4-xronia-fulaki-se-94xrono-aksiwmatiko-tou-aousbits.w_lΚρίθηκε ένοχος για υποβοήθηση και υποκίνηση των δολοφονιών 300.000 Εβραίων σε θαλάμους αερίων σε Άουσβιτς και Μπίρκεναου. «Λυπάμαι πολύ« είπε ο ίδιος απολογούμενος.

Ο Οσκαρ Γκρένινγκ 94 ετών, αξιωματικός των SS γνωστός και ως «Λογιστής του Άουσβιτς» – κρίθηκε ένοχος για υποβοήθηση και υποκίνηση των δολοφονιών 300.000 ανθρώπων, από το δικαστήριο του Lueneburg, στη Βόρεια Γερμανία. Καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

Η δίκη του Γκρένινγκ είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο για τη συμμετοχή του στη δολοφονία Εβραίων που είχαν απελαθεί από την Ουγγαρία που βρήκαν τραγικό θάνατο σε θαλάμους αερίων στα στρατόπεδα Άουσβιτς και Μπίρκεναου μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου του 1944.

Κατά την έναρξη της δίκης, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήταν «ηθικά ένοχος», αλλά είπε ότι το δικαστήριο έπρεπε να αποδείξει αν ήταν ένοχος βάσει του ποινικού δικαίου.

Ο ρόλος του ήταν να ταξινομεί και να μετρά τα χρήματα που λαμβάνονταν από εκείνους που σκοτώνονταν ή φυλακίζονταν στα στρατόπεδα, συλλέγοντας τα μετρητά σε διάφορα ευρωπαϊκά νομίσματα, τα οποία έστελνε στο Βερολίνο, σύμφωνα με το AFP.

Την Τρίτη, ο Γκρένινγκ δήλωσε δείχνοντας μεταμέλεια και απολογούμενος: «Κανείς δεν θα έπρεπε να λάβει μέρος στο Άουσβιτς. Το ξέρω αυτό. Ειλικρινά λυπάμαι που δεν το συνειδητοποίησα αυτό νωρίτερα. Λυπάμαι πολύ».

Η ποινή των τεσσάρων ετών κάθειρξης ξεπέρασε εκείνη των 3,5 ετών που είχε προτείνει η εισαγγελία, αφού το ύψος της ποινής που είχε εισηγηθεί η εισαγγελία θεωρήθηκε υπερβολικά χαμηλό. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γκρένινγκ από την πλευρά τους, ζήτησαν από το δικαστήριο την αθώωσή του Γκρένινγκ, με το επιχείρημα ότι ο κατηγορούμενος δεν φέρει ποινική ευθύνη για το Ολοκαύτωμα.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν ο 94χρονος Γκρένινγκ θα εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε. Το ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί το προσεχές διάστημα από την εισαγγελία, η οποία θα λάβει υπόψη της τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ηλικιωμένος άνδρας.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.