mega_LARGE_t_53761_1369384_type12250Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί πλέον στα ελληνικά νησιά, από τα κύματα εκατοντάδων προσφύγων που προσπαθούν καθημερινά να φτάσουν στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να σωθούν από τους πολέμους στις πατρίδες τους και να δώσουν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή στα παιδιά τους.

Στην Κω, η κατάσταση είναι δραματική με το νησί να έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό, καθώς καθημερινά φτάνουν 400 μετανάστες και συνολικά στο νησί διαμένουν περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες, όπως μεταδίδει ο Γιάννης Κιάρος. Είναι ενδεικτικό πως το πρώτο επτάμηνο του 2015 η Ελλάδα υποδέχτηκε 156.726 μετανάστες, την ώρα που το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι έφτασαν στην Ελλάδα 32.070 πρόσφυγες.

Η Κως είναι ανάστατη από το περιστατικό που συνέβη το πρωί με τον αστυνομικό, ο οποίος χαστούκισε έναν μετανάστη, κραδαίνοντας την ίδια ώρα ένα μαχαίρι, έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν ζητώντας να τους δοθούν πιο γρήγορα τα έγγραφά τους. Ο αρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ για την υπόθεση διατάχθηκε έρευνα από τους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ. Οι εικόνες καταγράφηκαν από διεθνές πρακτορείο ειδήσεων και κάνουν τον γύρο του κόσμου. Μιλώντας σε συναδέλφους του, ο 45χρονος αρχιφύλακας υποστήριξε ότι το μαχαίρι έπεσε από κάποιον μετανάστη νωρίτερα, όταν οι μετανάστες επιχείρησαν τρεις φορές να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα, ενώ επιχείρησε να διαψεύσει την εικόνα που κατέγραψε η κάμερα, λέγοντας ότι δεν χαστούκισε μετανάστη, αλλά του έδειξε που πρέπει να σταθεί για να μην προκαλείται συνωστισμός.

Μιλώντας στο Mega, o Αντώνης Κυδωνάκης, πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Β. Δωδεκανήσων, δήλωσε: “Ο συνάδελφος βρήκε κάτω ένα μαχαίρι που προφανώς έπεσε από έναν μετανάστη και όταν βγήκαν έξω για να τους απωθήσουν να βγουν εκτός αστυνομικού τμήματος φαίνεται στη φωτογραφία ότι τους χαστουκίζει αλλά η πραγματικότητα είναι πως τους δείχνει τον δρόμο για να οπισθοχωρήσουν”. Ο ανταποκριτής του Associated Press στο νησί της Κω, Dalton Bennett, που κατέγραψε το επίμαχο βίντεο, δημοσίευσε στο twitter την φωτογραφία με το χαστούκι και σχολίασε: “Έλληνας αστυνομικός κραδαίνει μαχαίρι και χαστουκίζει τρομοκρατημένους Πακιστανούς και Σύρους μετανάστες που περιμένουν για τα χαρτιά τους. Καλώς ήρθατε στην Κω”.

Σε έκτακτη σύσκεψη όλων των φορέων του νησιού αποφασίστηκε μέσα σε μια εβδομάδα να μεταφερθούν οι μετανάστες από τα πάρκα και τους δρόμους στο Παλαιό στάδιο Ανταγόρας. Ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε πως στόχος είναι να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στο στάδιο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δραματική είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα νησιά. Στη Λέρο δεκάδες πρόσφυγες είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, στο προαύλιο του λιμεναρχείου, με τους κατοίκους του νησιού και φορείς να προσφέρουν στους μετανάστες νερό, φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, συχνά επιστρατεύονται κάτοικοι και εθελοντές και μεταφέρουν ασθενείς πρόσφυγες στο νοσοκομείο είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα είτε με τα πόδια.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Λέσβο. Το Αssociated Ρress κατέγραψε άλλη μία επιχείρηση διάσωσης προσφύγων από το λιμενικό και την ασφαλή μεταφορά τους στον Μόλυβο. Στην Κάλυμνο σημειώθηκε ένταση ανάμεσα σε λιμενικούς και μετανάστες που θέλουν να φύγουν από το νησί. Το μεσημέρι περίπου 200 μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν έντονα έξω από το λιμεναρχείο του νησιού, ζητώντας τα χαρτιά τους, ώστε να μπορέσουν να φύγουν για την Αθήνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες επικράτησε ένταση γι’ αρκετή ώρα. Οι λιμενικοί κατάφεραν να τους ηρεμήσουν εξηγώντας τους ότι η διαδικασία ταυτοποίησης είναι μια χρονοβόρος διαδικασία και χρειάζεται υπομονή.

Καθυστερεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαιώνα

Την ίδια ώρα, καθυστερεί η μεταφορά των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαιώνα, λόγω ελλείψεων σε air condition. Στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί περίπου 60 λυόμενα, τα οποία όμως δεν διαθέτουν, χωρίς τον οποίο η διαβίωση είναι αδύνατη. Τα air condition που υπήρχαν στην Αμυγδαλέζα δε λειτουργούν και το κόστος για την προμήθεια νέων αγγίζει τις 20.000 ευρώ, ποσό που μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί που θα εξευρεθεί. “Μόλις ο εργολάβος μας πει ότι το εργοτάξιο είναι έτοιμο, η μεταφορά είναι θέμα χρόνου με βασική προϋπόθεση τα air condition που και αυτό θα λυθεί”, δήλωσε ο Βασίλης Αγγελόπουλος, αντιδήμαρχος Αθηναίων.

Από την πλευρά του, ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των “Γιατρών του Κόσμου”, τόνισε ότι “χρειαζόμαστε πολλούς περισσότερους Ελαιώνες. Και χρειαζόμαστε να έχουμε επιτέλους έναν σχεδιασμό και οι οργανώσεις να έχουν τον δικό τους χώρο”. Η Κομισιόν ενέκρινε οικονομική βοήθεια ύψους 2,4 δισ. ευρώ σε βάθος 6ετίας σε χώρες που αποτελούν πύλες εισόδου μεταναστών. Η Ελλάδα θα λάβει 473 εκατομμύρια ευρώ και η Ιταλία 560.

Στο ζήτημα του μεταναστευτικού αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του “Ποταμιού” Σταύρος Θεοδωράκης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. “Στη Λέσβο, αυτή τη στιγμή, 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες περιμένουν το πλοίο για την Αθήνα. Στην Κω περιμένουν 5.000 και οι υπουργοί της κυβέρνησης συνεχίζουν να παίζουν lego με τις σκηνές και τα κοντέινερ στον Ελαιώνα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.