simitis-708_2Μπορεί οι βουλευτές να εκλέγοντε για τέσσερα έτη κατά το Σύνταγμα και εκλογές να προβλέπεται να γίνονται κάθε τέσσερα έτη, όμως εδώ και πολλά χρόνια καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την τετραετία. Η τελευταία φορά που μια κυβέρνηση κατάφερε κάτι τέτοιο ήταν το 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε για πρώτο κόμμα και ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρωθυπουργός παραμένοντας στο αξίωμα μέχρι το 2004.

Από το 2004 και μετά καμία κυβέρνηση δεν εξάντλησε την τετραετία. Αλλες φορές γιατί το επέλεξε η ίδια, άλλες για επιβλήθηκε λόγω των συνταγματικών προβλέψεων όπως πρόσφατα, στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην οποία οδηγηθήκαμε καθώς η Βουλή έπρεπε να διαλυθεί καθώς δεν κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι κυβερνήσεις που δεν ολοκλήρωσαν την τετραετία, από το 2004 και μετά. 

  • Ο  Κώστας Καραμανλής που εκλέχθηκε πρωθυπουργός το 2004, αναγκάστηκε να πάει σε εκλογές ένα χρόνο πριν την λήξη της θητείας της το 2007.

0​

  • Και μπορεί και στην εκλογική αναμέτρηση του 2007 η ΝΔ να αναδείχθηκε πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη και ο Κώστας Καραμανλής να συγκρότησε κυβέρνηση, όμως δυο χρόνια αργότερα, το 2009, η χώρα οδηγήθηκε ξανά σε εκλογές.

  • Στις εκλογές του 2009 πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος συγκρότησε κυβέρνηση και δύο χρόνια αργότερα παρέδωσε στην τρικομματική (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) κυβέρνηση Παπαδήμου που άντεξε λίγο περισσότερο από 6 μήνες, μέχρι να περάσει την… σκυτάλη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου που πραγματοποίησε τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Από εκείνες τις εκλογές δεν κατάφερε να σχηματιστεί κυβέρνηση και έτσι η χώρα πήγε σε «επαναληπτικές» εκλογές όπου νικητής αναδείχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς.

  • Οι κυβερνήσεις που σχημάτισε ο Αντώνης Σαμαράς αρχικά μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και εν συνεχεία μόνο με το ΠΑΣΟΚ κράτησαν 2,5 χρόνια. Η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές τον περασμένο Ιανουάριο λόγω της αδυναμίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας στις οποίες πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη ανεδείχθη ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015 συγκρότησε κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ οι οποίοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα, για κάτι λιγότερο από οκτώ μήνες δηλαδή…

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.