tmima-epeigontwn-peristatikwn-gia-paidia-sti-rodo.w_lΜε την οικονομική υποστήριξη του ‘Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, δημιουργήθηκε η έκτη στην Ελλάδα Αίθουσα Επειγόντων Περιστατικών στη Ρόδο.

Το κοινωνικό κράτος υποχωρεί δραματικά υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης ενώ οι ανάγκες των ασθενέστερων ομάδων μεγαλώνουν γεωμετρικά όπως και η ανάγκη επίδειξης κοινωνικής ευθύνης απ όλους.

Στο πλαίσιο αυτό με την οικονομική υποστήριξη του ”Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση” και των εταιρειών ”Ελληνικά Πετρέλαια”, ”Norton Rose Fulbright Greece” δημιουργήθηκε η έκτη στην Ελλάδα Αίθουσα Επειγόντων Περιστατικών, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου».

Η χρυσή σωτήρια ώρα για κάθε παιδί

Μεταξύ της στιγμής τραυματισμού ενός παιδιού και της έναρξης της θεραπείας, μεσολαβεί εκείνο που οι γιατροί ονομάζουν ”Golden Hour” (Χρυσή ώρα). Μετά από αυτόν τον χρόνο, ο οποίος έχει υπολογισθεί ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60 λεπτά, το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται δραματικά. Με δεδομένο ότι η κατάσταση ενός σοβαρά τραυματισμένου παιδιού μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα και ότι χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του τραυματισμού και της έναρξης θεραπείας πρέπει να διατηρηθεί στο ελάχιστο, το Σωματείο ”Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας εγκαινίασε την έκτη στην Ελλάδα Αίθουσα Επειγόντων Περιστατικών, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου».

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ προ-νοσοκομειακής και ενδο-νοσοκομειακής περίθαλψης και ο βασικός σκοπός του είναι η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών καθώς και η σταθεροποίηση του τραυματισμένου παιδιού που διακομίζεται στο νοσοκομείο. Η μονάδα αυτή έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και μηχανήματα προκειμένου να σώσει τη ζωή ενός παιδιού.

Η δημιουργία του ΤΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ”Ανδρέας Παπανδρέου” ήταν μια επιτακτική και επείγουσα ανάγκη με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό περιστατικών τραύματος και επείγουσας ιατρικής, με συνολικό αριθμό προσελεύσεων 56.000 ασθενών και τραυματιών το έτος 2014 με αναλογία παιδικού τραύματος 10% περίπου το οποίο βαίνει με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς είτε αυτό οφείλεται σε τροχαίο ατύχημα είτε σε άλλα αίτια (εγκαύματα, πτώσεις, βίαιη συμπεριφορά κλπ). Κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται δραματικά λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών στο νησί. Το Νοσοκομείο της Ρόδου δεν εξυπηρετεί περιστατικά μόνο από τη Ρόδο αλλά και από τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

Kατά τη διάρκεια της τελετής η Πρόεδρος του Σωματείου ”Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” κ. Natasha Clive-Βρέκοσι δήλωσε «Ο σκοπός του Σωματείου ”Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος” είναι να σταματήσουν τα ατυχήματα να είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στην χώρα μας. Το όραμα μας είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας».

Το έργο υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του ”Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση” και των εταιρειών ”Ελληνικά Πετρέλαια”, ”Norton Rose Fulbright Greece”.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.