα όργανο που έχει στην πράξη διαλυθεί.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος της Αριστεράς και των κινημάτων που χρόνια αντιπαλεύει τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, κρατώντας ζωντανές τις αριστερές και ριζοσπαστικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Θα διεκδικήσουν την πολιτική και κινηματική εκπροσώπηση του ΟΧΙ, μέσα από την συγκρότηση ενός πλατιού, ενωτικού, λαϊκού και ριζοσπαστικού Μετώπου που θα παλέψει για την ανατροπή των μνημονίων. Με στόχο να ανασάνουν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα που έχουν εξαθλιωθεί από τις αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Καλούμε τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε μέσα από τις γραμμές της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ».


Θεοδωράκης: Αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης – Εκλογές άμεσα

Την ίδια ώρα ναυαγούν οι διερευνητικές εντολές – όπως ανεμένετο εξάλλου.

«Είναι αδύνατη η κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασιών από αυτή την Βουλή και τόνισε πως είναι υπέρ τις άμεσης διεξαγωγής εκλογών. Οπως είπε στους δημοσιογράφους «κοινή μας εκτίμηση – όπως και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, είναι ότι μπορούσαμε να αποφύγουμε τις εκλογές και να τις κάναμε τέλος χρόνου ή αρχές του επόμενου μέχρι να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία. Ωστόσο, πρόσθεσε «μετά την απόφαση Τσίπρα θεωρούμε αδύνατον να υπάρχει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή». Επεσήμανε την ανάγκη για κυβερνήσεις συνεργασίας μετεκλογικά, τονίζοντας ότι «τα προβλήματα δεν μπορεί να τα λύσει ούτε το 30% ούτε το35% χρειάζεται ένα 50% και πάνω». Τέλος, σημείωσε πως «όπως έχουν γίνει τα πράγματα είμαι υπέρ να γίνουν το συντομότερο εκλογές αλλά με σεβασμό στους πολιτικούς κανόνες».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα συναντηθεί αύριο Σάββατο στις 12:00 με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Ενώ ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης θα έχει συνάντηση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου αύριο Σάββατο στις 10:30 το πρωί.

Η Ζωή κατά Τσίπρα-Παυλόπουλου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπήκε άγρια στον χορό της δημόσιας αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο κατηγόρησε για μη θεσμικές διαδικασίες.

Τον κατηγόρησε δημοσίως για «θεσμικό ατόπημα» και για «ανεπίτρεπτη σπουδή» να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διερευνητικών εντολών. Οπως υποστήριξε, δεν έχει ενημερωθεί θεσμικά από τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις και επομένως, επικαλείται το άρθρο 37 του Συντάγματος και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Κύκλοι της προεδρίας απαντούσαν αδειάζοντας τη πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την τήρηση του Συντάγματος στη διαδικασία διερευνητικών εντολών, και σημείωναν ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες Παυλόπουλος-Κωνσταντοπούλου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα, η οποία, μάλιστα, διεξήχθη σε έντονο κλίμα, με την Ζωή να διαμαρτύρεται ότι την… παρακάμπτουν και ότι καταστρατηγούνται η συνταγματική και η θεσμική τάξη και τον Προκόπη Παυλόπουλο να απαντά οργισμένα: «Δεν θα μου διδάξεις εσύ Συνταγματικό Δίκαιο, να διαβάσεις τον κανονισμό της Βουλής.

Περιφρονεί το Σύνταγμα

Στη συνέχεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανήλθε με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς κατά του Αλέξη Τσίπρα («θλιβερός», «προκλητικός», «περιφρονεί το Σύνταγμα»).

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εμφανώς ενοχλημένη από το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη η οποία μίλησε για «απελθούσα πρόεδρο» της Βουλής και επέκρινε το γεγονός ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε μαζί της, εξέδωσε μια μακροσκελή δήλωση-φωτιά.

«Είναι θλιβερό και προκλητικό να μιλά για «γελοιοποίηση των θεσμών, περιφρόνηση για τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τους θεσμικούς παράγοντες» αλλά και … για «απελθούσα Πρόεδρο της Βουλής» η άρτι παραιτηθείσα Κυβέρνηση των 4 κατεπειγόντων μνημονιακών νομοσχεδίων» αναφέρει στην απάντησή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Και καταλήγει με καυστικό τρόπο αναφερόμενη στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και σε πρόσφατη δήλωσή του: «Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι κάποιοι όχι απλώς δεν είναι «κάθε λέξη του Συντάγματος», αλλά έχουν τόσο βαθιά περιφρόνηση για την Συνταγματική νομιμότητα που δεν ορρωδούν προ ουδενός. Γι’ αυτό και διαλύουν δια μιας Κυβέρνηση, Κόμμα και Βουλή».

Θεοδωράκης κατά Ζωής: Οσα λεει εκφράζουν τον ψυχισμό της

«Πληρωμένη» απάντηση στην Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε ιο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την συνάντηση του κ. Μεϊμαράκη μαζί της απάντησε: «Ρώτησα τον πρόεδρο της ΝΔ γιατί συνάντησε την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μου είπε πως θεωρεί ότι έπρεπε να δει περιθώρια που υπάρχουν για μια κοινοβουλευτική συζήτηση. Είναι καιρός που λέω ότι αυτά που λέει η κα Κωνσταντοπούλου, εκφράζουν το δικό της ψυχισμό και δεν αποτελούν πολιτικές θέσεις»…

Άγγελος Μόσχοβας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.