Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στατιστικά στοιχεία και αποτίμηση συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για το Α’ εξάμηνο του 2015

23 Ιουλίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

αστυνομιαΑφορούν σε στατιστικά στοιχεία και δείκτες εγκληματικότητας αδικημάτων του κοινού εγκλήματος, κατά της Οικονομίας, παράνομης διακίνησης μεταναστών,

συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων, καθώς και απολογισμού της αστυνομικής ανταπόκρισης.

Στις βασικές κατηγορίες αδικημάτων (ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες), καταγράφονται διακυμάνσεις που σχετίζονται με «ποιοτικές» διαφοροποιήσεις

Από την ανάλυση των στοιχείων παρατηρείται μετατόπιση στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί αισθητά    

Ειδικότερα, σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2014, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε Τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ., πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., Σούπερ Μάρκετ, καταστήματα ψιλικών και πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ περισσότερες καταγράφονται σε οικίες, καταστήματα και ταξί

Αντίστοιχα, στις κλοπές – διαρρήξεις, λιγότερες καταγράφονται σε οικίες και από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ενώ περισσότερες σε καταστήματα

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις βιασμού κατά 23,8%, λαθρεμπορίου κατά 26,7%, νομοθεσίας περί όπλων κατά 24,9%, πλαστογραφίας κατά 21,1% και σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 28,6%, ενώ αύξηση κατά 30% παρατηρείται στα περιστατικά επαιτείας

Ως αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης, συνελήφθησαν συνολικά (137.148) άτομα, για διάφορα αδικήματα, έναντι (60.477), το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι
Η Ελληνική Αστυνομία, συνεπής στην αρχή της ανοιχτής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης του πολίτη, δημοσιεύει στατιστικά, απολογιστικά στοιχεία του Α’ εξαμήνου του έτους 2015, σχετικά με το περιβάλλον ασφάλειας της χώρας, καθώς και τη συνολική αστυνομική ανταπόκριση, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα Police On Line.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του 2010, για πρώτη φορά, η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτυπώνει ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με το νέο αυτό τρόπο καταγράφονται καθημερινά, μέσω του συστήματος Police On Line, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική Υπηρεσία της χώρας.

Στον απολογισμό που δημοσιοποιείται, περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία των βασικών μορφών εγκληματικότητας, αναλυτικά και ανά κατηγορία αδικήματος, καθώς και τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, εξαρθρώσεις εγκληματικών ομάδων).

Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις εγκληματικές συμπεριφορές, που στρέφονται κατά της Οικονομίας και της Δημόσιας Περιουσίας, για την παράνομη μετανάστευση, την αστυνομική δραστηριότητα στα θέματα της οδικής ασφάλειας, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεντρώσεις, πορείες και λοιπές εκδηλώσεις (αριθμός αστυνομικών που διατέθηκαν κ.λπ.).


Α. Γενική αξιολόγηση δεικτών εγκληματικότητας – περιβάλλοντος ασφάλειας

Σε γενικές γραμμές, το Α’ εξάμηνο του 2015, καταγράφονται διακυμάνσεις στη συχνότητα διάπραξης συγκεκριμένων αδικημάτων, που παρουσιάζουν επιμέρους αυξομειώσεις, με βάση τις τοπικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας.

Από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων, στις κατηγορίες των αδικημάτων των ληστειών και των κλοπών – διαρρήξεων, παρατηρείται μετατόπιση στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές – διαρρήξεις σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί αισθητά.    
Ειδικότερα, σε όλη την Επικράτεια, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε Υποκαταστήματα Τραπεζών, ΕΛ.ΤΑ., πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., Σούπερ Μάρκετ, καταστήματα ψιλικών και πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ περισσότερες καταγράφονται σε οικίες, καταστήματα και ταξί. Αντίστοιχα, στις κλοπές – διαρρήξεις, λιγότερες καταγράφονται σε οικίες και από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ενώ περισσότερες σε καταστήματα.

Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το χρονικό διάστημα του Α’ εξάμηνου του 2015 συνελήφθησαν συνολικά (137.148) άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, (40.031) ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ.

Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν (167) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν (21.227) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Επίσης, το περασμένο εξάμηνο, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα (147) άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά και Διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Αξιοσημείωτη είναι ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού.

Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, επισημαίνεται η συνολική μείωση των ατυχημάτων στην Επικράτεια. Συγκεκριμένα, το Α’ εξάμηνο του 2015 καταγράφηκαν συνολικά (403) λιγότερα τροχαία (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά), σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Επίσης το Α’ εξάμηνο 2015, συνελήφθησαν (96.550)  άτομα να εισέρχονται παράνομα στα σύνορα της χώρας μας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν (11.699) επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους.

Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ένας μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα (39.246) αστυνομικοί διατέθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις (1.855) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Αναφέρεται ενδεικτικά η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, οι κοινοί έλεγχοι με άλλες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου, η συνδρομή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών φαινόμενων και άλλα συναφή θέματα.

Β. Στατιστικά Στοιχεία Εγκληματικότητας

Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθεί στατιστική απεικόνιση των αδικημάτων και αξιόποινων συμπεριφορών, που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις) με συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2014.

Ανθρωποκτονίες

Το Α’ εξάμηνο του 2015 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (50) ανθρωποκτονίες με πρόθεση, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν διαπραχθεί (52) ανθρωποκτονίες. Επίσης, διαπράχθηκαν (101) απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι (76) που είχαν καταγραφεί το Α’ εξάμηνο του 2014.

Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν (125) περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, επί συνόλου (151) περιπτώσεων, ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 82,5%.


Ληστείες

Το Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (2.203) ληστείες, έναντι (1.903) για το αντίστοιχο του 2014. Επίσης διαπράχθηκαν (163) απόπειρες ληστείας, έναντι (99), που είχαν καταγραφεί το Α’ εξάμηνο του 2014.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται ο κύριος όγκος των ληστειών, στη σύγκριση του Α΄ εξαμήνου του 2015 με το αντίστοιχο του 2014, καταγράφονται:

 • 203 έναντι 1.903 σε όλη την Επικράτεια
 • 648 έναντι 1.451 στην Αττική
 •   265 έναντι   228 στη Θεσσαλονίκη

Ως προς τα είδη των ληστειών που τελέστηκαν στην Επικράτεια κατά το Α’ εξάμηνο του 2015, παρατηρούνται επιμέρους διακυμάνσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ως εξής:

 

 • 18 λιγότερες σε Τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ.                          (14 έναντι 32)
 • 20 λιγότερες σε πρακτορεία Ο.Π.Α.Π.                          (23 έναντι 43)
 • 24 λιγότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών            (73 έναντι 97)
 • 11 λιγότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων                (32 έναντι 43)
 • 23 λιγότερες αρπαγές τσαντών                               (142 έναντι 165)
 • 53 περισσότερες σε οικίες                                       (465 έναντι 412)
 • 20 περισσότερες σε καταστήματα                           (125 έναντι 105)
 • 22 περισσότερες σε ταξί                                          ( 56  έναντι  34)

 

 

Αντίστοιχα στην Αττική, οι αυξομειώσεις καταγράφονται ως εξής:

 • 11 λιγότερες σε τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ.             (7 έναντι  18)
 • 19 λιγότερες σε πρακτορεία Ο.Π.Α.Π.              (21 έναντι  40)
 • 20 λιγότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών        (48 έναντι  68)
 • 11 λιγότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων             (20 έναντι   31)
 • 14 λιγότερες αρπαγές τσαντών            (125 έναντι 139)
 • 27 περισσότερες σε ταξί        (55  έναντι  28)
 • 18 περισσότερες σε οικίες           (299 έναντι 281)

Στη Θεσσαλονίκη, σε ορισμένες κατηγορίες ληστειών καταγράφηκαν: 

 • 7  λιγότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών               (8 έναντι 15)
 • 5 λιγότερες σε ταξί                                                         (1 έναντι  6)
 • 5 λιγότερες αρπαγές τσαντών                                        (6 έναντι 11)
 • 1 λιγότερη σε τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ.                                 (1 έναντι   2)
 • 12 περισσότερες σε καταστήματα                             (18 έναντι 6)
 • 5 περισσότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων               (7 έναντι  2)


Κλοπές – Διαρρήξεις

Το Α’ εξάμηνο του 2015 καταγράφονται περισσότερες κλοπές – διαρρήξεις  στην Επικράτεια και στην Αττική και λιγότερες στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2014.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των κλοπών και των διαρρήξεων, στη σύγκριση των πρώτων εξαμήνων του 2015 και 2014, καταγράφονται τα εξής: 

 • 329 έναντι 34.458 στην Επικράτεια
 • 227 έναντι 19.996 στην Αττική
 • 259 έναντι   5.372 στη Θεσσαλονίκη

Ως προς τα είδη κλοπών – διαρρήξεων που τελέστηκαν στην Επικράτεια, παρατηρούνται επιμέρους διακυμάνσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ως εξής:

 • 112 λιγότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα (7.415  έναντι  527)
 • 57 λιγότερες σε οικίες                                (11.263 έναντι320)
 • 707 περισσότερες σε καταστήματα (4.549 έναντι  842)
 • 6 περισσότερες σε Ιερούς Ναούς                     (192 έναντι    186)

Στην Αττική σε επιμέρους υποκατηγορίες κλοπών – διαρρήξεων, σημειώνονται τα εξής:

 • 281 περισσότερες σε οικίες (6.600 έναντι 319)
 • 444 περισσότερες σε καταστήματα   (2.575 έναντι 131)
 • 17 περισσότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα              (5.250 έναντι 233)
 • 49 περισσότερες με αρπαγές τσαντών                 (527  έναντι  478)
 • 6 λιγότερες από Ιερούς Ναούς                             (34  έναντι    40)

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται:

 •   308 λιγότερες σε οικίες                               (1.094 έναντι  402)
 • 238 λιγότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα                  (874 έναντι  112)   
 •   30 λιγότερες με αρπαγές τσαντών                   (39    έναντι    69)
 • 5 λιγότερες σε Ιερούς Ναούς                           (8    έναντι   13)
 • 101 περισσότερες σε καταστήματα                   (632   έναντι  531)


Κλοπές Τροχοφόρων

Οι κλοπές τροχοφόρων κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σε επίπεδο Επικράτειας. Έτσι, καταγράφηκαν φέτος (12.041) κλοπές τροχοφόρων, ενώ το Α’ εξάμηνο πέρσι είχαν καταγραφεί (12.025) κλοπές.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των κλοπών τροχοφόρων, στη σύγκριση του Α’ εξαμήνου του 2015 με το Α’ εξάμηνο του 2014, καταγράφονται τα εξής:

 • 041 έναντι 12.025 στην Επικράτεια
 • 543 έναντι   7.498 στην Αττική
 • 104 έναντι      970 στη Θεσσαλονίκη

Ως προς τα είδη κλοπών τροχοφόρων που τελέστηκαν στην Επικράτεια, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014, σημειώνονται:

 • 375 λιγότερες κλοπές μοτοσυκλετών           (4.180  έναντι 555)
 • 51 λιγότερες κλοπές φορτηγών                 (1.446  έναντι 497)
 • 29 λιγότερες κλοπές λοιπών οχημάτων         (251  έναντι    280)
 • 461 περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων         (5.011 έναντι 550)
 • 5 περισσότερες κλοπές μοτοποδηλάτων    (1.148 έναντι 143)

Επίσης, στην Αττική, οι αυξομειώσεις στις υποκατηγορίες που αφορούν τις κλοπές οχημάτων, καταγράφονται ως εξής:

 • 215 λιγότερες κλοπές μοτοσυκλετών   (2.553 έναντι 768)
 • 97 λιγότερες κλοπές μοτοποδηλάτων              (327  έναντι  424)
 • 39 λιγότερες κλοπές λοιπών οχημάτων            (157  έναντι  196)
 • 53 περισσότερες κλοπές φορτηγών                 (800  έναντι  747)
 • 343 περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων   (3.706 έναντι 363)

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται:

 • 128 περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων       (499 έναντι 371)
 • 16 περισσότερες κλοπές μοτοσυκλετών                 (318 έναντι 302)
 • 2 λιγότερες κλοπές μοτοποδηλάτων                     (92  έναντι   94)
 • 2 λιγότερες κλοπές λοιπών οχημάτων                    (6   έναντι     8)

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, κλιμακούμενες μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις βιασμών κατά 23,8% (48 έναντι 63), οι υποθέσεις λαθρεμπορίου κατά 26,7% (600 έναντι 819), οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 24,9% (2.349 έναντι 3.130), οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 21,1% (138 έναντι 175) και οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 28,6% (152 έναντι 213). Επισημαίνεται η αύξηση στα περιστατικά επαιτείας κατά 30% (1.355 έναντι 1.042).

Επιπλέον, λόγω της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης των αστυνομικών Υπηρεσιών, παρατηρείται αύξηση στις υποθέσεις – εξιχνιάσεις απάτης 22,6% (1.648 από 1.344), αρχαιοκαπηλίας 38,2% (47 έναντι 34) και κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων 14,5% (3.567 έναντι 3.115).


Γ. Παράτυπη Μετανάστευση

Το Α’ εξάμηνο του 2015 συνελήφθησαν συνολικά, από τις Αστυνομικές και τις Λιμενικές Αρχές, για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, (96.550) αλλοδαποί, ενώ το αντίστοιχο Α’ εξάμηνο του 2014 είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με την τελική αποτίμηση (24.471), καταγράφεται δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 294,6%.

Επιπλέον, το Α’ εξάμηνο του 2015 συνελήφθησαν (567) διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, ενώ το αντίστοιχο του 2014 είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με την τελική αποτίμηση, (554).
Η εθνικότητα των συλληφθέντων μη νόμιμων μεταναστών για το Α’ εξάμηνο του 2015, κατανέμεται ενδεικτικά, ως εξής:

Α’ εξάμηνο 2015 Υπηκοότητες συλληφθέντων μη νόμιμων μεταναστών

Αναλυτικά, ανά περιοχή, ο αριθμός των συλλήψεων των μη νόμιμων μεταναστών από Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές έχει ως εξής:
Τέλος, το Α΄ εξάμηνο του 2015, πραγματοποιήθηκαν (11.699) επιστροφές μη νόμιμων μεταναστών, έναντι (12.212) το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με την τελική αποτίμηση. Από αυτές, οι (8.812) περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω των προγραμμάτων αναγκαστικής επιστροφής και οι (2.887) μέσω των εθελούσιων διαδικασιών επιστροφής.


Δ. Στατιστική απεικόνιση της Αστυνομικής Ανταπόκρισης

Το Α’ εξάμηνο του 2015 συνελήφθησαν συνολικά (137.148) άτομα, έναντι (60.477), σύμφωνα με την τελική αποτίμηση του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι, για διάφορες παραβάσεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορούν στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της ληστείας, των κλοπών – διαρρήξεων, της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, της διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, στις καταδικαστικές αποφάσεις, κ.λπ.

Ειδικότερα οι συλληφθέντες, ανά κατηγορία αδικημάτων, κατανέμονται ως εξής:

Σημειώνεται ότι οι συνολικές συλλήψεις για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, καθώς και οι συλλήψεις για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών, έχουν πραγματοποιηθεί από Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές.
Επίσης, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, το Α’ εξάμηνο του 2015, οι Υπηρεσίες του Σώματος διαχειρίστηκαν υποθέσεις, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνολικά (147) άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν Ευρωπαϊκά και Διεθνή Εντάλματα Σύλληψης, καθώς και Ερυθρές Αγγελίες για διάφορα ποινικά αδικήματα.

Επιπλέον, το Α’ εξάμηνο του 2015, από τις έρευνες που διενήργησαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή μέσω της ενεργής συμμετοχής τους σε αυτές, εντοπίστηκαν σε εθνικό επίπεδο, συνολικά (621) πρόσωπα για τα οποία είχε δηλωθεί εξαφάνιση, ενώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο είχαν εντοπιστεί (55) εξαφανισθέντα άτομα.

Επίσης, εξαρθρώθηκαν συνολικά (167) εγκληματικές οργανώσεις και ομάδες, ύστερα από στοχευμένες αστυνομικές έρευνες και επιχειρήσεις, που αφορούν σε όλο το φάσμα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτές συγκαταλέγονται εγκληματικές ομάδες, που διέπρατταν ληστείες σε οικίες – καταστήματα, κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια, καθώς και σε οχήματα και πεζούς. Ακόμη, εξαρθρώθηκαν εγκληματικές σπείρες που διέπρατταν απάτες σε βάρος πολιτών, συχνά ηλικιωμένων, διακινούσαν μη νόμιμους μετανάστες, καθώς και σπείρες διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Ενδεικτικά:

 
Εξιχνιάστηκαν (21.227) υποθέσεις,
ύστερα από μεθοδικές και συστηματικές αστυνομικές έρευνες, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας, όπως εγκλήματα κατά της ζωής, της περιουσίας, υποθέσεις ναρκωτικών κ.λπ. αδικήματα.

Κατασχέθηκαν, στο πλαίσιο οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων και ελέγχων, μεταξύ άλλων, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και όπλων διαφόρων τύπων, καθώς και άλλα παράνομα αντικείμενα.

Παρατίθενται ενδεικτικά τα παρακάτω:

 • Κάνναβη: 763 κιλά περίπου
 • Ηρωίνη:   470 κιλά περίπου
 • Κοκαΐνη:  22 κιλά περίπου
 • Δενδρύλλια κάνναβης: 167
 • Ναρκωτικά δισκία: 523
 • Πιστόλια – περίστροφα, REPLICA, κρότου, κυνηγετικά όπλα: 341.


Δραστηριότητα Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας

Ιδιαίτερα θετική είναι η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας (Δ.Ο.Α) στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, με την πραγματοποίηση στοχευμένων και συστηματικών ελέγχων φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, όπως και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου, των παράνομων τυχερών παιγνίων, καθώς και για την καταπολέμηση του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος.

Αναλυτικά, κατά το Α’ εξάμηνο του έτους 2015 διενεργήθηκαν (127) έλεγχοι για την διαπίστωση παραβάσεων της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε καταστήματα, εταιρείες, ιατρεία κ.λπ.

Ειδικότερα, διενεργήθηκαν (16) έλεγχοι σε ιατρεία, σε (6) εκ των οποίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις και (111) έλεγχοι σε καταστήματα και λοιπές επιχειρήσεις/εταιρείες, σε (37) εκ των οποίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό προστίμων για τις ανωτέρω περιπτώσεις δεν δύναται να προσδιορισθεί καθώς τα πρόστιμα καταλογίζονται από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες (IKA/ETAM και Σ.ΕΠ.Ε.) και κατόπιν κοινοποιούνται στην Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τις επιτόπιες επιβολές προστίμων κατά την διενέργεια ελέγχων της Δ.Ο.Α. σε συνεργασία με κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), τα αναλογούντα πρόστιμα υπερβαίνουν το ποσό των (452.598) ευρώ.

Όσον αφορά στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας/ προστασίας, σχηματίσθηκαν αυτεπαγγέλτως (11) δικογραφίες και επιπλέον, περαιώθηκαν (10) δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Από τις ανωτέρω δικογραφίες, οι (4) κατέληξαν σε σύλληψη προσώπων στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ συνολικά προέκυψαν (54) κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι (11) συνελήφθησαν κυρίως για το αδίκημα της απάτης.

Αναφορικά με τον τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, το Α’ εξάμηνο του 2015, σχηματίσθηκαν αυτεπαγγέλτως (39) δικογραφίες, ενώ περαιώθηκαν (42) δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Από τις δικογραφίες αυτές, οι (15) κατέληξαν σε σύλληψη προσώπων στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Συνολικά προέκυψαν (108) κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι (27) συνελήφθησαν κυρίως για φορολογικές παραβάσεις και (2) συνελήφθησαν για χρέη προς το Δημόσιο, με συνολικό ύψος οφειλών  20.418.498,28 ευρώ.

Στον τομέα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, σχηματίσθηκαν αυτεπαγγέλτως (4) δικογραφίες και επιπλέον, περαιώθηκαν (3) δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Από τις δικογραφίες αυτές, οι (2) κατέληξαν σε σύλληψη προσώπων στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας (1 αυτόφωρο για λαθρεμπόριο τσιγάρων και (1) αυτόφωρο για λαθρεμπόριο καυσίμων). Συνολικά προέκυψαν (41) κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι (8) συνελήφθησαν.

Όσον αφορά τον τομέα αντιμετώπισης της Παράνομης Διακίνησης/ Νόθευσης Αγαθών και Παραεμπορίου (απομιμητικά προϊόντα), από την Δ.Ο.Α. σχηματίσθηκαν αυτεπαγγέλτως (3) δικογραφίες, με (2) από αυτές να καταλήγουν σε σύλληψη προσώπων στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Συνολικά προέκυψαν (2) κατηγορούμενοι, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν για αδικήματα όπως πλαστογραφία, απάτη, σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί σημάτων και νοθείας τροφίμων.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των παράνομων τυχερών παιχνιδιών, από τις έρευνες της Δ.Ο.Α το φετινό Α’ εξάμηνο, εντοπίσθηκαν (2) οργανωμένα παράνομα «μίνι καζίνο» και σχηματίστηκαν αυτεπαγγέλτως (2) δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας. Από τις ανωτέρω δικογραφίες προέκυψαν (16) κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι δεκατέσσερις (14) συνελήφθησαν.

Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν τα εξής: (56) πλήρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές με οθόνες κ.λπ., μονάδα SERVER  με (5) υποστηρικτικές κεντρικές μονάδες, οβάλ τραπέζι διενέργειας τυχερών παιγνίων με παιγνιόχαρτα, χρηματικό ποσό 440 ευρώ, καταγραφικό μηχάνημα με οθόνη, (3) μπουτόν και διαφανές πλαστικό δοχείο με λαχνούς.

Στον τομέα της αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, εντός του Α’ εξαμήνου του 2015, εξιχνιάστηκαν (3) υποθέσεις οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος και εξαρθρώθηκαν ισάριθμες εγκληματικές οργανώσεις.

Αναλυτικότερα εξαρθρώθηκαν:

Συγκεντρωτικά, οι δικογραφίες που διεκπεραίωσε η Δ.Ο.Α. το Α’ εξάμηνο του 2015, καθώς και οι κατηγορούμενοι και οι συλληφθέντες, ανά κατηγορία αδικήματος, αναλύονται στους δύο πίνακες που ακολουθούν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΑΙΩΜΕΝΕΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ Δ.Ο.Α. Α’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015 ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ (242§2 Κ.Π.Δ)
Διασπάθιση κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων 1 1  –
Χρηματοδοτήσεις Μ.Κ.Ο. 4  –
Καταπάτηση δημόσιας περιουσίας 1
Διαφθορά 8 1
Οικονομικά αδικήματα σε βάρος Δημοσίου/Ε.Ε. 2  –
Παράνομη διακίνηση ή νόθευση αγαθών και παρεμπόριο (απομιμητικά) 3 2
Παράνομος στοιχηματισμός τυχερών παιγνίων  – 1 1
Παραβίαση κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού – αγοράς 1  –
Λαθρεμπόριο καυσίμων 2 2 1
Λαθρεμπόριο τσιγάρων 1 1 1
Λαθρεμπόριο αλκοόλ  – 1
Φοροδιαφυγή φυσικών και νομικών προσώπων 42 39 15
Προστασία κοινωνικής ασφάλισης 10 11 4
Απάτες 8 2 1
Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες 7  –
Λοιπά αδικήματα ή άλλα Π.Κ. 3 1 1
ΣΥΝΟΛΟ 89 63 27
152

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ 2015
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ Δ.Ο.Α. ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ Δ.Ο.Α.
Διαφθορά 1 1
Παράνομη διακίνηση ή νόθευση αγαθών και παρεμπόριο (απομιμητικά) 2 2
Παράνομος στοιχηματισμός τυχερών παιγνίων 14 13
Λαθρεμπόριο καυσίμων 2 1
Λαθρεμπόριο τσιγάρων 39 7
Φοροδιαφυγή φυσικών και νομικών προσώπων 108 29
Προστασία κοινωνικής ασφάλισης 54 11
Απάτες 1 1
Περί αλλοδαπών 6
Λοιπά αδικήματα ή άλλα Π.Κ. 2 1
ΣΥΝΟΛΟ 223 72

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του Α΄ εξαμήνου του 2014, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομία δέχθηκε συνολικά (1.277) καταγγελίες για αδικήματα της αρμοδιότητάς της.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο λειτουργίας του Τηλεφωνικού Κέντρου 11012 καθώς και από σχετική αλληλογραφία, στη Δ.Ο.Α περιήλθαν (592) επώνυμες και  (685) ανώνυμες καταγγελίες.

Οι καταγγελίες αυτές ομαδοποιούνται, κατά γεωγραφική περιοχή και είδος παράνομης δραστηριότητας, εξετάζονται από επιτροπές αξιολόγησης και προωθούνται στα Τμήματα της Οικονομικής Αστυνομίας για περαιτέρω αστυνομική έρευνα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Δ.Ο.Α. πραγματοποίησε δύο σημαντικές συναντήσεις ευρωπαϊκής συνεργασίας. Συγκεκριμένα, διοργάνωσε στην Αθήνα συνάντηση, μεταξύ εκπροσώπων και φορέων των Ιταλικών και Ελληνικών Αρχών,  με θέμα την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, υλοποίησε ημερίδα, σε συνεργασία με στελέχη της Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Έρευνας της Ολλανδίας (Fiscal Information and Investigation Service of Netherlands, F.I.O.D.), με θεματικές ενότητες που αφορούσαν στη σημασία, τον στρατηγικό σχεδιασμό και τα αποδεικτικά στοιχεία της εξακρίβωσης αδικημάτων της οικονομίας.

Δραστηριότητα Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Στην αντιμετώπιση του διαδικτυακού εγκλήματος που εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους στον κυβερνοχώρο συνέβαλε ουσιαστικά, το A’ εξάμηνο του 2015, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναπτύσσοντας πλήθος δράσεων, αφενός στον τομέα της δίωξης των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού και αφετέρου στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών για ζητήματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Για την εκπλήρωση της αποστολής της, συνεργάστηκε με άλλες καθ’ ύλη και κατά τόπο αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ μεγάλος όγκος πληροφοριών διακινήθηκε από και προς τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και ειδικότερα την Εθνική Μονάδα Europol και το Τμήμα Διεθνών Οργανισμών – Interpol.
Αυξημένη εξάλλου, ήταν και η συμμετοχή εκπροσώπων της Υπηρεσίας τόσο σε διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL), όσο και σε συναντήσεις, συνέδρια και συνδιασκέψεις που διοργανώθηκαν από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετέχει ενεργά με εκπροσώπους της στη χάραξη και υλοποίηση της προτεραιότητας Cybercrime (Payment Card Fraud, Child Sexual Exploitation και Cyber Attacks) του European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats (EMPACT). Μάλιστα, στην υπο-προτεραιότητα Payment Card Fraud, η χώρα μας έχει αναλάβει τον πρώτο ρόλο (Leader) για το έτος 2015 στο Operational Action Plan, που αφορά δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού.

Επίσης, με αφορμή σχετική πρωτοβουλία της Europol, για τη διοργάνωση παγκόσμιων δράσεων αναφορικά με τη καταπολέμηση των απατών μέσω διαδικτύου στο χώρο των αερομεταφορών, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αστυνομικές υπηρεσίες των αερολιμένων της χώρας ξεκίνησε τη διαδικασία ελέγχου απατηλών αεροπορικών κρατήσεων σε 24ωρη βάση.

Σκοπός της εν λόγω διαδικασίας είναι η θωράκιση του ηλεκτρονικού εμπορίου από άλλες μορφές εγκληματικών δραστηριοτήτων (εμπορία ανθρώπων, παράνομη μετανάστευση, κ.ά.). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που εφαρμόζει σε 24ωρη βάση τη συγκεκριμένη διαδικασία, αναβαθμίζοντας την ασφάλεια του e-commerce.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης, στην αναβάθμιση του Κέντρου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού «Cyberalert», το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όπου εξειδικευμένοι αστυνομικοί της Υπηρεσίας διαχειρίζονται τις καταγγελίες των πολιτών, οι οποίες περιέρχονται στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω του πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 11188, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη θυρίδα ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της ψηφιακής εφαρμογής για φορητές συσκευές «Cyberkid».

Αναλυτικότερα:

α) Αντιμετώπιση διαδικτυακών εγκλημάτων

Στον τομέα της δίωξης των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού, το Α’ εξάμηνο του 2015, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκτέλεσε (882) Εισαγγελικές Παραγγελίες για Προκαταρκτική Εξέταση ή Προανάκριση, από όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της Χώρας.

Ο συνολικός αριθμός νέων υποθέσεων που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανήλθε σε (1.162), αριθμός που αναφέρεται στα νέα πρωτόκολλα που εκδόθηκαν, είτε επρόκειτο για νέα εισαγγελική παραγγελία, είτε για προανακριτικό υλικό, εγκλήσεις πολιτών κ.λπ.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χειρίστηκε, κατά περίπτωση, τις εξής υποθέσεις:

Όσον αφορά την αποτροπή αυτοκτονιών που εκδηλώθηκαν μέσω Διαδικτύου το Α’ Εξάμηνο του 2015, το σύνολο των (144) περιπτώσεων αποτυπώνεται στη συνέχεια ανά μήνα:
Από το σύνολο των δικογραφιών που προαναφέρθηκαν επισημαίνεται ότι οι (29) σχηματίσθηκαν κατόπιν καταγγελιών Φορέων Προστασίας Καταναλωτών, Οργανισμών, Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών, καθώς και καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου (e-shops).

Επίσης, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (Interpol & Europol), η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαχειρίστηκε (137) αιτήματα συνεργασίας. Τα αιτήματα αφορούσαν περιπτώσεις διακρατικών αστυνομικών ερευνών, που είχαν ως αντικείμενο κακουργηματικού χαρακτήρα ηλεκτρονικά εγκλήματα και αφορούσαν σε πορνογραφία ανηλίκων, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στις διαδικτυακές απάτες, στις υφαρπαγές στοιχείων και κωδικών πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις, πλατφόρμες και ιστοχώρους ηλεκτρονικών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Το Α’ εξάμηνο του 2015, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποδόθηκαν κατηγορίες σε (204) άτομα, στο πλαίσιο δικογραφιών τακτικής διαδικασίας, ενώ συνελήφθησαν συνολικά (18) άτομα για τα ακόλουθα αδικήματα:

Επίσης, από τη ΔΙ.Δ.Η.Ε. το Α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους διερευνήθηκαν (23) υποθέσεις όπου διαπιστώθηκε ότι χρήστες του Διαδικτύου παραβίασαν την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας ζώων.

 

β) Εκστρατείες Πρόληψης και Ενημέρωσης πολιτών

Τον Φεβρουάριο του 2015, διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Σε αυτό προσκλήθηκαν διακεκριμένοι επιστήμονες, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, ειδικοί στον τομέα του κυβερνοεγκλήματος και περίπου 700 μαθητές από σχολεία της Αττικής. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, μοιράστηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό. Πέρα από τους προσκεκλημένους, το Συνέδριο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και οι χρήστες του Διαδικτύου, μέσω συστήματος ζωντανής μετάδοσης (live streaming).

Επίσης, μνημόνια συνεργασίας με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπέγραψαν οι:

 • Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας και κοινών δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας απέναντι στα παιδιά και την ενημέρωσή τους σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο,
 • Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, με στόχο την προφύλαξη του εμπορικού κόσμου της χώρας, αλλά και των καταναλωτών από φαινόμενα διαδικτυακής απάτης και
 • Δήμος Μαραθώνα, προκειμένου να επιτευχθεί στοχευμένη ενημέρωση 30.000 κατοίκων, παιδιών, γονέων, εμπόρων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, τουριστικών επιχειρήσεων κ.α. σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Όσον αφορά την καινοτόμο εφαρμογή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «CYBERKID» για φορητές συσκευές (smartphones&tablets), βραβεύτηκε:

 • στο Mobility Forum & Apps Awards 2015 με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη εφαρμογή όσον αφορά την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη» (Best Social and Economic Development App),
 • στα Mobile Excellence Awards 2015 με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Μη κερδοσκοπικές υπηρεσίες μέσω κινητών τηλεφώνων» (Mobile Non-Profit Services).

Επίσης, συνεχίστηκαν οι ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, όπου οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ασφαλή περιήγηση στο Διαδίκτυο και την προστασία από απειλές ηλεκτρονικής φύσης. Κατά το Α’ εξάμηνο του 2015 πραγματοποιήθηκαν περίπου (40) ημερίδες σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  περιήλθαν περίπου (120) προσκλήσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τη συμμετοχή Αξιωματικών της σε εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και με τη χρήση του συστήματος τηλεδιασκέψεων του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο και προστασίας από τις απειλές στον ψηφιακό κόσμο.

Έτσι, για το σχολικό έτος 2014–2015, κάθε Τρίτη και Πέμπτη εξειδικευμένοι Αξιωματικοί της ΔΙ.Δ.Η.Ε. συνδέονταν μέσω Διαδικτύου με σχολεία σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιούσαν ενημέρωση δίωρης διάρκειας στους μαθητές. Συνολικά για όλο το σχολικό έτος 2014 – 2015 πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις με (5.394) σχολεία, εκ των οποίων περίπου (2.150) πραγματοποιήθηκαν εντός του Α’ εξαμήνου του 2015.

Ενδεικτικά, από τις σημαντικότερες υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Α’ εξάμηνο του 2015, είναι οι εξής:

Ε. Παρεμπόριο

Στο τομέα αντιμετώπισης του παρεμπορίου, η Ελληνική Αστυνομία το Α’ εξάμηνο του 2015 σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, διενεργήθηκαν σε όλη την Επικράτεια (53.173) έλεγχοι, που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και βεβαιώθηκαν (2.011) παραβάσεις (στέρηση άδειας πλανόδιου πωλητή, στέρηση άδειας λαϊκής αγοράς, παραβάσεις της νομοθεσίας περί παραεμπορίου και σημάτων κ.α.).

Στο πλαίσιο των ελέγχων κατασχέθηκαν 1.547.159 είδη παρεμπορίου (ρουχισμός, οπτικά, CD – DVDs κ.λπ.), το μεγαλύτερο μέρος από τα οποία βρέθηκε σε (18) μεγάλες αποθήκες και χώρους, έκτασης εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, που εντοπίστηκαν από τις Αστυνομικές Αρχές.

Επισημαίνεται ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου διατέθηκαν συνολικά (25.123) αστυνομικοί, σε όλη την Επικράτεια, ενώ ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής, ο αριθμός ανέρχεται στους (13.347) αστυνομικούς ετησίως και στους (71) σε καθημερινή βάση.


ΣΤ. Απολογισμός τροχαίων ατυχημάτων

Το Α’ εξάμηνο του 2015, σε σύγκριση με την τελική αποτίμηση για το αντίστοιχο διάστημα του 2014, σημειώθηκαν συνολικά (403) λιγότερα ατυχήματα (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά) σε όλη την Επικράτεια.

Ειδικότερα:

 • 328 θανατηφόρα ατυχήματα έναντι 330      (   2 λιγότερα)
 • 421 σοβαρά ατυχήματα        έναντι 387      (  34 περισσότερα)
 • 535 ελαφρά ατυχήματα έναντι 4.970    (435 λιγότερα)

Επίσης, το Α’ εξάμηνο του 2015 σε σχέση με την τελική αποτίμηση του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σε όλη την Επικράτεια καταγράφηκαν:

 • 357 θάνατοι από ατυχήματα έναντι   348   (   9 περισσότεροι)
 • 493 σοβαρά τραυματίες       έναντι    461   ( 32 περισσότεροι)
 • 787 ελαφρά τραυματίες έναντι 6.476   (689 λιγότεροι).

Ειδικότερα, ως προς τα αίτια των θανατηφόρων ατυχημάτων, οι «επικίνδυνες» παραβάσεις εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικότερες αιτίες για την πρόκλησή τους. Τα περισσότερα από τα (328) θανατηφόρα ατυχήματα έχουν ως αίτια:

 • 31 την κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
 • 13 την παραβίαση προτεραιότητας
 • 20 την απόσπαση προσοχής οδηγού
 • 20 σχετίζονται με πεζούς
 • 15 την υπερβολική ταχύτητα
 • 1 το αντικανονικό προσπέρασμα
 • 2 την παραβίαση σηματοδότη
 • 3 σχετίζονται με τις οδούς και τον καιρό
 • 94 άλλα αίτια που σχετίζονται με τους οδηγούς.

Επίσης, από την ανάλυση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, προκύπτει ότι οφείλονται, κατά είδος:

 • 117 σε σύγκρουση
 • 113 σε εκτροπή
 • 56 σε παράσυρση πεζού
 • 37 σε πρόσκρουση
 • 5 σε ανατροπή

Η πλειοψηφία των θανατηφόρων ατυχημάτων) και συγκεκριμένα (111) συνέβησαν στο δευτερεύον οδικό δίκτυο (επαρχιακές οδούς), ενώ στις κατοικημένες περιοχές συνέβησαν (120). Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης συνέβησαν (11), στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών (4), στην Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων (4), στην Εγνατία Οδό (4), στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης/ΒΟΑΚ (4) και στην Αττική Οδό (1). Στο λοιπό Ε.Ο. δίκτυο σημειώθηκαν (66) ατυχήματα και (3) αλλού.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων καταγράφεται κατά τις ώρες 17.00-21.00 με 74 ατυχήματα (ποσοστό 22.6%), ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά (20,4%) που καταγράφονται και στις ώρες 13.00-17.00 με 67 ατυχήματα, καθώς και 24.00-07.00 με 67 ατυχήματα, επίσης.

Επιπλέον, κατά το Α’ εξάμηνο του 2015, από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, βεβαιώθηκαν συνολικά (163.550) επικίνδυνες παραβάσεις σε όλη την Επικράτεια, σε σχέση με (196.649) το αντίστοιχο διάστημα, πέρυσι. Οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν, αφορούν:

 • 901 Παραβάσεις ταχύτητας
 • 486 Μη χρήση κράνους     
 • 432 Μη χρήση ζώνης ασφαλείας
 • 693 Μέθη       
 • 923 Παραβάσεις οχημάτων (ΚΤΕΟ)
 • 690 Παραβίαση χρήσης κινητού τηλεφώνου 
 • 708 Παραβίαση ερυθρού Σηματοδότη  
 • 057 Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
 • 582 Αντικανονικό Προσπέρασμα          
 • 679 Αντικανονικοί ελιγμοί
 • 299 παραβάσεις διαφημιστικών πινακίδων
 • 251 Φθαρμένα ελαστικά    
 • 552 Παραβίαση προτεραιότητας
 • 210 Μη χρήση παιδικών καθισμάτων    
 •  87 Κίνηση στην αριστερή λωρίδα/Μη κίνηση στο άκρο δεξιό της  οδού 

Ζ. Διαδηλώσεις, Πορείες, Συγκεντρώσεις

Κατά τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου του 2015 πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Επικράτεια (1.855) διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις πολιτών, και για την ομαλή διεξαγωγή τους και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, διατέθηκαν (39.246) αστυνομικοί.


Η. Αποτίμηση δραστηριότητας Τομέα Επικοινωνίας

Το φετινό Α’ εξάμηνο, ο Τομέας Επικοινωνίας δημοσιοποίησε συνολικά (5.070)  Δελτία Τύπου – Ανακοινώσεις – Συνεντεύξεις, ως ακολούθως:

Επιπλέον:

Το Γραφείο Τύπου Υπουργείου/Αρχηγείου και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας διαχειρίστηκαν συνολικά (495) αιτήματα δημοσιογράφων για παροχή στοιχείων, πραγματοποίηση συνεντεύξεων κ.α., ενώ εκατοντάδες αντίστοιχα αιτήματα διαχειρίστηκαν συνολικά και οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αττικής, Θεσσαλονίκης και των 12 Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας.

Επίσης το κεντρικό Γραφείο Τύπου διαχειρίστηκε το Α’ εξάμηνο του 2015, συνολικά, (569) αιτήματα πολιτών και περίπου (300) αιτήματα Φορέων, Συλλόγων, Μ.Κ.Ο., Δήμων, Δημόσιων Υπηρεσιών κ.α.

Τέλος, όσον αφορά τη συστηματική ανάρτηση ενημερώσεων στο Twitter της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορούν χρηστικές πληροφορίες (π.χ. κίνηση), σημαντικές ενημερώσεις (π.χ. Δελτία Τύπου), συμβουλές προς τους πολίτες, κοινωνικά μηνύματα και βίντεο από το κανάλι YouTube της Ελληνικής Αστυνομίας κ.α., επισημαίνεται η αύξηση των ακολούθων (followers) από περίπου 40.000 που ήταν τον Ιανουάριο 2015 σε περίπου 55.000, τέλη Ιουνίου (δηλ. περίπου 83 νέοι followers, κατά μέσο όρο, καθημερινά).


Σημαντικότερες υποθέσεις (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, εκβιάσεις) που χειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για το Α’ εξάμηνο του 2015:

Ιανουάριος 2015

Φεβρουάριος 2015

Μάρτιος 2015

Απρίλιος 2015

Μάιος 2015

Ιούνιος 2015


This entry was posted on Πέμπτη, 23 Ιουλίου, 2015 at 15:22 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply