ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥΜεγάλες αναμένονται να είναι και απόψε οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ψηφοφορία για την νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ψηφοφορία για τα πρώτα μέτρα, την περασμένη Τετάρτη, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν, 6 δήλωσαν «παρών», ενώ μία βουλευτής ήταν απούσα.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 21:30 ενώ η ψηφοφορία θα έχει ολοκληρωθεί γύρω στις 3 το πρωί.

Νωρίτερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπάθησε να φέρει προσκόμματα και πρότεινε να γίνει αύριο η ψηφοφορία, αλλά η πρότασή της απορρίφθηκε.

Πολλές διαρροές και στην ψηφοφορία της Τετάρτης 22 Ιουλίου

Την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο εξέφρασαν ήδη σήμερα αρκετοί βουλευτές, κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε χαρακτηριστικά πως «ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο. Δεν θα μπορούσα να το ψηφίσω και ως υπεύθυνη της επιτροπής για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου σε θέματα δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέση την οποία υπηρέτησα με συνέπεια επί τρία χρόνια και πάλεψα για να σταματήσει η μνημονιακή πολιτική και τα όργιο της διαφθοράς. Δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοθέτημα ως δικηγόρος. Και ως πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσα ποτέ να νομιμοποιήσω μια διαδικασία που καθιστά τη Βουλή διακοσμητική, καταστρατηγεί την ελεύθερη συνείδηση των βουλευτών και θέτει εκποδών τη Δημοκρατία».

Αντίθετος και με το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής. «Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα να ψηφίσω μνημόνιο, που προβλέπει μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις», επεσήμανε εκ νέου, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι «οι διατάξεις του νομοσχεδίου μας επιβλήθηκαν» από τους δανειστές της χώρας.

Αρνητικοί εμφανίστηκαν και οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος και Δημήτρης Κοδέλας. «Για δεύτερη Τετάρτη ζούμε τον ίδιο εφιάλτη. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήνουμε να γίνονται τιμητές αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτόν τον εφιάλτη που ζουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι είπαν “όχι” στον εκβιασμό και “όχι” στους εκβιαστές» επισήμανε ο κ. Πετράκος.

«Αρνούμαι να δεχτώ τις νεοφιλελεύθερες λογικές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος» είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν είχαμε εξουσιοδότηση για έξοδο από το ευρώ, αλλά και δεν είχαμε εξουσιοδότηση να υπογράψουμε νέο μνημόνιο.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κοδέλας σημείωσε ότι «ζούμε μια παραδοξότητα: Οι εμπνευστές των μνημονίων ξαφνικά νοιάζονται για το Κοινοβούλιο και τις διαδικασίες και για το ότι είναι περιορισμένος ο χρόνος προκειμένου να εκφράσουν γνώμη οι βουλευτές».

Αρνητική θα είναι η ψήφος και της Ραχήλ Μακρή, η οποία είπε ότι «αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από ένα μάτσο οικονομικούς δολοφόνους» και τόνισε ότι «οι δανειστές θέλουν να μαζέψουν τα ακίνητα των πολιτών στην αγοραία και όχι στην πραγματική τους αξία».

Η Αγλαΐα Κυρίτση επισήμανε ότι «καλούμαστε με συνοπτικές διαδικασίες να συζητήσουμε το σχέδιο νόμου που δεν τόλμησε να φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση στη Βουλή. Και δυστυχώς αυτό το κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», και σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή στη Βουλή προσβάλει κατάφορα τη Δημοκρατία.

Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας άσκησε και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο δεν είναι προς το συμφέρον και το δίκιο του πολίτη, του εργαζόμενου του άνεργου, του οικονομικά αδύνατου και εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ψηφοφορία για τα πρώτα μέτρα, την περασμένη Τετάρτη, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν, 6 δήλωσαν «παρών», ενώ μία βουλευτής ήταν απούσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.