Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

To ριφιφί Λαφαζάνη στην ΤτΕ -«Εχω μπλέξει με τρελούς», είπε ο Τσίπρας

15 Ιουλίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
ΖΩΗ - ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
O υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης περιέγραψε την Τρίτη σε εκδήλωση περίπου 500 στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας στο ξενοδοχείο «Οσκαρ», στο κέντρο της Αθήνας, σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, αναφέροντας μάλιστα σειρά «επαναστατικών» πράξεων, ικανών να επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το υπάρχον σύστημα του ευρώ στη δραχμή.

«Ο οδικός μας χάρτης είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα, αυτό θα έπρεπε να το έχουμε κάνει ήδη, ή μπορούμε να το κάνουμε και τώρα, παίρνοντας 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος με τα οποία θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και στο μεσοδιάστημα να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα» ήταν η φράση Λαφαζάνη.

Το σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα για να είναι επιτυχές προϋποθέτει εθνικοποίηση της Τράπεζας Ελλάδος, αποκοπή της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δέσμευση του χρηματικού αποθέματος των 22 δισ. ευρώ, που διατηρεί στο θησαυροφυλάκιό της για να τροφοδοτεί τα ΑΤΜ.

Σχέδιο σύλληψης του Στουρνάρα
Μάλιστα, κατά το σχέδιο, επιβάλλεται και η σύλληψη του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα! Πιθανόν με τη βοήθεια της αστυνομίας ή του στρατού.
Το εναλλακτικό σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη περιελάμβανε, επιπλέον, και εισβολή στο Νομισματοκοπείο, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Το πλέον απίστευτο είναι ότι ο κ. Λαφαζάνης παρουσίασε το σχέδιο αυτό σε κυβέρνητική σύσκεψη!

Το σχέδιο «Εισβολή» στο Νομισματοκοπείο
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, ο κ. Λαφαζάνης είχε παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σε κυβερνητική σύσκεψη.
Το σχέδιο προέβλεπε την εισβολή στο Νομισματοκοπείο Χολαργού, όπου φυλάσσεται το χρηματικό απόθεμα της Τράπεζας της Ελλάδος, ουσιαστικά το απόθεμα από το οποίο εφοδιάζονται οι ελληνικές τράπεζες, έπειτα από άδεια που δίδεται από την ΕΚΤ. Οπως προκύπτει και από τη χθεσινή αναφορά του Παναγιώτη Λαφαζάνη τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων μετά την επιβολή των capital controls.
Ουσιαστικά, η κίνηση αυτή, της αρπαγής των χρημάτων από το Νομισματοκοπείο, η κυκλοφορία δηλαδή χρήματος στην αγορά χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, θα εθεωρείτο τύπωμα χρήματος χωρίς άδεια και θα συνεπαγόταν την αυτόματη έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Λαφαζάνης με Βαρουφάκη
Ο κ. Λαφαζάνης ήταν ο δεύτερος υπέρμαχος της πρότασης που παρουσίασε σε κλειστή σύσκεψη ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για τη χρήση IOU, όταν ειδοποιήθηκε η κυβέρνηση από την ΕΚΤ ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε επιβολή capital controls.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο ΒΗΜΑ ότι το όλο σχέδιο, προβληματικό και φαιδρό στη σύλληψή του, αλλά εξόχως επικίνδυνο, είχε περιέλθει σε γνώση του Προέδρου της Δημοκρατίας και είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τον Πρωθυπουργό και τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος. Λέγεται μάλιστα ότι σε κάποια από τις συζητήσεις ο πρωθυπουργός αναφώνησε «έχω μπλέξει με τρελούς».

Μάρδας: Χαμένοι στο διάστημα

Με μία ανάρτηση στο Facebook, με αρκετές δόσεις ειρωνείας, ο Δημήτρης Μάρδας απάντησε στο λεγόμενο σχέδιο Λαφαζάνη περί «εισβολής» στην Τράπεζα της Ελλάδος και χρήσης των 20 δισ. που υπάρχουν εκεί.

Με τίτλο «Χαμένοι στο διάστημα νο2» (το νο1 ήταν ανάρτησή του από τις 11 Ιουλίου ενάντια στον  Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Ζωή Κωνσταντοπούλου) ο κ. Μάρδας ουσιαστικά εξηγεί ότι αυτό το σχέδιο δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, καθώς αυτά τα 20 δισ. ευρώ δεν υπάρχουν. Πρόκειται απλά για τίτλους του Δημοσίου, που οφείλει το κράτος σε Ταμεία, Οργανισμούς κλπ.

Βέβαια, ακόμη κι αν υπήρχα, όπως εξηγεί ο κ. Μάρδας πάλι το σχέδιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί καθώς την επόμενη ημέρα η ΕΚΤ θα άρχιζε να τυπώνει νέα χαρτονομίσματα, ακυρώνοντας στην πράξη τα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. «Οπότε οι Ελληνες θα έχουν στα χέρια τους απλά σκουπίδια!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μάρδα:

«Σε συνάντηση που έγινε σε ξενοδοχείο των Αθηνών της «Αριστερής Πλατφόρμας» ο κος Λαφαζάνης και οι πέριξ αυτού δραχμιστές διατύπωσαν διάφορες απόψεις αναφορικά με την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Λόγω έλλειψης ενός γραπτού κειμένου αρκούμαστε στα όσα έχουν διαρρεύσει στο πλαίσιο των σχετικών ρεπορτάζ.

Ακούστηκε λοιπόν ότι κατά τη διαδικασία επιστροφής στη δραχμή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για πληρωμή μισθών και συντάξεων, τα 20 περίπου δις ευρώ που βρίσκονται στις αποθήκες της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και ανήκουν φυσικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Υποθέτουν οι υποστηρικτές τέτοιων λύσεων ότι η ΕΚΤ θα μείνει απαθής αν κάτι τέτοιο πράγματι συμβαίνει, κάτι φυσικά που δεν είναι αληθές. Η απάντηση της ΕΚΤ θα είναι απλή: Αν πράγματι χρησιμοποιήσουμε τα υποτιθέμενα 20 δις ευρώ που βρίσκονται σε κάποιες αποθήκες της ΤτΕ, την επόμενη ημέρα η ΕΚΤ θα αρχίσει να τυπώνει νέα χαρτονομίσματα για την υπόλοιπη ΕΕ, ακυρώνοντας στην πράξη τα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Οπότε οι Έλληνες θα έχουν στα χέρια τους απλά σκουπίδια! Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η παρακαταθήκη των 20 δις της ΕΚΤ στην ΤτΕ. Στην περίπτωση αυτή, τα διαβόητα 20 δις ευρώ είναι απλά τίτλοι του Δημοσίου, που οφείλει το κράτος σε Ταμεία, Οργανισμούς κ.λπ.

Άλλες ερωτήσεις και δεν είναι οι μόνες φυσικά: Τις εισαγωγές μας θα τις πληρώνουμε με δραχμές; Και τέλος, από πού συνάγεται ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εξαιτίας των υποτιμήσεων/ διολισθήσεων της νέας δραχμής; Μήπως από το παρελθόν της δραχμής και την χρόνια απαξίωσής της, εξελίξεις που δείχνουν άλλα από αυτά που υποστηρίζουν οι δραχμιστές; (Βλ συνημμένο άρθρο)».

iefimerida

This entry was posted on Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2015 at 21:35 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply