ΜΕ ΑΥΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ
lafazanis
Τον Βλαντιμίρ Λένιν και μία επαναστατική εφημερίδα της τσαρικής Ρωσίας θυμήθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην

ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας.

Στην εκδήλωση για τα πέντε χρόνια της Iskra, της ιστοσελίδας που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, ο κ. Λαφαζάνης εξήγησε πως το όνομα του site σημαίνει στα ρωσικά «σπίθα». «Και η Iskra ήταν η πρώτη επαναστατική εφημερίδα του Λένιν στα σκληρά τσαρικά χρόνια της Ρωσίας, η οποία δικαίωσε πλήρως τον τίτλο της», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, εξηγώντας ότι από εκεί πήρε το όνομά της και η ιστοσελίδα.

Η συγκεκριμένη πολιτική εφημερίδα ιδρύθηκε ως το επίσημο όργανο του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος των Εργαζομένων. Το σύνθημά της ήταν «Από τη σπίθα θα ανάψει η φωτιά». Αρχικά τη διαχειριζόταν ο Βλαντιμίρ Λνιν. Η πρώτη της έκδοση κυκλοφόρησε στη Λειψία, την 1η Δεκεμβρίου του 1900. Αλλες εκδόσεις βγήκαν στο Μόναχο (1900-1902) και στη Γενεύη από το 1903. Οταν ο Λένιν ήταν στο Λονδίνο (1902-1903), η εφημερίδα έβγαινε από ένα μικρό γραφείο. Το 1903, μετά από τη διάσπαση του κόμματος, ο Λένιν αποχώρησε και η εφημερίδα πέρασε στον έλεγχο των Μενσεβίκων και συνέχισε να εκδίδεται έως το 1905.


iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.