tareq_8.8_708«Μα βγάζουν μαγιό τόσο μικρά;» αναρωτήθηκε μία… αντίπαλός της. Είχε κάθε δίκιο. Δίπλα της, είχε ένα κοριτσάκι μόλις 10 ετών, έτοιμη να πέσει στην πισίνα για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης.

Οταν βγήκαν οι αθλήτριες για τον προκριματικό των 50 μ. πεταλούδα, στο Καζάν όπου φιλοξενείται η μεγάλη διοργάνωση του υγρού στίβου, όλα τα μάτια στράφηκαν στην Αλζέν Ταρέκ. Δεν ήταν δύσκολο να την ξεχωρίσει κανείς. Μπορεί να φορούσε γυαλάκια κολύμβησης, μαγιό και να κρατούσε μία πετσέτα όπως οι υπόλοιπες, μόνο που ήταν λες και βρισκόταν δίπλα σε… γίγαντες. Λογικό. Η Ταρέκ είναι μόλις 10 ετών και έγινε η νεαρότερη αθλήτρια που έχει πάρει ποτέ μέρος σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης.

«Αναρωτιόμουν πώς φτιάχνουν τόσο μικρά μαγιό», είπε με θαυμασμό η Αμερικανίδα σταρ της κολύμβησης, Μίσι Φράνκλιν κοιτάζοντας την πιτσιρίκα που έκανε το πρώτο βήμα προς το μεγάλο όνειρό της. Να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020, στο Τόκιο.

Η μικρή Αλζέν τερμάτισε τελευταία στην προκριματική σειρά στην οποία αγωνίστηκε, σε 41.13 και ήταν η πιο αργή από τις 64 κολυμβήτριες που πήραν μέρος στο αγώνισμα. Ηταν όμως τρισευτυχισμένη. «Αισθάνομαι τόσο χαρούμενη!», είπε όταν κατάφερε να βγάλει μία φωτογραφία με το πρότυπό της, την Σάρα Σόστρομ από τη Σουηδία, η οποία ήταν η πιο γρήγορη του προκριματικού (25.43). Οι επιδόσεις βέβαια δεν είχαν σημασία για την Αλζέν Ταρέκ. Το κοριτσάκι από το Μπαχρέιν πήγε στο Καζάν για να «ρουφήξει» γνώση.

«Θέλω να μάθω την τεχνική τους και πώς κολυμπούν», είπε παρακολουθώντας τις αντιπάλους της. Η Αλζέν προπονείται πέντε φορές την εβδομάδα στην πόλη Μαναμά, πηγαίνοντας στην πισίνα μισή ώρα μετά από το σχόλασμα, καθώς βέβαια είναι μαθήτρια. «Δεν θέλουμε να την ”κάψουμε”», λέει ο πατέρας της, Ταρέκ Σαλέμ, πρώην κολυμβητής και ο ίδιος. Η μικρή ακολούθησε από νωρίς τα βήματά του, αφού άρχισε να ασχολείται με το άθλημα από τα 4 χρόνια της.

Η Αλζέν Ταρέκ είναι ένα από τα 12 κορίτσια, όλα μικρότερα από 12 ετών, στο προπονητικό γκρουπ της στο Μπαχρέιν. Είναι η πιο γρήγορη από όλες, οπότε επιλέχθηκε για να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο Καζάν. «Ημουν πολύ, πολύ φοβισμένος, εξαιτίας της προσοχής που θα κέρδιζε», παραδέχθηκε ο πατέρας της. «Εγραψε ιστορία και είμαστε πολύ υπερήφανοι», πρόσθεσε όμως. Δεν είχε άδικο. Η μικρή μιλούσε σε αμέτρητους δημοσιογράφους μετά από την κούρσα της.

Τις πρώτες ημέρες στο Καζάν, ήταν απασχολημένη βγάζοντας φωτογραφίες με κολυμβητές από άλλες χώρες. Τώρα, οι αθλητές πλησιάζουν την πιτσιρίκα και της ζητούν να ποζάρουν μαζί. «Αυτοί είναι τα είδωλά μου. Θέλω να τους κερδίσω στο μέλλον», είπε κάποια στιγμή στον πατέρα της. «Οταν φτάσει εκείνη η ώρα, πιθανότατα εκείνοι θα έχουν σταματήσει, αλλά μπορείς να ξεπεράσεις τις επιδόσεις τους», της απάντησε ο πατέρας της.

Η Κίρστι Κόβεντρι ήταν από εκείνες που εκθείασαν τη μικρή επίδοξη πρωταθλήτρια. Η πρώην Ολυμπιονίκης από την Ζιμπάμπουε, που αγωνίστηκε μαζί με την Ταρέκ, όταν ήταν στα 10 της χρόνια είχε προκριθεί για την πρώτη της μεγάλη διοργάνωση, αλλά δεν της επέτρεψαν να πάρει μέρος γιατί ήταν πολύ μικρή. «Είναι εκπληκτικό για μία δεκάχρονη να μπορεί να θέτει τους δικούς της στόχους σε αυτή τη διοργάνωση. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις μία τόσο μικρή κολυμβήτρια να έχει τέτοια αυτοπεποίθηση και να ξέρει τι θέλει», παραδέχθηκε η Κόβεντρι.

Εντυπωσιασμένη όμως ήταν και η Μίσι Φράνκλιν, που αποκάλεσε την Ταρέκ «ό,τι πιο χαριτωμένο έχω δει ποτέ». «Μπήκα στην ίδια διαδρομή με εκείνη μία ημέρα στην προπόνηση γιατί ήθελα να γίνουμε φίλες, αλλά δεν βρήκα την ευκαιρία να μιλήσουμε», παραδέχθηκε η παγκόσμια πρωταθλήτρια. «Αλλά κάθε φορά που με βλέπει, μου δείχνει το μεγαλύτερο χαμόγελό της», πρόσθεσε.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.