ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΕΩΣ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πλήττουν εκ νέου συνταξιούχους..
Το τέλος τον πρόωρων συντάξεων θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί ως την Τετάρτη από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη θα κλείνει την πόρτα εξόδου πριν από τα 62 , με στόχο το όριο ηλικίας να φτάσει σταδιακά στα 67 το 2022 ή εναλλακτικά, συνταξιοδότηση στα 62 με 40 χρόνια εργασίας.

Τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται σταδιακά, έξι μήνες κατ’ έτος έως το 2020 και κατά 12 μήνες κατ’ έτος από το 2020 έως το 2022.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη επεξεργαστεί ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσκρούσει στις αντιρρήσεις των εκπροσώπων των θεσμών οι οποίοι σε όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων επέμεναν να αγνοούν τον όρο θεμελιωμένα δικαιώματα, ενώ δεν αποκλείεται να απαιτήσουν πιο γρήγορη αύξηση των ορίων ηλικίας, δηλαδή όχι μόνο έξι μήνες κατ’έτος.

Οσον αφορά το πέναλντι που θα πληρώνουν όσοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη, επί της παρούσης η κυβέρνηση θα εμφανίζει μια πιο ήπια εκδοχή του πέναλτι 16% για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης πριν τη συμπλήρωση του 62ου έτους. Δηλαδή η απώλεια σύνταξης για όποιον αποχωρεί 5 χρόνια νωρίτερα θα είναι 40% για το σύνολο της πενταετίας.

Ανοιχτό είναι ακόμη το ενδεχόμενο στο πακέτο των μέτρων που θα έρθει να ψηφιστεί μέχρι αύριο στη Βουλή να περιλαμβάνονται ακόμη η αύξηση των εισφορών (αύξηση των εισφορών υγείας κατά δύο μονάδες για τις κύριες και κατά έξι για τις επικουρικές), οι ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων και η σταδιακή εναρμόνιση της δομής των ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα ταμεία σύμφωνα με τα πρότυπα του ΙΚΑ.

Οσον αφορά τις αυξήσεις των εισφορών δεν έχει διευκρινιστεί αν η αύξηση θα εφαρμοστεί από την ψήφιση του νόμου ή αναδρομικά από την 1/1/2015.

Αρθρο του μνημονίου, το οποίο μένει να διευκρινιστεί, προβλέπει ότι όσοι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τα 67 θα παίρνουν μόνο το αναλογικό ποσό της σύνταξης δηλαδή αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλαν και το προνοιακό τμήμα που προστίθεται σήμερα στις κατώτερες συντάξεις των 486 ευρώ ,να χορηγείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του. Αν δε συμφωνηθεί κάποια διαφορετική ερμηνεία , η συγκεκριμένη διάταξη σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν 250 έως 350 ευρώ έως ότου γίνουν 67 ετών.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.