tsipras4-630x361

Πρωταρχικής σημασίας παραμένει για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα η ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, που θα διασφαλίσει την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου.

Παράλληλα, μέχρι τότε στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια που θα εγκρίνουν την νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, όπως επισημαίνουν πηγές του Μαξίμου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο.

Από τις 20 Αυγούστου και ύστερα θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι εφόσον ο πρωθυπουργός προχωρήσει στην υλοποίηση της εξαγγελίας του για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η διαδικασία βάσει Συντάγματος απαιτεί τριήμερη συζήτηση στη Βουλή.

Εν συνεχεία, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη δεδηλωμένη, πράγμα το οποίο μοιάζει μονόδρομος μετά την αποστασία της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του θα δώσει τη διερευνητική εντολή στους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας πολλάκις έχει ξακαθαρίσει ότι αποκλείει το σενάριο κυβέρνησης ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή, καθώς εκτιμά ότι μία τέτοια κίνηση αλλοιώνει η λαϊκή εντολή. Πρόσφατη είναι η δήλωσή του που είχε διαρρεύσει ότι «εγώ Παπαδήμος δεν θα γίνω».

Δεδομένου ότι βάσει Συντάγματος απαιτούνται κατ” ελάχιστον 20 ημέρες προεκλογική περίοδος, η ημερομηνία των εκλογών μοιάζει πιθανότερο να είναι η 20η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει κάτι τέτοιο, καθώς αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν οι δανειστές μπροστά στο σενάριο της νέας εκλογικής περιπέτειας της χώρας μετά τις παλινωδίες της Αριστερής Πλατφόρμας.

Δεδομένο είναι πάντως, ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο επιθυμούν το ταχύτερο δυνατόν την προσφυγή στις κάλπες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μπορέσει επιτέλους μία νέα κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, απαλλαγμένη από ιδεοληψίες, να προχωρήσει στη διακυβέρνηση της χώρας, τη ρήξη με τη διαπλοκή και τη διαφθορά και την υλοποίηση μίας κοινωνικής πολιτικής αναδιανομής εισοδήματος εντός των πλαισίων που χαράσσει η νέα δανειακή σύμβαση.

tribune

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.