syriza keΛίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθούν προς ψήφιση τρεις προτάσεις, που τελικά έγιναν… δύο και εν τέλει πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία αυτή του κ. Τσίπρα για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το Σεπτέμβριο.

Τι είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας

Έκτακτο, ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβρη «που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα για την τακτική μας, για τους μεσο- και μακροπρόθεσμους στοχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές», πρότεινε από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να συμφωνήσουμε σήμερα το χρονοδιάγραμμα με το οποίο τα μέλη μας θα αναζητήσουν απαντήσεις», πρόσθεσε ενώ κατέθεσε εναλλακτικά πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή επί της άποψης που θεωρεί ότι «υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που περνάει μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας και ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου»

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι! είπε ο κ. Τσίπρας πετώντας το γάντι στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Αναψαν τα αίματα στην συνεδρίαση

Μόλις ολοκληρώθηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού ξεκίνησαν οι ομιλίες των μελών της κεντρικής επιτροπής, σε ιδιαίτερα έντονους τόνους. Μάλιστα το μέλος της κεντρικής επιτροπής Ρούντι Ρινάλντι παραιτήθηκε από μέλος της ΚΕ καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Ορισμένες από τις παρεμβάσεις νωρίτερα:

00:07 Τρεις προτάσεις προς ψήφιση

Η μία είναι για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, η δεύτερη για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο με απόφαση της ΚΕ για σύσταση επιτροπής που θα ετοιμάσει σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο, και η τρίτη πρόταση για διαρκές συνέδριο αρχές Αυγούστου.

23:44 Κορωνάκης: «Βασικός όρος για να συνεχίσουμε η ενότητα»

«Ομόφωνα πρέπει να καταλήξουμε ότι δεν αφήνουμε κανέναν και καμία σύντροφο/ισσα βορά σε όσους θέλουν να ξεσκίσουν οποιαδήποτε διαφορετική πρόταση. Πολύ αρνητικό γεγονός και μεγάλο πλήγμα για το κόμμα μας η παραίτηση των συντρόφων της ΚΟΕ από την ΚΕ. Πρέπει να βρούμε τρόπο να απολογήσουμε συνολικά ό,τι έχει συμβεί.

Αν καταλήξουμε στο να φύγει αυτός, να μείνει κάποιος άλλος, υλοποιούμε το σχέδιο του αντιπάλου. Πρέπει με όλη μας την ειλικρίνια να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε. Όσα συμβαίνουν σε Ευρώπη και Ελλάδα είναι πρωτοφανή και για αυτό χρειαζόμαστε πολύ λιγότερη βεβαιότητα στις τοποθετήσεις μας. Στη φάση στην οποία βρισκόμαστε είναι πιο χρήσιμο όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει αυτήν την στιγμή να παρουσιάζουμε τη μισή αλήθεια. Δημιουργεί συνθήκη πολυδιάσπασης η επιστροφή στο βασικό ιδεολογικό οπλοστάσιο του καθενός. Βρεθήκαμε μπροστά σε έναν απόλυτο, καθαρό, πραγματικό εκβιασμό. Δεν το αμφισβητεί κανένας. Είναι πραγματικό το ερώτημα πώς φτάσαμε στον εκβιασμό μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία. Πρέπει να μπούμε όλοι ο ένας στη θέση του άλλου, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Θεωρώ ότι το σχέδιο διεκδίκησης πολιτικής λύσης στην ευρωζώνη δεν ήταν λάθος. Είχε και κέρδη. Το #thisisacoup, το τράνταγμα της ευρωπαϊκής σοσιαλοδημοκρατίας, η στάση των Πρασίνων, ήταν στα κέρδη.

Γιατί να μην τα σκεφτούμε όλα αυτά νηφάλια, ενώ έχουμε πει όλοι σε όλους τους τόνους ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι δικό μας; Γιατί πρέπει να χωριστούμε σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς; Και όμως η Ευρώπη έχει αλλάξει. Είναι αντιδραστική αλλαγή η ταπείνωση μια χώρας που αντιστάθηκε. Δεν πρέπει να βγάλουμε γρήγορα και εύκολα συμπεράσματα. Η ευκολία που κινηθήκαμε οδήγησε σε ήττα όλων των σχεδίων που είχαμε μέσα στο κόμμα.

Το να βγάλουμε ψύχραιμα συμπεράσματα θα ήταν μια σπουδαία ανταπόδωση στους συντρόφους/ισσες που μας στάθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε σχέδιο απεμπλοκής άμεσα από τα μνημόνια.

Παρακολουθώντας τη διαπραγμάτευση, κυβέρνηση και κόμμα έχασαν σημαντικές ευκαιρίες παρέμβασης στην κοινωνία. Δεν οργανωθήκαμε για τον πόλεμο που είχαμε να δώσουμε, κάναμε λάθη, αλλά το βασικό είναι ότι δεν παίξαμε στο γήπεδό μας, μέσα στην κοινωνία. Όποια και αν είναι η συνέχεια αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Βασικός όρος να δεχτούμε ότι η ενότητά μας είναι βασικό προαπαιτούμενο για να συνεχίσουμε την αντίσταση. Αν ακυρώσουμε αυτό θα έχουμε κάνει ένα τραγικό λάθος και θα έχουμε στείλει ένα τραγικό μήνυμα έξω.

Ο δεύτερος όρος είναι ότι αυτό το κόμμα από τις συστατικές του Αρχές λέει πως ότι και αν συμβεί, στον αγώνα στο δρόμο θα βρίσκεται με τους από κάτω. Εμείς πρέπει να είμαστε εκεί και να οργανώνουμε κοινωνικές αντιστάσεις και τα δίκτυα αλληλεγγύης και αυτό δε γίνεται εφαρμόζοντας μνημόνια.

Ένας ξαφνικός θάνατος από έναν μακρόσυρτο έχουν μια διαφορά. Στο μακρόσυρτο αύριο ζεις. Αν πηγαίναμε σε άτακτη χρεοκοπία, ο κόσμος στον οποίο αναφερόμαστε θα έχανε πολλά από το επόμενο πρωί.

Τα λάθη που κάναμε δεν μπορούμε να τα ξανακάνουμε. Γιατί η συμφωνία μπορεί να μην κλείσει. Γιατί το πρόγραμμα μπορεί να μην βγαίνει. Άρα χρειαζόμαστε πολλά σχέδια.

Για αυτό χρειαζόμαστε έναν συντεταγμένο διάλογο, όχι μια πατ-κιουτ διαδικασία.

Το να διαφωνούμε επί της διαδικασίας δεν είναι καλό δείγμα για τη μετέπειτα πορεία.

Το διαρκές συνέδριο έχει πρόβλημα γιατί δεν εμπλέκει την κομματική βάση. Το έκτακτο συνέδριο βάζει όλο το κόμμα μέσα σε έναν ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον. Μην απαξιώνετε τι αποφάσεις μπορεί να πάρει ένα συνέδριο. Μπορεί να πάρει όλες τις αποφάσεις.  Ο διάλογος για το μέλλον της Αριστεράς στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, πρέπει να γίνει και με τους συντρόφους μας στην Ευρώπη. Δεν είναι μια απόφαση που θα βγάλουμε εμείς για όλους.

Προτείνω έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη, που δίνει τη δυνατότητα συγκροτημένου διαλόγου. Θα πρέπει να σταθούμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία και ανοχή μεταξύ μας, γιατί το καλό μπορεί να βγει αν μείνουμε όλοι μαζί, για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να βγούμε από τα μνημόνια, για να νικήσει η Αριστερά.

22:44  Σκουρλέτης: «Δεν υπάρχει λύση στα πλαίσια της εθνικής αναδίπλωσης»

«Το τελευταίο που μας χρειάζεται αυτήν την ώρα είναι εκφυλιστικά φαινόμενα. Δύο λέξεις στροβιλίζουν το μυαλό μου. Η λέξη αφέλεια και η λέξη βεβαιότητα. Μέγιστη αφέλεια η υποτίμηση των συσχετισμών και των δυσκολιών. Και πρέπει να σταθούμε αυτοκριτικά, γιατί το προηγούμενο διάστημα τα είχαμε υποτιμήσει. Το άλλο που έχει καταρρεύσει είναι οι βεβαιότητες. Διαψευστήκαμε ότι με στάση πληρωμών θα ανεβοκατέβαιναν τα χρηματιστήρια. Ότι θα λειτουργούσε η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Υπάρχουν αντιφάσεις. Υπάρχει ένας κόσμος που μας λέει προχωρείστε. Υπάρχει ένα σχέδιο που δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε. Με αντιφάσεις και διλλήματα θα προχωρήσουμε. Για την ώρα αποτρέψαμε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Αν έκανε τη διαπραγμάτευση ο Χατζηδάκης θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα; Απέναντι στη διεθνοποίηση των παραγωγικών σχέσεων που έχει πετύχει ο νεοφιλελευθερισμός, διεθνοποιημένη πρέπει να είναι και η απάντηση της Αριστεράς. Έχω τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει λύση στα πλαίσια της εθνικής αναδίπλωσης».

22:34 Δρίτσας: «Χωρίς fast-track κομματικές διαδικασίες, να συγκροτήσουμε το σχέδιο απεμπλοκής από αυτήν την ήττα»

«Χρειάζεται όλη η διαδικασία του κόμματος να μην αφήνει καμία χαραμάδα ώστε να αξιοποιούνται οι πολλές και ατομικές υπομονεύσεις που οι αντίπαλοι μας καθημερινά επιχειρούν.  Θέλω να ζητήσω από τον Πρόεδρο να μην επιμείνει στην τελική του πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα. Το κρίσιμο ζήτημα που έχουμε να απαντήσουμε είναι αν η ήττα και το αδιέξοδο που έχουμε φτάσει είναι πραγματικό ή όχι.

Κατά τη γνώμη μου η ήττα, το αδιέξοδο, η ομηρία είναι απόλυτες. Το γεγονός ότι η διαδρομή των τελευταίων χρόνων έχει φτάσει σε αυτή τη γραμμή συμβιβασμού, είναι το απόλυτο αδιέξοδο. Αυτό το τριετές πρόγραμμα είναι αδύνατον να το σηκώσει στις πλάτες της η αριστερά. Τα μνημόνια δεν ήταν μόνο οι εποπτευόμενες κατευθύνσεις, ήταν η αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση των δυνάμεων του κεφαλαίου. Είναι η διέξοδος της νεοφιλελεύθερης χρηματοπιστωτικής δικτατορίας, όχι της δικτατορίας του ευρώ.

Όμως δεν μπορούμε να ξεφύγουμε γιατί ακριβώς είμαστε ηττημένοι. Δεν είναι ο Σόιμπλε ή η Μέρκελ που μας εκβιάζουν, αυτούς τους παλεύουμε. Η ίδια η πραγματικότητα είναι που μας εκβιάζει, η πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την ήττα.

Πάρα πολλοί/ες ξεφεύγουμε από αυτήν την αδυσώπητη αλήθεια. Εγώ δεν μπορώ να ξεφύγω. Χωρίς fast-track κομματικές διαδικασίες, να συγκροτήσουμε το σχέδιο απεμπλοκής από αυτήν την ήττα. Θα έχει κόστος αυτή η διαδικασία. Θα χρειαστεί λαϊκή εντολή. Αλλά για να πάμε σε εκλογές θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις συνέπειες. Αν δεν κάνουμε αυτήν τη συζήτηση, ούτε απεμπλοκή θα έχουμε, ούτε ενότητα».

20:53 Παππάς: «Δεν πρέπει για τις αποφάσεις που θα λάβουμε, να φοβηθούμε την προσφυγή στα μέλη του κόμματος»

«Πλανάται στον αέρα μια αντίληψη ότι εκτός ευρώ δεν θα έπρεπε να λάβουμε εξίσου σκληρές αποφάσεις.  Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπήρχε εναλλακτική καθόλου. Υπήρχε η πρόταση Σόιμπλε εξόδου της χώρας με νέο δάνειο. Η πρόταση Σόιμπλε είναι σαφής και διατυπωμένη. Θέλει να κρατήσει τη Γερμανία με το ένα χέρι έξω από την Ευρώπη. Βεβαίως αλλάζει η Ευρώπη.

Το ΜΕΤΑ αντί να βγάζει ανακοινώσεις ενάντια στην κυβέρνηση, θα κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά συνδικάτα για να υπερασπιστεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις θέσεις της κυβέρνησης;  Αν όλοι θέλουμε να χτυπήσουμε τη διαπλοκή, να προχωρήσει άμεσα η προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν πρέπει για τις αποφάσεις που θα λάβουμε, να φοβηθούμε την προσφυγή στα μέλη του κόμματος».

20:27 Βούτσης: Να μην αποδράσουμε, να μην αποστασιοποιηθούμε, να μην παραδοθούμε

«Θα ήθελα να μιλήσω σήμερα και για την αποτίμηση σε σχέση με τα θέματα της διαπραγμάτευσης αυτούς τους έξι μήνες, αλλά και για πολύ μεγάλα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής.  Σήμερα όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.  Πράγματι να μην γραφτούνε, αλλά άρκετα πράγματα στα πρακτική. Γιατί ακούστηκαν λόγοι με επίχρισμα ενωτικό, αλλά μιλούσαν για μετάλλαξη ΣΥΡΙΖΑ και διασυρμό, για συνέχιση του μνημονιακού Σαμαρά κτλ, τα οποία δεν είναι καθόλου ενωτικά εν τέλει. Όλο αυτό το πάθος ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε γιατί νόμιζαν ότι έχουν απέναντι τους μια κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί;

Γιατί μπαίνει η ρετσινιά ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση; Και είναι αυτό ενωτικό; Γιατί αδικούμε αλλήλους;  Προφανώς δεν υπάρχει κανένας μονόδρομος, κανείς δεν είπε για μονόδρομο. Ακολουθούμε συστηματικά την πολιτική της αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων. Κανείς από εδώ δεν είπε ότι κυκλοφορούμε στο δρόμο και μας λένε ότι μας προδώσατε. Αυτά μπορούμε να τα συζητάμε μεταξύ μας, έξω όμως στον κόσμο, σήμερα το αίσθημα που υπάρχει είναι να στηριχτεί η κυβέρνηση της Αριστεράς με Πρωθυπουργό τον Αλέξη. Να μην αποδράσουμε, να μην αποστασιοποιηθούμε, να μην παραδοθούμε.

Ας είμαστε ειλικρινής μεταξύ μας: 250 δισ. ευρώ έχουν φύγει έξω ή είναι σε σεντούκια. Υπάρχουν δύο Ελλάδες. Η Ελλάδα που θέλουμε να εκφράσουμε, έχει ελάχιστες καταθέσεις η καμία. Η άλλη Ελλάδα θα έχει τα λεφτά να αγοράσει τα πάντα.

Αντί να ψηφιστεί η συμφωνία που έρχεται στις 20 Αυγούστου, η λύση είναι να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να πάμε στη στρατηγική του διαφορετικού νομίσματος; Αυτό είναι το ερώτημα. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Να αφουγκραστούμε τον κόσμο και να είμαστε δίπλα του. Η ευθύνη όλων μας είναι τεράστια και ζητώ από όλους και τον εαυτό μου να την αναλάβουμε».

20:05 Μερικά από τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Παναγιώτη Λαφαζάνη από το βήμα της ΚΕ:

  • Πρέπει από τα πρακτικά να αφαιρεθούν πράγματα, ότι δηλαδή το μυστικό plan b σημαίνει πραξικόπημα και ότι αν ίσχυαν αυτά που λέει κάποιος σύντροφός μας θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο
  • Κανείς δεν κρατάει κανένα αριστερόμετρο. Δεν υπάρχουν αριστερόμετρα.
  • Αυτό το κόμμα όλοι το έχουμε πονέσει και το κόμμα αυτό και το προηγούμενο απ’ αυτό, δηλ. το ΣΥΝ και τα έχω πονέσει πολύ, παρά το ότι ήμουνα διαφωνών.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ενότητα για να πάει μπροστά η χώρα, για να πάει μπροστά η Αριστερά, γι αυτό κάποιοι δίνουμε τη μάχη. Για να μη πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό τέλμα.
  • Θα οδηγηθούμε σε εξευτελισμό αν θεσμοθετήσουμε τη μνημονιακή πολιτική και αν συνομολογήσουμε ένα τρίτο μνημόνιο. Έχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό, δεν υπάρχει δημοκρατία.
  • Στην πραγματικότητα αν θέλουμε να ορίσουμε το πολίτευμα μας έχουμε δικτατορία του ευρώ. Επικρατεί ο ευρωμονόδρομος, δεν έχουν σημασία τα δημοψηφίσματα και το ερώτημα είναι θα το ανεχτούμε;
  • Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία που έχω ακούσει ποτέ, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Βεβαίως η εναλλακτική λύση δεν είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία.
  • Υπάρχουν 35 δισ. Ευρώ σε χαρτονομίσματα και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για τη μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα. Και ποιος ξέρει πόσα αλλά υπάρχουν σε στρώματα και θυρίδες.

19:45 Λαφαζάνης για την πρόταση Τσίπρα: Πάλι δημοψήφισμα; Κάναμε και πήραμε 62%

Δηκτική απάντηση στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εσωκομματικό δημοψήφισμα έδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε σύντομη παρέμβαση που πραγματοποίησε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πόσα δημοψηφίσματα θα κάνουμε πια, κάναμε και πήραμε 62%» σχολίασε λακωνικά ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.

19:06  Γ. Μηλιός: Το κόμμα να συζητήσει και να τοποθετηθεί σε διαρκές συνέδριο 
Η λιτότητα δεν είναι λάθος, είναι δημιουργική καταστροφή. Συγκεντρώνει πλούτο σε λίγα χέρια και δημιουργεί προϋποθέσεις για να αρχίσει ένας νέος κύκλος συσσώρευσης. Η λιτότητα είναι ορθή πολιτική για το κεφάλαιο.

Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να περάσει. Το κόμμα να συζητήσει και να τοποθετηθεί σε διαρκές συνέδριο.

19:00  Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δε γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία
Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ είναι ιστορικής σημασίας και υπαρξιακής διάστασης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσδιορίζει την ευθύνη μας απέναντι σε κοινωνία, λαό και ιστορία από εδώ και πέρα.

Μια τέτοια ημέρα δεν μπορεί η συλλογικότητα να σφυρίζει αδιάφορα.

Δε διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σε 14 ημέρες τρία κατεπείγοντα και να ετοιμάζεται να φέρει μια εξουθενωτική συμφωνία.

Δε γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία.

Να θυμόμαστε από που ερχόμαστε: “Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς”, είπαμε.

“Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα”, είπαμε. “Για να πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση”, είπαμε και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα για να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός.

“Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος”, είπαμε και δεν μπορούσαμε να εννοούμε κάτι διαφορετικό απ’το ότι θα υπερασπιστούμε το λαό μας και το άρθρο 114 του Συντάγματος.

“Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι”, είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στο “the game is over” του Τουσκ.

Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από το συλλογικό υποκείμενο, τον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη νομιμοποιήση να ψηφίσει το νέο μνημόνιο.

Μπορεί η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει άλλο πρόγραμμα από αυτό με το οποίο εκλέγηκε; Όχι.

Θα βρει η κυβέρνηση τον τρόπο να προστατέψει την κοινωνία από τα μέτρα του μνημονίου; Όχι.

Μπορεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διαφθορά όταν ήδη με τα προαπαιτούμενα αναγκάστηκε να διατηρήσει στη θέση του τον διωκόμενο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ και να εξυπήρετησει τις τράπεζες με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έναντι των πολιτών; Όχι.

Όλα αυτά τα όχι μπορούν να συγκροτηθούν σε ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, πριν αλυσοδεθεί η χώρα σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Θα έπρεπε να δουλεύουμε ήδη συλλογικά και συντεταγμένα προς την αντίθετη (του μνημονίου) κατεύθυνση.

Η ΚΕ να αποφασίσει διαρκείς συνεδριάσεις όλων των οργάνων μας και συστράτευση για να αποτρέψουμε αυτό που δε θα μπορούμε εκ των υστέρων να αποφύγουμε

17:24  Ν. Βαλαβάνη: Γιατί αφέθηκε αυτή η εκστρατεία στοχοποίησής μου να ξεδιπλωθεί τόσο ανενόχλητα; 
Ποτέ δεν έχω μιλήσει σε ένα συνέδριο από το βήμα για ζήτημα προσωπικό μου. Ποτέ δεν έβαλα για συζήτηση κάτι που δεν είναι πολιτική άποψη.

Σήμερα όμως πρέπει να μιλήσω για ένα υποτιθέμενο προσωπικό μου θέμα.

Πρόκειται τελικά για προσωπικό ζήτημα η διαστρέβλωση και διαπόμπευση που έχω υποστεί από εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ;

Γιατί αφέθηκε αυτή η εκστρατεία στοχοποίησής μου να ξεδιπλωθεί τόσο ανενόχλητα; Γιατί αφέθηκα χωρίς δημόσιες παρεμβάσεις με εξαίρεση τις παρεμβάσεις Ζ. Κωνσταντοπούλου και Θ. Καρτερού, που τους ευχαριστώ; Με αφήσατε συντρόφισσες/οι να τα βγάλω πέρα μόνη μου.

Ζητώ σήμερα τη δημόσια συμπαράσταση όλων σας.

17:13  Ν. Ηλιόπουλος: Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε μια κλειστή κεντρική επιτροπή, αλλά έχουμε δημοσιογράφους, δείχνει ότι ακόμα δε θέλουμε να γίνουμε σοβαροί για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα.

Χθες, αποδείχτηκε ακόμα μια φορά πόσο επικίνδυνος είναι ο Γ. Πανούσης, αφού για να πει αυτήν την ανακρίβεια για τους συλληφθέντες ο σύντροφος Αλ. Τσίπρας, μάλλον κάποιος του το είπε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δε γίνεται να έχουμε επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας τον κ. Χουλιαράκη, ο οποίος είναι πιο τρόικα και από την τρόικα. Δε δίνεις έτσι αυτήν τη μάχη.

Όσο αυταπάτη είναι να λέμε ότι θα μας δώσουνε μια καλή συμφωνία, άλλο τόσο αυταπάτη είναι να λέμε ότι αυτή η Ευρωζώνη θα δώσει μια καλή συμφωνία εξόδου στην Ελλάδα.

17:06  Β. Κατριβάνου: Ο εκβιασμός από τη διαπραγμάτευση μεταφέρθηκε και μέσα στο κόμμα
Δεν έχω δει κανέναν εδώ να πει ότι νιώθει καλά.

Αφεθήκαμε οι βουλευτές στη Βουλή να αποφασίσουμε δίχως καμία συλλογική απόφαση. Χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια και δεν είχαμε καμία συλλογική διαδικασία να δούμε τι θα αποφασίσουμε.

Συγχρόνως όταν ψηφίσαμε αυτό, έξω γίνονταν συλλήψεις, συνδικαλιστών, μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Ροσινάντε. Για αυτό έχουμε ευθύνη.

Η ήττα ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση, αλλά ήταν και μέσα στο κόμμα. Ο εκβιασμός από τη διαπραγμάτευση μεταφέρθηκε και μέσα στο κόμμα.

Είναι σημαντικό να κάνουμε έκτακτο συνέδριο. Και ο λόγος που δε λέω να κάνουμε δημοψήφισμα ή διαρκές εδώ και τώρα είναι γιατί δε θα επιτρέψουν να κουβεντιάσουμε, αλλά θα είναι για να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας.

Έκτακτο συνέδριο, για να δούμε τι λένε οι οργανώσεις και τα μέλη μας. Όχι ξεκαθαρίσματα, αλλά είναι η τελευταία μας ευκαιρία για μια συζήτηση και μια συλλογική απόφαση.

16:59  Γ. Σακελλαρίδης: Η αλληλεγγύη σε όσους βάλλονται είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μιλάμε για την ενότητα 
Σωστά ασκείται κριτική στα μέτρα αυτού του μνημονίου. Κανείς από όσους ψήφισαν δεν πιστεύει ότι είναι για το συμφέρον της εργατικής τάξης.

Δεν είναι τρομολαγνεία όμως τα ενδεχόμενα που βλέπαμε ανοιχτά μπροστά μας εκεί που είχε φτάσει η διαπραγμάτευση. Αυτό που είχε σημασία ήταν οι υλικές συνέπειες, αλλά και άλλες συνέπειες που θα είχαμε αν δεν ψηφίζαμε αυτήν τη συμφωνία.

Στο όνομα ποιουνού υπογράφηκε αυτή η συμφωνία; Στο όνομα του Σόιμπλε, των τραπεζών; Στο όνομα των εργαζόμενων πήραμε την απόφαση σαν κυβέρνηση να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία.

Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα: Είμαστε όλοι με την ενότητα. Δεν μπορείς όμως να την επιβάλλεις, αλλά μπορείς να φτιάξεις τις συνθήκες που θα την περιφρουρήσουν.

Δεν μπορώ να ανεχτώ να απειλούνται σύντροφοι/ισσες και να αποκαλούνται “συμμορία της δραχμής”. Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μιλάμε για την ενότητα.

16:39  Χρ. Καραγιαννίδης: Η απεμπλοκή, ο σχεδιασμός και το συνέδριο, είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει συνθετικά
Διακρίνω στην ηγεσία μια δυσκολία να παραδεχθεί το προφανές: Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης είναι μια συντριπτική ήττα της βεβαιότητας ότι στην Ευρωζώνη κατοικοεδρεύει η δημοκρατία και η αλληλεγγύη.
Το να προσβάλλουμε ανθρώπους που έχουν δώσει τόσα χρόνια τις δυνάμεις τους, την ψυχική τους υγεία κτλ μιλώντας για κόμμα βαρίδι, δεν το δέχομαι.
Το να μιλάμε για χαμηλούς τόνους και να μην το κάνουμε, δεν έχει νόημα. Η ενότητα δεν είναι ευσεβής πόθος αλλά πολιτική πρακτική. Το ξεκατίνιασμα συντρόφων σε τηλεοπτικά κανάλια, ορισμένων συντρόφων που έχουν πιάσει στασίδι τους τελευταίους έξι μήνες, δεν μπορεί να συνέχιστει.
Δεν υπάρχουν τσάμπα μάγκες, ούτε προδότες. Τους συντρόφους μου που έχουμε αγωνιστεί τόσα χρόνια, και αν ψήφισαν ΝΑΙ, δεν τους ξεχωρίζω από τη μία μέρα στην άλλη.
Σε περίπτωση που δεν δεχτούμε τώρα τη συμφωνία, έχουμε εναλλακτικό σχέδιο; Σε περίπτωση που σε έξι μήνες βρεθούμε στο ίδιο σημείο, θα έχουμε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο; Αυτό το σχέδιο είχες υποχρέωση να το έχεις ήδη.
Στο συνέδριο που θα γίνει το Σεπτέμβριο να σκιαγραφήσουμε ένα τέτοιο σχέδιο.
Δε γίνεται να κρεμάνε τα κανάλια το σύντροφο Βαρουφάκη και το κόμμα να μη βγάζει ανακοίνωση.
Η απεμπλοκή, ο σχεδιασμός και το συνέδριο, είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει συνθετικά.

16:27  Γ. Σαπουνάς: Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ήττα, μέρος της οποίας δεν ανατάσσεται
Ραγίζει η Ευρώπη; Απαντώ ευθέως, ασφαλώς και ραγίζει. Ραγίζει μέσα από τις αντιθέσεις της και μέσα από τα ραγίσματά της ξερνάει βαρβαρότητα.
Τι ελέγχει η κυβέρνηση σήμερα; Ελέγχει τη ΓΓ Εσόδων, ελέγχει τις τράπεζες, ελέγχει τον Στουρνάρα; Βιώνουμε συνθήκες περιορισμένης κυριαρχίας. Και θέλουμε εμείς να κυβερνήσουμε σε τέτοιο πλαίσιο;
Από αυτά πρέπει να απεγκλωβιστούμε. Ποια κυβέρνηση να μη χάσουμε, αν ισχύουν κατά ελάχιστο αυτά που είπαμε πριν;
Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αυτήν την κατάσταση και να μην ψηφίσουμε αυτό το μνημόνιο.

16:19  Ρ. Σβίγκου: Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη
Πορευτήκαμε με βεβαιότητες που διαψεύστηκαν:
1. Ότι μπορει η κυβέρνηση της αριστεράς να φέρει τα πάνω κάτω στον ευρωπαϊκό συσχετισμό
2. Ότι η συμμαχία με τις χώρες του νότου μπορεί να ανατρέψει τη λιτότητα
3. Ότι μια διαπραγματευση όπως αυτή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να τελειώσει μια για πάντα το μνημόνιο
Δεν υπάρχουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το κοινό μας σπίτι.

16:09  Σπ. Τζόκας: Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση αν και όφειλε να υπάρχει – Η συμφωνία είναι προϊόν εκβιασμού και η στρατηγική μας επιλογή μας απέτυχε
Η συμφωνία είναι αναποτελεσματική, όπως εμμέσως πλην σαφώς λέει και ο πρόεδρος, και δύσκολα εφαρμόσιμη. Αν δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση, θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση εξόδου στο άμεσο μέλλον, δύσκολο το εγχείρημα αλλά καλύτερο από την υπάρχουσα φυλακή.

15:58  Ε. Πορτάλιου: Οδυνηρή ήττα που επισφραγίζεται με το τρίτο μνημόνιο – Η ηγεσία επιχειρεί να θέσει στο περιθώριο τις διαφορετικές απαντήσεις
Ναι, υπήρχε άλλος δρόμος, με επώδυνες συγκρούσεις και μεγάλα ρίσκα, ο δρόμος της δημοκρατίας στο κόμμα και της εναντίωσης σε κλειστά κέντρα, ο δρόμος της συμμετοχής των πολλών, των λαϊκών τάξεων. Ο δρόμος της ταξικής ανάλυσης των συσχετισμών και της γνώσης των σχεδίων «διάσωσης».

15:39  Γ. Αλμπάνης: Μεγάλη στρατηγική ήττα της κυβέρνησης που δεν εκτέλεσε το βασικό στόχο της εξόδου από το μνημόνιο 
Στρατηγική ήττα και για το κόμμα, αποδείχθηκε ότι δεν είναι εφικτή η έξοδος από τη λιτότητα με την παραμονή στην ευρωζώνη. Αποδείχθηκε ότι ο αγώνας για τη λαϊκή απελευθέρωση έχει προϋπόθεση θυσίες από μία πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου. Πραγματικός ο εκβιασμός, θα μας διέλυαν όντως το τραπεζικό σύστημα. Μπορείς να υπογράχεις μία συνθηκολόγηση, δεν σε υποχρεώνει τίποτα να εφαρμόσεις εσύ το περιεχόμενο του πραξικοπήματος. Πρέπει να σχεδιάσουμε την απεμπλοκή από αυτήν την κατάσταση το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση δεν είναι μέσο αλλά αυτοσκοπός για την Αριστερά. Να δώσουμε ευκαιρία σε κοινό βηματισμό, έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη για όλες τις απόφάσεις, μέχρι τότε όχι πειθαρχικές ποινές για τους βουλευτές μας.

15:32  Γ. Μπαλάφας: Το ερώτημα είναι αν μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες η Αριστερα
Αν σου δίνει την εμπιστοσύνη ο λαός πρέπει να κάνεις το καλύτερο δυνατό και να μη διευκολύνεις την παλινόρθωση των δυνάμεων της αντίδρασης. Το βασικό κριτήριο αν πορεύόμαστε καλώς είναι ο κόσμος, οι υποτελείς τάξεις οι οποίες δείχνουν στήριξη και κατανόηση. Οι αποφάσεις έλεγαν εκτός από «καμία θυσία για το ευρώ» και «καμία αυταπάτη για τη δραχμή».

15:24  Α. Νταβανέλος: Απαιτώ από το Μαξίμου, να ασκήσει τη δύναμη που έχει για να τσακίσει το ρουλεμάν που επιτίθεται σε συντρόφους όπως ο Βαρουφάκης η Κωνσταντοπούλου κ.α.
Αυτή τη συμφωνία οι διεθνείς καπιταλιστές και το ντόπιο καθεστώς τη φορτώνου σε εμάς, όπως στο παρελθόν έκαναν με τους σοσιαλδημοκράτες. Έτσι θέλουν να τσακίσουν το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η εναλλακτική προβλεπόταν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με μέτρα όπως αυτά που περιγράφαμε στη Θεσσαλονίκη και με μονομερείς ενέργειες (υπό το σύνθημα «καμία θυσία για το ευρώ»).

15:14  Ρ. Ρινάλντι: Είναι η τελευταία φορά που μιλάω σε αυτό το όργανο αυτό – Το κόμμα έρχεται να συσκεφθεί κατόπιν εορτής, δεν μπορώ να υποστηρίζω αυτήν την πορεία όντας στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος
Εν λευκώ η κυβέρνηση και το Μαξίμου θα συνεχίσουν αυτά που έχουν αποφασίσει και η Αριστερα θα συσκεφθεί το Σεπτέμβρη. Ο κόσμος βιώνει με τρομερό τρόπο την τεράστια καταστροφή. Πίστεψε αυτά που του είπαμε και μιλάμε όλοι για ήττα. Να προβληματιστούμε για το τι λείπει από την προσπάθεια, πληγώθηκε η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το λαό. Αυτά που υπογράψαμε οδηγούν σε μετάλλαξη του εγχειρήματός μας. Παραιτούμαι από την Κεντρική Επιτροπή.

Ο κ. Ρινάλντι ανέβασε τους τόνους, απευθυνόμενος στον εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, για την αποστροφή του σχετικά με την τιμή των μακαρονιών, απαιτώντας περισσότερο σεβασμό στον κόσμο που «βιώνει με τρομερό τρόπο την κρίση».

Ανέφερε ότι «άλλα είπαμε στον λαό», προσθέτοντας ότι «πληγώθηκε η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό».

Επισήμανε ότι με αυτά που υπέγραψε και ψήφισε η κυβέρνηση, το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί, τόνισε την αναγκαιότητα αποσόβησης της επερχόμενης καταστροφής, πρόσθεσε ότι «προσυπογράφουμε το βάθεμα της υποτέλειας που δεν είναι δουλειά της αριστεράς» και κατέληξε λέγοντας θα είμαστε παρόντες στα κινήματα.

15:11  Γ. Θεωνάς: Η ΚΕ έπρεπε να συγκληθεί αρκετά νωρίτερα – Η συμφωνία εγείρει ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας
Δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι η ελληνική αντιπροσωπεί και ο πρωθυπουργός έδωσαν ένα σπουδαίο αγώνα ανεξάρτητα από το ότι δεν κατάφεραν να έχουν το αποτέλεσμα που ήθελαν οι ίδιοι και ο ελληνικός λαός. Η μικρή Ελλάδα με τον αγώνα αυτό έγινε παράγοντας στήριξης των λαϊκών κινημάτων στη Νότια Ευρώπη και όχι μόνο. Να μην ανατραπεί η κυβέρνηση της Αριστεράς.

15:02  Π. Λάμπρου: Να μη μετατραπεί η συνθηκολόγηση σε πολιτική μας, να μην ακολουθήσουμε την λογική του μονοδρόμου όπως οι αντίπαλοί μας
Πράγματι δεν είχαμε την πρόταση της εξόδου ή κάποιας εναλλακτικής αλλά στην πρότασή μας επίσης δεν υπήρχε το τρίτο μνημόνιο. Δεν πρέπει να αποδράσουμε από τις ιστορικές μας ευθύνες αλλά ούτε και από τις ιδέες και το πρόγραμμα της Αριστεράς. Έκτακτο συνέδριο με ευκαιρία στην ενότητα και τη σύνθεση, δεν είμαι υπέρ ούτε ενός διαρκούς συνεδρίου στις επόμενες ημέρες με σφραγίδα στο διχασμό ούτε υπέρ ενός δημοψηφίσματος το οποίο δεν δίνει καμία δυνατότητα στη σύνθεση.

14:42  Ν. Φίλης: Ο χάρτης δεν μας επιτρέπει να είμαστε εκτό από αυτήν την κακή ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση
Δεν μπορούσαμε να έχουμε μυστικό plan b, θα ήταν πραξικόπημα. Η συζήτηση για το πως θα προχωρήσει η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την Αριστερά του 21ου αιώνα.

14:34  Κ. Ήσυχος: Οφείλουν απαντήσεις οι σ/φοι που υπηρέτησαν τη διαπραγμάτευση και όσοι συνέταξαν το προεκλογικό πρόγραμμα
Δεν μπορεί να λέμε ότι ήταν μαξιμαλιστική η πολιτιή του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Σχέδιο συντεταγμένης απεμπλοκής της χώρας.

14:25  Αρ. Μπαλτάς: Ο πρώτος πόλεμος στο κέντρο της παγκοσμιοποίησης με όπλα δημόσιες συχνότητες, τράπεζες και ΑΤΜ
Το μικρό που κερδίσαμε σε σχέση με τη συμφωνία Τουσκ, δεν είναι αμελητέο. Ο πόλεμος είναι παρατεταμένος, ανοίξαμε ρήγμα ανεπούλωτο στην ευρωζώνη.

14:14  Σ. Παπαδόγιαννη: Προτείνουμε διαρκές συνέδριο – Μνημονιακή η συμφωνία, έχει όρους εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας και μεγαλώνει την ύφεση

Left

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.