puertorico_3.8_708Συζητιέται εδώ και εβδομάδες, αλλά πλέον είναι επίσημο. Το Πουέρτο Ρίκο απέτυχε να πληρώσει μία δόση χρέους του, που όφειλε να καταβάλει την 1η Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, πλήρωσε μόλις 628.000 δολάρια, από τα 58 εκατ. που όφειλε να καταβάλει ως δόση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της αναπτυξιακής τράπεζας του νησιού. Σύμφωνα με το CNBC, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s θεωρεί αυτή την εξέλιξη ως χρεοκοπία.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι το Πουέρτο Ρίκο θα πρέπει να διαπραγματευτεί τώρα ένα πλάνο, που αναμένεται να αναγκάσει την κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα λιτότητας, ανάμεσά τους περικοπές στις δαπάνες και αυξήσεις φόρων.

Τον Ιούνιο, ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια, είχε δηλώσει ότι το χρέος της περιοχής απλά έχει γίνει πλέον πολύ «βαρύ» για να μπορεί να το «σηκώσει». «Η διοίκησή μου κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Αλλά πρέπει να προκαλέσουμε οικονομική ανάπτυξη, αλλιώς θα μπούμε στο σπιράλ του θανάτου», είχε πει τότε.

Μέρος του προβλήματος, όπως σημειώνει το Business Insider, είναι το γεγονός ότι με βάση το Σύνταγμα, το Πουέρτο Ρίκο δεν μπορεί να κηρύξει πτώχευση. Κάποιοι εκτιμούν ότι η λύση θα απαιτήσει το Κογκρέσο να σχηματίσει μία ειδική επιτροπή, που θα επιβλέπει τον προϋπολογισμό του Πουέρτο Ρίκο, κάτι που θα ήταν ανεπιθύμητο για τον κυβερνήτη Παντίγια, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται το 2016.

 iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.