Ακυρώθηκε η Σύνοδος των 28 – Spiegel: Η Μέρκελ θα δείξει σήμερα τι δρόμο θα διαλέξει για τη Γερμανία και την Ευρώπη

μερκελ τουσκ
Στους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης παραπέμπονται οι αποφάσεις για την Ελλάδα αφού οι δηλώσεις της πλειοψηφίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει λύση για το ελληνικό ζήτημα στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup που είναι σε εξέλιξη από τις 12.30.

Πολλοί εξ αυτών έκαναν λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης και άλλοι για προτάσεις που δεν επαρκούν, δημιουργώντας ένα κλίμα απαισιοδοξίας. Όμως, η απόφαση να μην πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής των 28 έκανε αρχικά πολλούς δημοσιογράφους να εκτιμήσουν ότι ίσως να αναμένονται θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα απόψε -ή τουλάχιστον ότι δεν θα υπάρξει ανακοίνωση για Grexit.

Μάλιστα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών ανέφεραν πριν το χθεσινό Eurogroup ότι η Σύνοδος των 28 θα μπορούσε να ακυρωθεί εάν υπήρχε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης

Ωστόσο, όσο οι ώρες περνούν και οι αναφορές περί αδιεξόδου πληθαίνουν φαίνεται όλα θα κριθούν στη σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωζώνης που συνεδριάζει στις 17.00 ώρα Ελλάδα και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη αν το αποτέλεσμά της θα είναι θετικό ή αρνητικό.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι τις Κυριακές από τις Βρυξέλλες μια ευρωπαϊκή πηγή η οποία τόνισε πως δεν είναι ούτε θετικό, ούτε αρνητικό το γεγονός ότι δεν θα γίνει η Σύνοδος των 28, «απλώς δείχνει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα χρειαστούν μία πολύ μεγάλη νύχτα».

Άλλωστε ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, πριν ακόμη ξεκινήσει η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης διεμήνυσε ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα σήμερα αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να υπάρξει ένα κείμενο προτάσεων για τους αρχηγούς.

Συνάντηση Μέρκελ, Γιούνκερ, Τουσκ και Ραχόι

Πάντως, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες συνάντηση προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Τη συνάντηση ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημειώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) και ενώ είναι σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup που διακόπηκε χθες.

Ο Γιούνκερ προσερχόμενος στη συνάντηση


Όλα τα βλέμματα στη Μέρκελ

Όλα τα βλέμματα φαίνεται ότι έχουν στραφεί τις τελευταίες ώρες στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Spiegel, οι ενέα ώρες διαπραγματεύσεων του Eurogroup έδειξαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν και δεν κατάφεραν να βρουν μια λύση γι’ αυτό και, όπως υπογραμμίζει, «όλα καταλήγουν στην Ευρώπη».

Και όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να αποφασίσει τον δρόμο που θα ακολουθήσει και πόσο θα πληγεί η Γερμανία, τονίζει το γερμανικό περιοδικό.

«Αλλά στο τέλος, τι θα ζημιώσει περισσότερο τη χώρα;», διερωτάται το Spiegel.

« Άλλο ένα πακέτο για την Ελλάδα, με οικονομικά αμφιλεγόμενα μέτρα, με αποτέλεσμα ίσως να χαθούν κάποια δισεκατομμύρια ευρώ; Ή μια εκδίωξη της Ελλάδας με το ρίσκο όχι μόνο οικονομικών επιπτώσεων αλλά και πολιτικών, με μια Ευρωζώνη μόνο για τις πλούσιες χώρες και μια Ε.Ε. που θα αποτελείται από “μοναχικά” κράτη μέχρις να εξαφανιστεί;», αναφέρει και καταλήγει, σημειώνοντας πως «μένει να φανεί ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Μέρκελ για την Γερμανία και την Ευρώπη».

 

πρώτο θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.