tsakalotos_9.8_708Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση, που κράτησε ως τα μεσάνυχτα, κυβέρνηση και Κουαρτέτο έκαναν ένα μεγάλο βήμα προκειμένου να ολοκληρώσουν τα τεχνικά κείμενα ως την Τρίτη, καθώς έκλεισαν τα νέα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο με το οποίο θα κυρωθεί από τη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση μαζί με το νέο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, μεταξύ των προαπαιτούμενων που παίρνουν το δρόμο για τη Βουλή, είναι:

– η αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Σήμερα ο φόρος είναι 66 ευρώ το χιλιόλιτρο και θα πάει στα 330 ευρώ σε δυο δόσεις

– οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα θα αυξηθεί το επιτόκιο από 3% σε 5% για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ (οι μικρότερες θα μείνουν άτοκες), ενώ θα μειωθούν οι δόσεις για τους “έχοντες” με βάση εισοδηματικά κριτήρια

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι στα προαπαιτούμενα δεν συμπεριλαμβάνονται οι πρόωρες συντάξεις, για τις οποίες δεν υπήρξε η παραμικρή συζήτηση στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση.

Πέρα από τα προαπαιτούμενα οι δυο πλευρές έκαναν μια εισαγωγή στα δύσκολα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν σήμερα εκτενώς, με την προσδοκία ότι θα ξεπεραστούν οι διαφωνίες. Πρώτο “αγκάθι” είναι η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, αφού ακόμα και η πρώτη φάση που αφορά στις αλλαγές του υφιστάμενου πλαισίου, έχει πολλές παγίδες. Για παράδειγμα οι δανειστές ζητούσαν επί της ουσίας την αποψίλωση του νομού Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επιμένοντας να επιτρέπεται και ο πλειστηριασμός της κυρίας κατοικίας υπό προϋποθέσεις. Πλέον η απαίτηση αυτή έχει φύγει από το τραπέζι και συζητείται να τεθεί ένα πλαφόν στην αξία της κυρίας κατοικίας π.χ. 300.000 ευρώ.

Μεγάλες δυσκολίες εξακολουθεί να παρουσιάζει το στήσιμο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων καθώς υπάρχουν διαφωνίες και για τη νομική του υπόσταση και για τα περιουσιακά στοιχεία που θα διαχειρίζεται.

Δύσκολο θέμα χαρακτηρίζεται και η αγορά ενέργειας. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος έλεγε, μάλιστα, χθες ότι “μας ασκείται μεγάλη πίεση για την απελευθέρωση του φυσικού αερίου”. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σχετικά άλλα τα βήματα και οι μέθοδοι είναι θέματα προς διερεύνηση.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.