me-tis-eulogies-twn-psuxologwn-ta-basanistiria-tis-cia.w_lOι ψυχολόγοι έδωσαν εν λευκώ υπογραφή στα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλλε η CIA υπόπτους για τρομοκρατία, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων.

H Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων συνέγραψε μαζί με το Πεντάγωνο και τη CIA τους κανόνες δεοντολογίας που επικύρωσαν τις “εξαναγκαστικές” μεθόδους ανακρίσεων που χρησιμοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση μετά την 11η Σεπτεμβρίου και έχουν χαρακτηριστεί ως βασανιστήρια, ανέφερε μία έκθεση της ένωσης.

Τι αναφέρει η έκθεση 542 σελίδων

Ορισμένα μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων (APA), περιλαμβανομένων και αξιωματούχων της, επιδίωξαν “να δουν” τους στρατιωτικούς αξιωματούχους, εξηγεί η έκθεση των 542 σελίδων που παρήγγειλε η APA και δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες “ήθελαν ανεκτικούς/επιεικείς κανόνες δεοντολογίας ώστε οι ψυχολόγοι τους να μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αυτές τις βίαιες τεχνικές ανάκρισης”, όπως ο εικονικός πνιγμός ή η στέρηση ύπνου, διευκρινίζεται στην έκθεση.

“Το κυριότερο κίνητρο της APA ήταν να ευθυγραμμιστεί με το υπουργείο Άμυνας και να αποσπάσει εύνοια. Υπήρχαν επίσης άλλα δύο κίνητρα: να δημιουργηθούν καλές σχέσεις μεταξύ τους και να συνεχίσει να αναπτύσσεται η ψυχολογία” στον στρατό.

Η επιτροπή πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας δημοσίευσε τον Δεκέμβριο μία έκθεση στην οποία κατέγραφε λεπτομερώς τη βαναυσότητα αυτών των ανακριτικών μεθόδων, όπως η διοχέτευση υγρών από τον πρωκτό ή οι ξυλοδαρμοί που χαρακτηρίζονται ως βασανιστήρια από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρησιμοποιήθηκαν από τη CIA σε υπόπτους που φέρεται να ήταν μέλη του ισλαμιστικού δικτύου Αλ Κάιντα μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο διευθυντή δεοντολογίας είχε συμβόλαιο με το Πεντάγωνο

Ο διευθυντής δεοντολογίας της APA, Στέφεν Μπένκε, εργάστηκε μαζί με έναν ψυχολόγο του στρατού για να συντάξουν τα ανακοινωθέντα και εξασφάλισε ένα συμβόλαιο από το Πεντάγωνο για να εκπαιδεύσει τους στρατιωτικούς που θα έπρεπε να διενεργήσουν τις ανακρίσεις. Όμως αυτός ο αξιωματούχος της APA δεν είχε ενημερώσει την ένωση για τη δουλειά του στο Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, δύο πρώην πρόεδροι της APA είχαν παρακαθήσει στις επιτροπές της CIA και ο ένας από αυτούς δήλωσε στην υπηρεσία κατασκοπίας πως δεν θεωρεί ότι η στέρηση ύπνου συνιστά βασανιστήριο.

Η APA ζήτησε αμέσως “συγγνώμη” χθες και δήλωσε πως θα αναθεωρήσει την πολιτική της, απαγορεύοντας κυρίως στους ψυχολόγους της να συμμετέχουν άμεσα στις ανακρίσεις.

“Η ένωσή μας δεν είχε την πρόθεση να επιτρέψει βίαιες τεχνικές ανάκρισης ή να συμμετάσχει στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αυτό ήταν το αποτέλεσμα”, δήλωσε η Ναντίν Κάσλοου, η οποία παρήγγειλε την έκθεση.

“Απολογούμαστε για αυτή τη συμπεριφορά και τις συνέπειες που είχε”, ανέφερε η APA.

To 2005, μία ομάδα εργασίας της APA είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν δεοντολογικές παραβιάσεις όσον αφορά τη συμμετοχή των ψυχολόγων της στις λεγόμενες “εξαναγκαστικές” τεχνικές ανάκρισης της κυβέρνησης.

Κι όμως, ο Μπένκε είχε “συμμετάσχει παρασκηνιακά στα συμπεράσματα αυτής της ομάδας εργασίας”, διευκρινίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αντιτιθέμενων σε αυτές τις τεχνικές που παρατίθενται στην έκθεση, οι αποφάσεις της APA ελήφθησαν “με πρόθεση να βοηθήσουν την κυβέρνηση να διαπράξει βασανιστήρια”.

Αυτοί οι δεοντολογικοί κανόνες “έδωσαν προτεραιότητα στην προστασία των ψυχολόγων έναντι εκείνης του κοινού”.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.