vrf77_1Ερωτήματα προκαλούν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τα ταξίδια που έκαναν σύμβουλοι του Γιάνη Βαρουφάκη στο εξωτερικό.

Και ας δήλωνε ο ίδιος όταν ανέλαβε το ΥΠΟΙΚ ότι δεν θα προσλάβει συμβούλους. «Οι αναπληρωτές κι εγώ είμαστε αποφασισμένοι να ενεργοποιήσουμε, να αξιοποιήσουμε, να αναδείξουμε το υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείου μας. Δε θα φέρουμε ούτε κομματικό στρατό, ούτε άλλου είδους στρατό συμβούλων μαζί μας. Αντίθετα, ο στόχος μας είναι να δώσουμε σε εσάς τα εφόδια που απαιτούνται ώστε το υπουργείο να εμπνευστεί από ένα συλλογικό πνεύμα δημιουργίας» είχε δηλώσει στις 28 Ιανουαρίου ο κ. Βαρουφάκης όταν έγινε υπουργός Οικονομικών.

Αλλα τελικά η αλήθεια ήταν διαφορετική.

Για παράδειγμα, ο Κιμ Γκλέν, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύονται στη Διαύγεια, έλαβε ημερήσια αποζημίωση 10 ημερών για το διάστημα 21 με 30 Ιουνίου, ενώ πληρώθηκε το κόστος 9 διανυκτερεύσεων στο εξωτερικό. Καλύφθηκαν επίσης τα έξοδά του για τα σιδηροδρομικά εισιτήρια της διαδρομής Λονδίνο – Βρυξέλλες – Λονδίνο και Λονδίνο – Βρυξέλλες, αλλά και τα αεροπορικά του εισιτήρια για τη μετάβαση από την Αθήνα στο Λονδίνο. Για την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα έγινε χρήση του κυβερνητικού αεροσκάφους. Στα ταξίδια των συμβούλων Βαρουφάκη συμμετείχε και η Έλενα Παναρίτη, η οποία εισέπραξε ημερήσια αποζημίωση για 5 μέρες, καθώς και το κόστος 4 διανυκτερεύσεων. Περιλαμβάνονται επίσης και τα σιδηροδρομικά εισιτήρια Λονδίνου – Βρυξελλών, όπου ταξίδεψε στο διάστημα 9-12 Μαρτίου μαζί με άλλους πέντε συμβούλους του Γιάνη Βαρουφάκη.

Βάσει των στοιχείων της Διαύγειας ο αμερικανοκορεάτης Κιμ Γκλέν έλαβε αποζημιώσεις για 26 μέρες ταξιδιών, ο Κιμ Μπράιαν Γιούχαν για 20 μέρες ο ιρανός Σόρος Σαμπαγιατί για δύο μέρες και η Έλενα Παναρίτη για τέσσερις. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι ενώ τα ταξίδια και η διαμονή των συμβούλων καταγράφονται – ως οφείλεται – στη Διαύγεια, δε γίνεται καμία αναφορά στις αμοιβές, αλλά και στο κόστος των ταξιδιών τους.

Πέραν των εξόδων, που σχετίζονται βέβαια με τα ταξίδια των συμβούλων του Γιάνη Βαρουφάκη, άγνωστο παραμένει το πότε προσλήφθηκαν και ποιο ήταν το κόστος της αμοιβής των υπηρεσιών που προσέφεραν. Για να καλυφθεί βέβαια αυτό το κενό, η κυβέρνηση με φωτογραφική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε προβλέπει τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου σε συγκεκριμένους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Ίσως τότε, μάθουμε και το συνολικό κόστος αυτών των συμβάσεων.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Άδωνις Γεωργιάδης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ δήλωσε στο Mega: «Με τον κ. Βαρουφάκη συμβαίνουν πραγματικά περίεργα πράγματα. Στην αρχή μας έλεγε πως δεν θέλει αστυνομικούς φρουρούς και στη συνέχεια είχε μαζί του αστυνομία και στα Εξάρχεια και στο επεισόδιο που έγινε στην Αίγινα με τους δημοσιογράφους. Μετά μας είπε ότι έχει συμβούλους, οι οποίοι όμως είναι όλοι αμισθί και τώρα γίνεται ειδική διάταξη για να πληρωθούν οι σύμβουλοι του κ. Βαρουφάκη που δεν ξέρουμε και πόσο μας κόστισαν. Τελικά ό,τι μας έχει πει αυτός ο άνθρωπος είναι ψέματα».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.